Ekranda aynı bu fotodaki çizgiden var boydan boya. Ekran görüntüsü alınca görünmüyo o yüzden bu şekilde gösteriyorum. Bu neden olur? Her zaman yok arada bir gidip geliyo bazen yan yana 2-3 tane oluyor. Laptopun kapağını oynatınca gidip geliyo. Neden olur bu?
Laptop kullananların en sık karşılaştığı sorunlardan biri, laptop ekranında aniden beliren siyah çizgilerdir. Bu çizgiler, bilgisayar kullanımını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Laptop ekranında oluşan bu siyah çizgilerin birkaç farklı sebebi olabilir. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz.
1. Bağlantı Problemleri
Laptop ekranındaki siyah çizgiler, genellikle kablo bağlantılarının hasarlı veya gevşek olması sonucu ortaya çıkar. Bu tür sorunlara, ekranın altında veya arkasında bulunan kablo bağlantıları neden olabilmektedir.
2. Fiziksel Hasar
Laptop ekranında oluşan siyah çizgiler, fiziksel hasardan kaynaklanabilir. Düşme, darbe veya çizikler gibi durumlar, bilgisayar ekranının içindeki bileşenlere zarar verebilir ve bunun sonucunda da siyah çizgiler oluşabilir. Buna benzer durumlar, cihazın görüntü kalitesini düşürerek, ekran performansını olumsuz yönde etkileyebilir.
3. Windows Update Problemleri
Laptop ekranında oluşan siyah çizgilerin sebeplerinden biri de Windows Update problemleridir. Windows veya başka bir işletim sistemi güncellemesinden sonra bu çizgiler görülebilir. Buna benzer sorunlar genellikle güncelleme işlemi sırasında sistem dosyalarının yanlış yapılandırılması veya eksik olması sonucunda ortaya çıkar. Bu nedenle de güncellemelerin düzgün bir şekilde yüklenmesi ve sistemin doğru şekilde yapılandırılması konusunda dikkatli olunmalıdır.
4. Ekran Kartı Sorunları
Laptop ekran kartı sürücüsünde oluşan problemler, laptop ekranında siyah çizgilere sebep olabilir. Bu durum genellikle ekran kartının güncellenmemiş veya yanlış yapılandırılmış sürücülerle çalışmasından kaynaklanır. Ekran kartı sorunlarının önüne geçmek ve ekran performansını artırmak için doğru ve güncel sürücülerin yüklendiğinden emin olunmalıdır.
Laptop Ekranında Oluşan Siyah Çizgi Nasıl Düzeltilir?
Laptop ekranında oluşan siyah çizgileri düzeltmek için ilk olarak, ekranınızdaki siyah çizgilerin donanımsal bir arızadan mı yoksa yazılımsal bir sorundan mı kaynaklandığını anlamak önemlidir. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilir ve laptop ekranında beliren siyah çizgilerin kaynağını belirleyerek, düzeltebilirsiniz.
Başlangıçta güncellemeleri kontrol edin.
Ekran kartına ait sürücüleri güncellemek, birçok görsel problemin çözümünü sağlayabilir. Aygıt Yöneticisi'nden ekran kartına ait sürücüleri kontrol ederek, güncellemeleri indirebilirsiniz. İşletim sistemindeki hatalar da görsel problemlere yol açabilir. Bu nedenle, işletim sisteminin güncel olduğundan emin olun.
İkinci olarak, ekran ayarlarını sıfırlayın.
Bazı ayarların yanlışlıkla değiştirilmesi ekranda siyah çizgilerin belirmesine sebep olabilir. Bu durumda, ekran ayarlarınızı varsayılan değerlere sıfırlamak, bu sorunu gidermeyi sağlayabilir. Bunun için, ekran ayarlarına giderek kontrast, parlaklık ve diğer ayarları sıfırlayabilirsiniz.
Üçüncü olarak, harici monitör kullanarak sorunun kaynağını belirleyin.
Laptopunuza bir harici monitör bağlayarak, siyah çizginin kaynağını tespit edebilirsiniz. Eğer harici monitörde de siyah çizgiler görünüyorsa, genellikle bu durum ekran kartıyla ilgili bir sorun olduğunu gösterir. Fakat harici ekranda herhangi bir sorun gözlenmiyorsa, bu, laptop ekranıyla ilgili donanımsal bir problem olduğunu gösterir.
ekranı kavrayıp, 4 parmak arkadan, baş parmakla önden ekranın birçok yerine biraz baskı yap. değişik renkler oluşabilir, hemen korkma. bende de benzer sorun vardı, düzeldi
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Bunu ben de denedim de bir işe yaramadı. Tam tersi bastırdıkça çizgi çoğalıyo