Sosyal platformlarda çocukların fotoğraf ve videolarının paylaşılmasının doğru olup olmadığı tüm dünyada büyük bir tartışma konusu.Tüm hayatı çocuk çevresinde dönmeye başlıyor. Elbette bu durum sosyal medyaya da yansıyor. Hemen hemen tüm dünyada, kişinin rızası olmadan onun bir fotoğrafını ya da videosunu sosyal mecralardan paylaşmak yasak. İşte bu nedenle de uzmanlar, aileinin çocuğun fotoğrafını paylaşma hakkına sahip olmadığını belirtiyorlar.
Hatta Fransa'da bununla ilgili bir yasa tasarısı hazırlanamya başladı bile. Milletvekilleri, bu tartışmalı ve çocuğun gelecek hayatı için sakıncalı alışkanlığı, iyi niyetli bir çabayla geçmişte bırakmak istediklerini belirtiyorlar. Kadınların eski sevgilileri ya da kötü niyetli kişiler tarafından şantaja maruz bırakılmamaları için çıkarılan ‘kişisel hayatın korunması kanunu'na ekleme yapılarak oluşturulacak yasayı ihlal edenler, bir yıla kadar hapis cezası ve 50.000 $'a kadar para cezasına çarptırılabilecek. Çocuk ve aile psikolojisi uzmanları ise, işi yasaya bırakmadan ‘makul ve düşünceli' bir yaklaşımla çocukların korunabileceğini söylüyor.. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? #Meczup
Sosyal medyada çocuğunun fotoğrafını paylaşana hapis cezası geliyor! Bu kararı doğru buldunuz mu?
Cok dogru, özellikle Türkiyede ceza gerektiren bir kanun sart.
Sosyal medyada herseyini sergileyen cok insan var, cocuklari bence internette sergilemek büyüklerin hakki degil.. Kaldiki neden segiliyorsunuz? Ccukla hava atmak icinmi? ya koydugun fotografi pedofiller kötülüge kullanirsa?
"Yasak" kavramına tamamen karşı birisi olarak bir bakıma katılıyorum bu ceza olayına. Dünyanın her yerinde pedofili vak'aları var. Malzemelerini de sosyal medyadan topluyor, kansızlar. Ailelerin bunu biraz göz önünde bulundurması lazım çocuğun güvenliği için. Öte yandan hasta ruhlu aileler de var. Çocuğunun her yaptığı şeyi çeşitli medya platformlarında paylaşıyorlar. Çocuk da fenomen oluveriyor. Arkadaşlarıyla vakit geçirmek yerine sürekli kamera karşısında verimsiz vakit geçiriyor. Daha sonra tüm dünyanın kendi etrafında döndüğünü düşünen egoist bir ergene dönüşüyor. Sosyal ilişkileri çökmüş durumda. Çocukken bunun bilincinde olmasa ileri yaşlarda bariz bir şekilde farkına varır. Zaten internet illetine bulaşmadan geçirdikleri bir kaç sene var, aile bu zamanları iyi değerlendirmeli. Ceza uygulaması iyi.
Yetişkinlerin de, aptal pozlarina ceza gelebilse keşke.. Sosyal platformları kullanmaması gereken bir yığın, hayatını oraya odaklı yaşayan İnternete bitkisel yaşam gibi bağlı insanları uzak tutmanın bir yolu olsa.. Ama hangisine engel olunur ki, herşey gibi bunun da bilinç dahilini bilmeyenlere.
Ayrıca yerinde bir ceza olmuş. Küçücük çocukların hiçbir özel yaşam alanını bırakmadan, durmadan paylaşım içinde bulunan ebeveynlere karşı yapılan bir kısıtlama mutlaka, nadir kullananları da etkileyecek fakat öbürüne engel olabilecek enazindan.
Kesinlikle doğru buluyorum. Geç bile kaldılar. Banyo yaparken çocuğunu çekip atıyor tuvalet eğitimini verirken , yemek yerken konuşurken ağlarken otururken kalkarken insanların bir sınırı yok çocuğu üstünden prim yapanlara hele söyleyecek lafım bile yok.. Çocuğum olsa bırak sosyal medya da fotoğraf paylaşmayı başkasına sevdirmem bile çünkü böyle bir zamanda yaşıyoruz.. ne yazık ki..
Yanı şimdi çocuğum ile güzel bir anımı paylaşmam neden sorun olsun ki profiller herkese açık yapılmaz sadece tanıdık insanlara açık fotoğraflar yapılır ise bence sorun olmaz yanı elbet mantıklı bir açıklaması vardır bunu yapmalarının ama bana kimseye engel olamazlar gibi geldi
Yerinde bir karar çocuklara bu soru sorulmadan aileler böyle bir karar veriyor onlar adına üzerine dünyaya eğlence malzemesi çıkarıyorlar hepsi saçmalık çocuklar zaten her şeyin farkında oluyorlar 2-3 yaşında bile bizimkiler bu konularda çok hassas davranıyorlar benim tek kare fotoğrafım yoktu küçüklüğüme dair şimdi dünya güzeli çocukları sapık ruhlu insanların gözlerinin önüne peşkeş çeken aileler var hatta bu şekilde çocuklarının üzerinden rant sağlıyorlar. Bilinçli ebeveyn olmakta yarar var.
İnternet & Teknoloji konusunda 338 cevap paylaştı.
Bencede çocuğunun her halini sosyal medyada paylaşmak doğru dğl. insanın mahremi kendine özel kalmalı hemde nazar değer, insanlar kötü niyetli zarar da verebilir
etrafta bu kadar pedofili varken ben de doğru bulmuyorum. küçük çocukların fotoğraflarını paylaşarak o pis kişilere istediğini vermiş oluyoruz. herkes iyi niyetli değil
Iyi olur. Herkes kafayı yedi. Her anı paylaşıyor, tamam hepimiz bir sevgiye muhtaç ama yeni anneler durumu abartıyor. En kötüsu yeni doğan bebeği paylaşmak. Kötü enerji var, hasta insanların dolu bir ortamda yaşıyoruz
Bizim ülkede ise yaramaz kaldi ki tacavuze kucuk geline ceza olmayan bir ulkede ceza yok, tatliya baglama var bizde, ama sıcak para kokusu varsa formaliteden uygulayabililer.
İnternet & Teknoloji konusunda 407 cevap paylaştı.
Çok haklılar ablam habersizce kardeşimin fotosunu atmıştı annem kızdıktan sonra sildi Tatlı tatlı çocukların ailelerinden habersiz çekip çok foto atan var mk yasa çıksın çocukları kullanan Da var kötü amaçlı
Çok yerinde bir karar olmuş. Olması gerekende buydu zaten. Anne babada olsan çocuğunun mahremiyetini göz ardı edemezsin. O hep bebek kalmayacak. Bebeği üzerinden para kazananlar var bu ne kadar doğru?
saçma bir karar. Tabiki insanların rızası alınması gerekir öyle her gördüğünüde fotolamaman lazım etik değil. Çocuğun henüz kendiyle ilgili farkındalığı yok ki fotosunu çekip çekmemeye izin verecek.
İnternet & Teknoloji konusunda 1,2b cevap paylaştı.
bence en güzelini yapıyorlar böyle tasarı çıkararak dost var düşman var düşmanımız çocuğu fotoğraftan tanıyarak santaj yapmaları çok kolay bir hale geliyor aslına bakarsan bu yasa türkiyede de çıkarılmalı derim
Aileler, çocukları reşit olmadan çocukları için her türlü kararı alabiliyorlar. Çocuğun resmini paylaşması durumunda suç işlemiş sayılmazlar. En azından Türkiye de uygulayamazlar böyle bir yaptırım.
Gerçekten yaşının 25 olduğunu düşünmüyorum.. Empati yoksunluğunu var baya çünkü.. Ne yazdım ne cevap geldi.. Neyse takılma olay seni etkileyene kadar sessiz kal..
@Ecemm3040 yaşım 25 değil 22 bunu aklına sok bir kere insanın sinirleriyle oynama o zaman akşam akşam sanane benim görüşümden işine baksana onca kişinin arasında neden ben sıraylamı gönderiyonuz ya hadi
Bana ters geldi fikrin bende yorum yaptım. Bu benim hakkım olmasaydı KS bana bu yorumu yapma yetkisi vermezdi. Saygı çerçevesinde konuşabilirdik. Neyse kusura bakma ben hata ettim insan olduğunu düzgünce konuşabileceğimizi düşündüm. Benim aptallığım.. İyi geceler..
18 yasına kadar devlet herseye karısır öz çococgun bıle olsa yanı 5 yaısnda ococgunu döven bırsısını gözumun önunde polıs aldı göturdu yasa yanı devletın cocukları koruması güzel bısey sahsen dogru
Sosyal mecralarda tanımadığımız insanlar görüyor bu fotoğrafları. Bakan kişiler sapık, pedofili olabilir. Bence çocukları bu pis insanların onlarla ilgili pis düşüncelerine alet etmemek için yerinde bir karar olmuş.
Tam saçmalık 18 yaşına kadar onun annesi benim ben doğurdum ben büyüttüm bir zahmet fotoğrafını da işte yıllarca emek harcayıp büyüttüğüm çocuk gibisinden paylaşırım ha resmi olarak artık yetişkin sayılınca isterse silerim o ayrı
En İyi Cevaplar