Günümüzde bir çok ebeveyn çocuklarıyla sosyal medyada rant sağlıyorlar. Bir çoğu da bunu henüz aklı ermeyen çocuklarıyla yapıyor. Haliyle çocuklarından izinsiz onların özel hayatlarını kullanmış oluyorlar. Peki sizce bu ne kadar doğru? Çocuk hakları haftasında bu konuyu ele almak istedim.
Çocukların fotoğraflarını izinsiz bir şekilde sosyal medyada paylaşmak çocuk haklarının ihlali midir?
Bu konu çok karşıma çıkıyor o yüzden düşüncemi buradan da yazmak istedim. Çocuk hakları kapsamında ''sosyal medyada fotoğraf paylaşmak doğru mu?'' sorusuna HAYIR diyeceğim... Ve bence sosyal medyadan daha önemli bir konuya dikkat çekeceğim.
30 yıl boyunca kendi anne ve babamın evin içinde ve araba içinde SIGARA içtiğini söylemek istiyorum. Şimdi bunun sosyal medya ile alakası nedir diyeceksiniz. Sosyal medyadan önce ÇOK DAHA önce bu konunun konuşulması gerektiğini düşünüyorum da o yüzden SIGARA dedim.
Sigaranın ZARARSIZ olduğunu savunan var mı aramızda? Bence yoktur olmamalıdır da. Kanıtlanmış paketlerin üzerinde dahi sağlığa zararlıdır yazan bu zehirin ne kadar çok kullanıldığını tüketildiğini, insanların da yeri geldiğinde rahatça ben TİRYAKİYİM dediklerini duyuyorsunuzdur!!!
Şimdi NET olarak KANITLANMIŞ zararlı maddenin 'çocukların' çevresinde, çocukların olduğu evlerde, arabalarda içildiğini görüyoruz. Ayrıca çocuklar gördükleri şeyleri de taklit ederler. Aileleri içince onların yaptığı bu eylemin doğru olduğunu düşünürler.
Peki hal böyle iken, çocuk hakları ihlali konusunda ''sosyal medyada fotoğraf'' göstermek ile kıyasladığımızda hangisi sizce daha ZARARLI?
Ben sosyal medya konusunun zararını ebeveynlerinin verebileceğini düşünüyorum. Ama sigara içilmesi konusu ise bence asıl ÇOCUK HAKLARININ İHLAL olarak görmek gerektiğini savunuyorum. Bu yüzden lütfen SİGARA konusunu daha ciddiye alalım.. Çocuklarımızın asıl hakları sigara içildiği zaman yenilmektedir. Lütfen sigara içmeyin, içenleri de uyarın. Çünkü çocuklarımızın SAĞLIKLI nefes almaya hakları var.
Hayatında ennnn nefret ettiği şey sigara olan biri olarak size o kadar katılıyorum ki! Fakat çocuk istismarı bu kadar artmışken buna da değinmek istedim. Esas hedef fotoğraf değil. Esas hedef istismar. Çünkü bu fotoğraflar sayesinde ulaşılan çocuklar var. Bilinçsizce bu fotoğrafları paylaşan meslektaşlarım var. Dahası en mahrem anlarını paylaşarak pedofililere davet çıkaran aileler var.
Bir sonraki sorumda da buna değineceğim için bu soruyu sordum. Bir nevi kamuoyu yoklaması...
18 yaşına kadar yetişkin olmadığı için koruyup kollamak hatta nasıl davranması gerektiği ailededir. Pek bir ihlal olduğunu düşünmezler. Ama çocukların resmini sağda solda kullanmayı doğru bulmuyorum. Paylaşanlarada siz niye paylaşıyorsunuz deme hakkınada sahip değilim.
Kendi adıma hak ihlali olarak kabul ediyirum. Bilinçli insanlar bebek veya çocuk miniklerin paylaşımını yapmamalı. Hele günümüzde bu kadar kişiliksiz yaratık varken.
Hukuki olarak bir kişi 18 yaşına gelene kadar çocuktur ve çocukların yasal haklarını ebeveynleri koruyup kollamakla görevlidir. Bir anne babanın çocuklarının neyini paylaşıp paylaşamayacağına da (kanunlar çerçevesinde olduğu sürece) yine başkası karışamaz. Kimi aile çocuğunun mayolu resmini eklemezken, kimisi çocuğunun çıplak kumsalda koştuğu videoyu rahatça paylaşabilir. Çocuk arka koltukta "korkuyorum anne" diye çığlık atarken story atmak kimine normal gelirken, kimi kitleleri ayağa kaldırır. Bunun ilk yargıcı o aileden başkası değildir. Ta ki çocuklar kendini ifade etmeye başlayana kadar. Çocuk bir yaştan sonra sosyal medyada olmayı isteyip istemediğini anlayabilir, buradaki görünürlüğünden mutlu ya da rahatsız olabilir. Bunu size sözel olarak ifade edebiliyorsa artık bu bilinç oluşmaya başlamıştır ve o noktada çocuğu dinlemek gerekir diye düşünüyorum. 9 yaşında bir oğlum var, ( Allah cümlemizin evlatlarına sağlıklı, hayırlı, mutlu ömürler versin ) bazen kendisi bir şeyler yayınlamamı istiyor, bazen bir şey çekerken soruyor, bazen bir şey paylaşmak istiyorsam izin alıyorum ve bu şekilde ilerliyoruz. Ama elbette burada karar verecek kişi her zaman öncelikli olarak yetişkin olan ebeveyndir. Çocuk istiyor diye de zararlı olacağını bildiğiniz bir şey yapmamanız gerekir.
Günümüzde bir çeşit akım haline geldi çocukların üzerinden para kazanmak gerçekten o çocuğu seven değer veren çocuğun geleceğini düşünen bilinçli aileler böyle çirkin şeylerden kaçınır bilinçsiz aileler ise bunu bir marifet sayar böyle bir şeyi doğru bulmuyorum her ne kadar çocuğun 18 yaşına kadar sorumluluğu ailede olsa da💫
Bu fotoğrafı ben çekmedim. İnternet ortamında anne babaları tarafından paylaşılmıştı. Benim gibi milyonlarca insanın artık bu fotoğrafları görme ve kullanma hakkı var. Çünkü ebeveynleri bize bu hakkı vermiş oldu. Bilmem anlatabildim mi?
Ben sizinle aynı fikirde değilim. Anne babaları paylaşmış olabilir, siz bu durumun yanlışlığından söz ederken, bu çocukların fotoğrafları böyle bir sitede paylaşma hakkını kendinizde nasıl görüyorsunuz anlamıyorum. Bence haksızsınız. Çünkü bu yanlışı siz de devam ettiriyorsunuz.
Bir çocuğu en çok anne babası düşünmez mi? Eğer onlar çocuklarını "pinterest" gibi bir fikir kataloğuna yüklüyorsa bir başkası hiç düşünmez. Anlatmak istediğim de bu.
İhlal falan değil her şeyi bu kadar abartmamak lazım. Çoçuğun ilerde gördüğünde utanacağı fotoğraflar olmadığı sürece ailenin istediği gibi paylaşabilir bence
Sosyal medyalar içinde bir kanun, yetkili bir site yapılmalı bence. buralarda da insanlar dilediği gibi rahatlıkla davranmalı bende mesela kendi resmimi bile paylaşmaya korkuyorum insanlara güvenilmiyor
En İyi Cevaplar