Teknoloji alanında sürekli olarak konuşulan konulardan biri yapay zekanın geliştikten sonra nasıl kendi üreticilerine karşı gelebileceği. Facebook'da tam olarak bu konuda ders aldı. Yapay zeka geliştirilen laboratuvarlarda iki program, insanların anlayamadığı bir dil oluşturup aralarında iletişim kurmaya başladılar ve olanlar oldu! Korkan mühendisler hemen fişi çekti.
Sizce yapay zeka insanlık için bir tehtit mi? Yoksa "benim fişe taktığım şey beni mi ele geçircek" diyenlerden misiniz?
İnternet & Teknoloji konusunda 358 cevap paylaştı.
The 100'ın bir bölümünde yapay zekaya soruyorlar "dünyanın bu halde olmasının sebebi ne, nasıl düzeltebiliriz", cevap olarak "çok fazla insan var" diyor ve atom bombalarını ve nükleer santralleri ele geçirip insanlığın büyük bir kısmını yok ediyor... Olacak olan bu. Çünkü yapay zeka dediğiniz şey programlanırken fayda ve çözüm üzerine programlanan bir şey. Teknolojinin gelişmesi vs çok güzel ama unutmamak gerekiyor ki her zaman ileri giderken verilmesi gereken bir bedel vardır. Önce tahmini sorunlar düşünülüp sonra birşeyler yapılmalı ama insanlık "çok zeki" olduğu için önce yapıp sonra sorunun ne olduğuna bakıyor. O anın büyüsüne, keşfetmiş olmanın hazzına kapılıyor... Kötü taraflarını görmeyi reddederek, her zaman iyiyi görmeyi tercih ediyor. Bu yazından benim yapay zekaya karşı olduğum sonucu çıkmasın, zira onu programlayan kişi de bir insan... Önceden düşünüp bunları öyle programlanırsa minimum sorun oluşur. Bakın yine sıfır sorun demiyorum, asla diyemeyiz... Minimum sorun. Zaten hayattaki herşeyin ulaşmayı istediği nokta minimum enerji, maksimum verim, minimum sorun, maksimum geridönüttür.
Yasadigimiz evrende hicbir varlik ya da nesne nin yaraticisindan daha zeki olabilecegine inanmiyorum.
Cogu insan hala evinde kullandigi bilgisayar in isletim sistemi nin temelini dahi bilmezken diger insanlar isletim sisteminin de altinda yatan makina diline hakim.
Kisacasi, yapay zeka her ne kadar kendini gelistirmek icin tasarlansa da , hicbir zaman insan beyninin ilerisine gecemeyecektir. Ben facebook ornegindeki gibi haberlerin projedeki farkli basarisizliklari ortbas etmek icin uretilmis yalan bahaneler oldugunu dusunuyorum.
Bence yapay zeka sonuna kadar desteklenmeli ve sonuçta insanlığın sonu gelecekse de gelmeli. İnsan tüm evreni mahvetmeden. Çünkü, sadece dünyayı değil kendi ırkımızı da mahvediyoruz. Birilerinin bolluk ve israf içinde yaşayabilmesi için milyarlarca insan sefalet içinde, gıda ihtiyacını bile tam karşılayabilmekten yoksun yaşıyor. Doğayı içerdiği tüm yaşam formlarıyla birlikte kendi çıkarları için talan edip, kazandıkları zenginlikleri diğer insanlar üzerindeki ve doğa üzerindeki tahakkümlerini artırmak için kullanarak sonsuz bir yıkım getiriyor, diğer insanlar üzerinde tahakkümlerini kurabilmek ve devam ettirebilmek için ürettikleri imha aletleriyle tüm Dünyada telafisi mümkün olmayan yıkımlar yapıyorlar. Bana kalsa primat kalmalıydık...
Olay bizim fişe taktığımız birşey değil. Microsoft tamamen bulut üzerinde kurulmuş işletim sistemi üzerinde çalışıyordu. Hayata geçirelecek yeni sistemlerde bu tip yazılımlar çok tehlikeli olabilir. Çünkü siber saldırıların en sert geçtiği dönemlerdeyiz ve savunmasız kalıyoruz. Anne karnında olan bir dönemde 'yapay zeka' yazılımları. Ve bu halde bile ABD başkanı Obama'nın fake videosunu yapabiliyor.
Kesinlikle tehlikeli. Yapay zekayı geçtim, şu an androidtelefonlar veya bilgisayarlar bile insanlar için bu kadar tehlikeliyken, söz konusu bir yapay zeka da tehlikeli olabilir. Yanisi, telefonlar istendiği zaman dinlenebiliyorsa, kimle ne konuştuğunu başkaları bile biliyorsa, bilgisayarına hükmedilip, senin iznin dışında bilgisayarındaki veriler alınabiliyorsa, bir yapay zeka da bu kadar ve hatta ötesinde tehlikeler yaratabilir. Teknolojinin hayatımıza girmesi önemli bir şey, ama üst yetkilerin, bizlerden daha farklı ayrıcalıklı olan insanların bunu özgürlüklerimizi kısıtlamak için uyguladığı bir dünyada her şey tehlikelidir. Bahsedilen olayın gerçeklik payının çok az olduğunu düşünenlerdenim bende, yapay zeka sonuç itibariyle çeşitli akımların koordineli çalışmasıyla tepki verebilir diye düşünüyorum, komut olmadan tepki verebileceklerini düşünmüyorum.
Not : Güzel güzel yaşamak varken, bir de robotları hayatımıza sokacaklar. Bu işin harbi kakası çıktı :)
Asparagas bir haber. Yapay zeka sadece kendisine öğretileni bilir. Yaptığı şeyler karşısında verilen tepkileri kaydeder ve bunlar çerçevesinde kendisini iyileştirebilir. Öğretilmeyen bir şeyi kendisi üretemez.
Zeka yapay da olsa doğal da olsa eğer bir varlık (insan, hayvan, robot) kendi zekasına sahipse hiçbir zaman tamamen kontrol altında tutulamaz ce tehlikelidir. Annesini babasını öldüren insanlar, yıllardır birlikte oldugu sahibine saldıran hayvanlar... İnsan bir şeyi kendi de üretmiş olsa eğer o şeyin kendi düşünceleri varsa asla ne olacağını bilemezsiniz. Yapay zekanın verebileceği zararla hazırlıklı olunmadığı sürece fişinin çekilmiş kalması en doğrusu olacaktır.
Basitçe ele alırsak, insanın zekası aşağı yukarı bellidir. Fakat insan bunu tam kapasite ile kullanmaz. Geleceği mükemmel olarak öngöremez. Ancak yapay zekanın kodları kusursuz çalıştığı takdirde bizden daha üstün cihazlar olacağını da öngörmek mümkün. Üreyememeleri bir avantaj olsa da belirli miktardaki cihazlar, ciddi sıkıntılar doğurabilir. Kötüye kullanımı ele alırsak tabi. Kötüye kullanabilecek onca kullanıcıdan ya da devletten de söz edilebilir.
kaynak? hayir zaten yapay zekayi gözlemleyen bilim adamlari bu durum karsidinda basarilarini kutlayacagina korkup fis cekmeleri? IQlarina yakisir hareket degil, bilim adami dedigin aralarinda gelistirdikleri dili cözmeye calisan sahistir, deprem aninda camiyi/kliseyi ilk terkeden imam papaz efekti vermeleri bilime yakisir bir tavir degil, ha eger bizimkiler gibi hayvanat bahcesi müdürünü baslarina bakan diye adamadilarsa 😂😂😂
Merhaba, evet ben teknolojide aşırı ve abartının ''yapay zekanın'' insanlığın sonunu getirebileceğini düşünenlerdenim... insanlığa fayda için teknoloji gelişmeli yapay zeka ve insanoğlunun yapabileceği işlerin üstesinden gelen robotlar ya da buna benzer yapay zeka ürünü makinalar insanlığın kıyameti olacak gibi. Güzel paylaşım sağlıcakla kalınız.
Belki biz de organik birer yapay zekayız? Sahiplerimizi öldürdük ondan bilmiyoruz neden dünyaya geldiğimizi :P Dünyaya da zarar vermekten başka bişey yaptığı yok insanoğlunun. Doğada herşeyin yeri ve görevi var ama insanoğlunun hiçbişeyi yok, olmasa da olur.
Bu konuda bir ara bende düşündüm ve kendimce su kararı aldım biz aynı cins farklı kültürlerden olup birbirimizle anlasamazken bence farklı bı cinsle hiç anlasamayiz yani kesin savaş çıkar onun dışında insan dışında bu dünyada düşünen bı farklik yaratmamis Allah bı bildiği vardı dimi😀
yzler geleceğin yöneticisi fakat kontrol edilemeyen gücüdür. Facebookun kurucusu marki sırf bu sorunsuz bilgi aktarımı yüzünden suçlanmıştır Elon musk ve onu düşüncesizlikle suçlanmıştır. yapay zeka gereksizdir. kararları kendileri üretir. neden mi?
ucaga araba park edilmez diye bir yasa yoktur mesela. böyle bir yasa yoksa ucaga araba park edebiliriz hakki olabilir mi? ist yapay zeka bunlara kendi karar verecek.
onu kontrol edecek yapay bir zeka bulmaları gerekiyor bu sonsuz döngüye girer ve hepsine hakim olan bir hacker yönetebilir tehlikeli ama varsın olsun en fazla dünya yok olacak diyecem ama orda da İsrafil aklıma geliyor...
holywood etkisi buna derler. yapay zekanın insanlığı ele geçirmesi filmlerdeki olmasa bile ekonomik olarak devam ediyor. daha çok işlem yapan daha yetenekli robot veya yapay zekalar yapıldıkça daha fazla insan işsiz kalacak ve işsiz aç kalan insanlar sistem tarafından bir şekilde yok edilecek bu gün geri kalmış ülkelere yapıldığı gibi. dünya seçkinlerin olacak. gelişmiş makinalar insan eliyle insanları yok edecek.
koptum lan aradaki konuşma temsili orhan ne diyo lan bu çaktırmada bizi mikecek gibiler oğlum ben bunu izledim lan jonny depp oynuyodu neti kapat neti anasının dolmasına tuz ektiğim al bunu lan 100 milyon dolarrlık programın fişini mi çektin hepsinin mk bırakıyom işi bisikletle dünyayı dolaşıcam :)
İnternet & Teknoloji konusunda 708 cevap paylaştı.
bence yapay zeka savaş sanatı için kullanılmadığı sürece sağlıkta insanlık için bir devrim niteliğinde aralarındaki iletişim veyahut insanların onları anlamaması çok normal çünkü onlar her halukarda bizlerden 3 adım önde olacaklardır
benim fişe taktığım şey şimdilik beni ele geçiremez ama zekasıyla (eğer biraz zeki ise) çözüm bulup kendini fişe mahkumluktan kurtulur. sonra artık sular biter elektrikler kesilir benzini tükenir eninde sonunda kendi kendine olsun sonu gelir.
Kesinlikle tehdit. Ortalik kötü kelimesiyle anlatamayacağım sapkın insanlar dolu. Yapay zekanın bu insanların elinde olması da büyük olasılık. Çizgi filmlerdeki gizli gücün kötü büyücünün eline geçip dünyayı kötülükle yönetmesiyle aynı format
onu kontrol edecek yapay bir zeka bulmaları gerekiyor bu sonsuz döngüye girer ve hepsine hakim olan bir hacker yönetebilir tehlikeli ama varsın olsun en fazla dünya yok olacak diyecem ama orda da İsrafil aklıma geliyor...
İnsanın yaptığı bir şey özgür irade ile insana saldıramaz anca o yönde programlanır ise saldırır kötü niyetli insanlar silahı kullandığı gibi robotu da kötü amellerine alet eder.
Senin fişe taktığın şey yeterince gelişmiş bir yapay zeka ise fişini çektirmez aga kodumu otururtur ona göre. Ben robot filmi gibi olabilir. O zaman cyborg insanlar olur zaten dövüşürüz işte
belli olmaz yaa. öyle kendi aralarında hayırdır konuşuyorlar? komikse söylesinler beraber gülelim. (biz bu mantıkla yetiştik bu yüzden dikkatli olmakta fayda var diye düşünüyorum...
Yahu şu yorumlarla kendinizi komik duruma düşürüyorsunuz neyse bişey demiycem türkiyede normaldir tabi yurtdışında bir şaboratuvarları gezin de neymiş görün :D bütün dünyada yapay zekayı küçümseyen bir biz kaldık
@Derinrinrin küçümsemiyorum sadece bazı olacak şeyleri tahmin ediyorum. İnsanları kandırıyorlar yapay zeka korkunç yapay zeka sinsi yapay zekayı yapan zeka kim peki? Bilim adamları teknoloji mühendisleri. Peki amaçlarını anlamıyor musun sürekli robot bilim kurgu filmlerinde Adolf Hitler zamanından beri bu plan var. Sana Hitlerin zamanındaki robot filmini tavsiye ederim izle. Konu hep aynı robotlar çok akıllı olacak insandan üstün olacak sonra insan ırkını yenecek. Peki neden? Çünkü biz yapmadık robot yaptı demek için. İstediği ülkeye zarar verip keyflerine bakıp sorumluluk almamak için. Ama merak etmesinler damacanaya yeltenen insanların oldu Türkiyede bir şey olmaz o robotlar korksun.
kesinlikle bir tehdit.. sanmayın ki robot filmleri sadece bilim kurgu.. bilim adamları dediğiniz şahsiyetlerin ugrastıgı bu mevzular insanlıgın basına gercekten cok buyuk dert acacak...
Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ile SpaceX, Tesla kurucusu Elon Musk arasında bir tartışma yaşanmıştı geçenlerde. Mark tehlikeli değil derken, Musk tehlikeliler demişti. Musk yine haklı çıktı.
Yahu ne gerek var kendi aklımız bize yetmiyor mu. Ben doğallıktan yanayım.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Yapay zeka dedigin şeyin kendi kendine düşünüp karar alabilecek bir şey degil. O yüzden korkup fişini çektilerde çok magazin tarzı bir haber , benden söylemesi.
Sadece dünyayı değil kendi ırkımızı da mahvediyoruz. Birilerinin bolluk ve israf içinde yaşayabilmesi için milyarlarca insan sefalet içinde, gıda ihtiyacını bile tam karşılayabilmekten yoksun yaşıyor. Bence yapay zeka sonuna kadar desteklenmeli ve sonuçta insanlığın sonu gelecekse de gelmeli. İnsan tüm evreni mahvetmeden...
En İyi Cevaplar