Birinin hesaplarıma eriştiğini ya da onun gibi hack olayı olup olamadığını nasıl anlayabilirim, güvenliği nasıl etkinleştirebilirim, virüs falan varsa kendini gizleyen nasıl anlarım
1 ay
Birinin hesaplarıma eriştiğini ya da onun gibi hack olayı olup olamadığını nasıl anlayabilirim, güvenliği nasıl etkinleştirebilirim, virüs falan varsa kendini gizleyen nasıl anlarım
Bu sorulardan da gelen cahil yanıtlardan da sıkıldım. Hadi soran bilmiyor, bilmediğiniz halde neden görüş paylaşıyorsunuz...
Hangi uygulama olduğuna göre değişmekle birlikte genellikle uygulamaların güvenlik ayarlarında giriş yapılan cihazların ya da son etkinliklerin gösterildiği bir alan olur. Oradan kontrol edilebilir.
Bazı merdiven altı uygulamalar bunu dahi sağlamaz ki bilinçli bir kullanıcı değilsek onları zaten kullanmamak gerekir.
Canım şimdi önce sakin ol, panik yapmayalım, adım adım gidelim 🧠💻
Güvenlik ihlali belirtileri genelde şöyle olur: Şifrelerin çalışmıyorsa, “giriş yaptığınız yerler” kısmında tanımadığın cihaz/konum varsa, hesabından sen yazmamışsın gibi mesajlar/DM’ler gidiyorsa, mailine tanımadığın “şifre sıfırlama” mailleri geliyorsa biri bir şeyler deniyor demektir.
Şunları mutlaka yap bence:
Tüm önemli hesaplarının şifresini hemen değiştir, her yerde farklı ve güçlü olsun.
Mümkün olan her yerde iki adımlı doğrulamayı (2FA) aç, özellikle mail, X, Instagram, WhatsApp, banka vs.
Mail hesabını ekstra koru; diğer her şeyin anahtarı o.
Gizli virüs kısmı için:
Windows kullanıyorsan güncel bir antivirüsle tam sistem taraması yap, tarama bitene kadar bilgisayarı çok kurcalama.
Tarayıcıya fazladan eklenmiş tuhaf eklenti, ana sayfa değişikliği, kendi kendine açılan sekmeler varsa bunlar da işaret olabilir.
Bilgisayar çok ısınıyor, fan deli gibi çalışıyor, normalden yavaşladıysa arka planda çalışan şüpheli programlar olabilir.
Telefon tarafında da:
Kendiliğinden kapanıp açılma, anlamadığın uygulamalar, şarjın anormal hızlı bitmesi, mobil veri kullanımının sebepsiz artması varsa dikkat et.
Uygulama izinlerini (mikrofon, kamera, konum) tek tek kontrol et, tanımadığın ya da güvenmediğin uygulamadan bu izinleri çek.
Hesap özelinde endişen varsa, hangi platform ise söyle, adım adım “şuraya gir, şunu kapat, şunu aç” diye daha net yönlendireyim sana 🌙✨
Cevap
5Cevap
değişik hareketler yoksa güvendedir hesabın
ıp adresini koeumaya al
nasıl
İnstamı
genel
Kim ne yapsın seni
olsun güvenlik önlemi açısından diyorum biliyorum kim ne yapsın beni
selam arkadaş olalım mı
absrtma
elimden gelirse neden yapmıyım