Kullanmış olduğum araba 2002 yılı çıkışlı Peugeot 307 model. Pek arabalardan anlamam ve bu yüzden sizlere bir danışmak istedim.
Yaklaşık 2 saat önce yolda giderken birkaç saniye aşağıdaki ESP ünlem işareti yanıp söndü. Tam da o sırada şiddetli şekilde kar yağmaya başlamıştı. Bu işaretin tam olarak anlamı nedir?
Arabamdaki ESP hakkında bilgi almak istiyorum. Detaya göz atabilir misiniz?
ESP tek başına bir sistem olmamakla beraber ABS (kilitlenmeyi önleyen fren sistemi), ASR (patinaj önleme sistemi) ESP sistemini destekler durumdadır. Yani ABS ve ASR olmadan bir araçta ESP varlığından söz edilemez.
Elektronik Stabilite Programı (ESP), sensörler sayesinde otomobilin seyir halinde çizgisini korumasına, savrulmadan stabil bir şekilde seyrini sürdürmesine yardımcı olan sistemi anlatıyor.
Kardeşim esp abs ve asr ile paralel çalışan bir sistemdir ve dengeleyici görevi görür patinaj kayma vs durumlarda zaten sürekli devrededir direksiyon hareketlerini bile algılayarak senin aracı en güvenli şekilde kullanmanı sağlar
1,5 ay önce geriye doğru park ederken bir taşa toslamıştım. O zaman ESP sistemi hasar görmüş ve bir gün parçayı değiştirttim. Şimdi düzgün bir şekilde çalışıyor.
Arabayı düzgün kullanan biriyimdir. 28/2/2017'de yeğenimin doğum gününden çıkıp eve giderken otoyolda hızı biraz da olsun aşmamak için 80'lik yolda bilerek en fazla 75 basıyordum. Bu sırada ise birden bire yüzüme bir kırmızı flaş patladı ve muhtemelen radara yakalandım. 😃
Almanya'da da bu uygulama sanırım Eylül 2014'te başlamış. Ben de bunu daha sonra yeni öğrenmiş oldum. 😂 1,5 ay öncesine kadar pek araba kullanmıyordum. Üstelik 6 yildan fazla ehliyetim olmasına rağmen.