Türkiye teknoloji ve yapay zeka alanında neden hâlâ global rekabette geride kalıyor?

Teknoloji, günümüzde en önemli alanlardan biridir. Doğrudan ülke ekonomisine katkı sağlayabildiği gibi, dolaylı olarak diğer alanlarda da çarpan etkisi yaratabilir. Son derece değerli olan bu alan, ülkeler için ulaşımda, sağlıkta, haberleşmede, üretimde ve askeriyede adeta bir nimet niteliğindedir.
Ancak ülkemiz bu alanda bazı yatırımlar yapsa da hâlâ geride. Örneğin; çip veya CPU üreten bir fabrikamız yok, kendi yapay zekâ dil modelimiz bulunmuyor ve daha pek çok teknolojik alanda faaliyetimiz oldukça sınırlı. Dünya ihracatında da ASELSAN ve birkaç büyük firma dışında güçlü bir varlık gösteremiyoruz.
Sizce bunun nedeni nedir?

•Ülke bu alana yeterince önem mi vermiyor?
•Bu alanda iyi eğitim veren hocalarımız mı yetersiz?
•Yeterli düzeyde mühendisimiz mi yok?
•Halkımız yeterince bilinçli değil mi?
•Yoksa başka sebepler mi var?

Aslında pek çok şey az çok belli, ancak amacım buradaki insanların düşüncelerini ve yorumlarını öğrenmek. Şimdiden yorum yapan herkese teşekkür ederim🙃
Güncellemeler
1 ay
Bu metni ben yazdım yapay zeka değil, kimse bakmamış bile tartışalım diye sormuştum oysa ki🫠
Türkiye teknoloji ve yapay zeka alanında neden hâlâ global rekabette geride kalıyor?