Yapay zekanın insanların işlerini elinden alacağı endişesi hızla yükselirken Romanyalı bir startup’ın geliştirdiği servis şimdiden ofis çalışanlarını işlerinden etmeye başladı. Sizce yapay zeka geliştikçe işsizlik artacak mı?
bir belgeselde duymuştum. insan bu gün hala yaptıkları işleri yapmaya devam ederlerse 2030 da 3 milyar insan işsiz kalacakmış. Yapay zeka insanları işsiz mi bırakır*? Mantıken düşününce eskiden ulaşım için atlar kullanılırdı milyonlarca at vardı ama motorlu taşıtlar çıkınca atlar yok oldu at arabası sürücüleri de yok oldu , seyisler de , nalbantlarda yok oldu. Ama bunlara karşın otomobil yedek parçacıları , tamirciler, otomobil işçileri oraya çıktı yani her yeni değişim kendi iş alanını yarattı böyle olur gelecekte de diye düşünüyorum. Öte yandan bakınca da yazılım , kodlama bunlar eğitim isteyen herkesin yapabileceği işler de değil bildiğim kadarıyla nasıl olacak anlamadım gitti. Sonuç: neticede o yapay zeka tarafından çalışan fabrikalar da insanlar için üretim yapacaklar. İnsanlara hızmet etmek için çalışacaklar şayet insanlar bu üretilen şeyleri alacak ekonomik güce sahip olmazsa robotlar ya da yapay zeka yazılımlar kime üretecek ki bunları?
yapay zekayla işsizliğin ne alakası var sanayi değil ki bu işçi kas gücü için vardır yapay zeka en fazla otomasyon sistemlerinin başındaki elemanları işinden eder bu da 0.0000000001% işsizlik sorunu ortaya çıkarsa bile iyi adamlar yapay zeka insanlara savaş açarmı diye fanteziler kurarken bizim derdimiz istihdamı azaltırmı oluyorsa ileriye gitmemiz çok zor :D şunuda bırakayım şuraya :D karikaturistan.files.wordpress.com/.../...ogan.jpg
Dünya makine gücünün olacak. Askerler robot avantajı ölmeyeceksin. Dezavantajı eğitiminden mahrum kalacaksın. Makine ameliyat edecek, doktor hatası olmayacak. Lakin doktor nasıl eğitim alacak. Teknoloji genel anlamda çöktüğünde insanlık 0 dan başlayacak. Robotlar ve insanlar arası savaş. vs. sorun çıkartacak lakin bilinçli kullanmak önemli. Hatta seks yapabilen robotlar var üzerinde çalışmalar sürüyor. Bu robotlar ev işlerine adım attığında eşim beni robotla aldatıyor hakim bey olacak :D Evlenip de ne yapacağım robot var. Kısaca her şey mümkün. Zaten robotlar açısından üst düzey modele geçince insana ihtiyaç kalmaz. Mesela bir makine yat anında röntgen, tansiyon vücut içi 5 d görüntü anında kaç sorun var bir talimat ile operasyon.
@hakannet55 Robotlar zaten var bilim kurgu filmlerini izlemen yeterli. Teknoloji haberlerini takip et. Binlerce robot aynı anda dans ederek Quinness Rekorlar kitabı'na girdi. :)
İşsiz kalan nüfus nasıl doyacak. İşte bu soruna getirilebilecek o kadar çok çözüm var ki bazıları oldukça sadistçe :(. Teknoloji yarattığı imkanlar yanında insan açısından zorlukları da beraberinde getiriyor ve emek güce olan ihtiyacı azaltıyor. Bu ileride sadece emek güç sektörleri değil aynı zamanda hizmet sektörünü de etkileyecek o zaman daha büyük curcuna.
O robotların da bakıma ihtiyaçları var yani hala bir işleri olabileceğini düşünüyorum ayrıca hiç bir bakıma muhtaç olmayan robotlar olacak ise psikologlar asla işini kaybetmez çünkü ne kadar yapay zeka olsan da bir insan kadar mükemmel derecede cevap verebilir misin sadece beynine programlanan algoritmayı sana aktarır yani kendisine verilen sözcükler kelimeler gibi insan doğasında bulunan farklılıkların dışına çıkamaz. Ama insanlar işini kaybetmezdi.
Geleceği görebilen var mı? Sonucumuz tabi kide hayır nasıl desem o zamanın koşullarını bilmiyorsun yapak zeka gelişti diyelim X yılında ama o yılda ne olacağını bilmiyoruz robotlar gıda işlerken insanlar da savaşa gidiyor olabilir yani anarşist bir dünya da işsiz olamazsın veya savaş dolu bir dünyada veya beşeri sebepler dışın da olan doğal faktörlerden dolayı olan olaylar da işsiz kalamazsın zaten bir çok kişi ölecek ve bunu senin düşünmemen gerekiyor eğer kimse kimseyle kavga etmeseydi nükleer bombalar fırlatmasaydı gelecekteki torunlarım için şimdiden onların çok seveceği dağın tepesin de kendi emeklerimle yaptığım bir ev ve arazi verirdim eğer zorda kalırsan bunu kullanabilirsin derdim yani vasiyet verirdim. Bazen çok düşünmemek gerekiyor.
Katma değeri yüksek olan işlere insanlar yönelecek.. ve işin aslı üretimi tüketim beslediği sürece( insan kaynaklı olduğu için) hiç bir sektör insanların işsiz kalmasını istemeyecektir. Büyüme yapay zeka ve inovasyon ile artacağından insanlık adına daha iyi bir yerde olacağımızı düşünüyorum. Sürücüsüz arabalar çıktı diye sürücüler işsiz kalmayacak, katma değeri daha yüksek işler yapacaklar.
Kesinlikle artacak Zenginler daha da zengin, zaten açlık sınırında olan halk daha da yoksullaşacak. Tok, açın halinden hiç bir zaman anlamadığı gibi yine anlamayacak, aç kalan insandan her şey beklenir ki ayaklanmalar yağmalamalar baş gösterebilir. işin en sinir bozucu yanı da ne biliyor musunuz? Zengin diyecek ki "BENİM! malımı çalıyorlar..." keşke bu dünyada adalet olsaydı...
Umarım öyle olur. Dünyada sadece zeki, kültürlü, temizliğe önem veren, hayvanlara şiddet uygulamayan, kaliteli insanların kalacağını ve bütün getir götür işlerinin, ağır işlerin robotlara yaptırılacağını düşünüyorum. Bu dediğim belki binlerce yıl sonra olacak ama bu olacak.
Artar ama bir sınırı var bence. Tüm çalışanın yerini alamazlar, her şeyin bir standardı bir kodu bir programlaması yok sonuçta. Teşhisi yine doktor koyacak, ameliyatı robotlar yapacak, ki mikronluk ameliyatlar için robotları kullanmak mükemmel tercih.
Hayır sadece iş alanları değişecek. Yani artık insanın fiziksel gücüne ihtiyaç kalmadı o işi robotlar hallediyor. Artık eğitimli ve kafasını kullanabilen insanların dönemi başlayacak.
Yapay zekanın, büyük bir planlama katologlama ve istihbarat alanlarında geliştirilmesini gerçekten çok istiyorum, tek bir amaca programlanan bir sistem...
Elzem konularda satın alınamayacak devamlı alternatifleri ölçüp biçecek...
Amerika Delta Havayolu sirketi artik check-in islemlerini ve bavul teslimletini yolcularin kendi kendine yapabilecegi bir sistem gelistirdi. Artik check-in memuru olmayacak. Bu ve vs. gelismeler beraberinde issizligi malesef getirecek.
Öyle olacağı düşünülüyor ama tam tersi işsizliği etkilemez beden gücü ya da basit işlerde çalışanlar için işsizlik artar ama bu yapay zekayı geliştirecek ve yönetecek insanların sayıdı artacak dolayısıyla insanları okumaya mecbur bırakacak
Yapay zeka geliştikçe, beden ve zihin gücüne ihtiyaç kalmayacak bunun ile paralel bir şekilde iş verenin iş yükü de hafifleyecek. Doğal olarak insan gücüne minimum oranda ihtiyaç duyulacak, sadece kontrol mahiyetinde gibi.
Türkiye'ye gelmesine daha var onun ya bakarsın öbür ülkelerde işsizlik artarken biz ülkeyi düzeltiriz işsizlik sorunu ortadan kalkar yani olur mu olur 😁
Yapay zeka geliştikçe insanların hem yararına hemde zararına ciddi sonuçlar doğrur. İnternet dünyasının 20 yıl içinde geldiği noktaya baktığımızda, bu sonucu kestirmek hiç zor değil.
İşsizlik demeyelim de insan gücüne duyulan işler artık makineler tarafından yapılacak. Ama bir makine asla bir insanın yerini tutamayacağı için işi makine yapacak kontrolü insan.
İnternet & Teknoloji konusunda 2,4b cevap paylaştı.
Belki insanlar akıllanırlar da artık dedeleri gibi kendi topraklarında sadece kendileri için çalışmayı tercih ederler.. O zaman kapitalizm arar durur çalıştıracak, mal satacak insanı.
Birşey olmaz merak etme robotlar ne kadar üretirse üretsin tüketici olmadıktan sonra bir anlamı kalmaz o yüzden saçma iş dalları ortaya çıkar insanlara para verebilmek için basit işler yaptırılır.
evet sonucta kendi kendine calisan fabrikalar falan var artik o makineler olmasa insanlar yapicakti o isleri. insanlara gerek kalmadan yapilacagi icin evet issizlik artacak
Maalesefki sanatçılar dahi etkilenecek bundan. Film yazan yapay zekalar var. Geliştiklerinde ortalığı yıkacaklar. İlerde bundan dolayı komünizm gelecek.
Evet artacak çünkü onlarda biz insanlarda olduğu gibi yaşam faaliyetleri yok bu yüzden yorulmayacaklar kimsede yorulan insanları yorulmayan robotlara tercih etmeyeceğine göre işsizlik artacak
Bir yazilim muhendisi olarak farkli dallarda projelerde bulundum. Ama sunu unutmamak gerekir yapay zekayi yoneten insanlara ihtiyac herdaim olur. Ve insanoglunun yaptigi herseyin bir acigi vardir.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Artacak ve bu ileride iç isyanlara sebep olacak. Çünkü bende bir iş veren olsam fabrikam olsa yorulmayan robotları çalıştırırım. Ne sigorta derdi, ne prim ne maaş ne yemek ne izin vs. sadece bakımları olur o da çokta maliyetli olmazdı.
Evet etkisi mutlaka olacaktir ama uretim girdileri arasi ikame esnekliginin sonsuz olmasi durumu pek gorulmemistir. O yuzden isimizi tamamen elimizden alamaz robotlar.
İnternet & Teknoloji konusunda 461 cevap paylaştı.
Robotlar fabrikalardaki yerlerini artırdıkça doğru orantıyla insan çalışan sayısı azalır. Tıpkı yerli işçiyle yabancı işçi fiyat farkından dolayı yabancı işçinin daha çok tercih edilmesi gibi...
Hayır, böyle bir durumun dünyayı etkileyecek duruma gelmesi mümkün değildir. Çünkü dünyada ABD, Rusya, Avrupa Ülkeleri Ve Türkiye gibi ülkeler böyle bir sıkıntının yaşanmasına izin vermeyecektir.
Hayır, artmayacak.
Her dönemde olduğu gibi, ileride de bazı işlere gereksinim azalacağından o sektörlerde işsizler artabilir bunun tek nedeni yapay zeka değildir.