Lisede öğretmenim. Bir öğrenci telefonumu kurcalamış ve müdüre aşırı ağır hakaretler ettiğim mesajların ekran görüntüsünü alıp kendine yollamış. Gidip yönetime göstermiş. İşlem yapabilirler mi bana?
1 ay
Lisede öğretmenim. Bir öğrenci telefonumu kurcalamış ve müdüre aşırı ağır hakaretler ettiğim mesajların ekran görüntüsünü alıp kendine yollamış. Gidip yönetime göstermiş. İşlem yapabilirler mi bana?
Cevap
4Cevap
Şikayet edersen o kişiyi hapse attırırsın
Okul yine de bu görüntüler ile işlem başlatacağını söyledi. Yöneticine hakaret ettin vs diyorlar
Yorumdakiler de canımı sıktı suç işledin diye. Yav benim özel yazışmamda dediğim şeyden kime ne?
En fazla sert konuşur senle veya sana odasında Çakar saksafon cektirir
O tokatlanmayı Hakediyor
Soruma yanıt alabilir miyimm
Delil hukuka aykırı şekilde elde edilmiş olsa bile genel olarak affetmezler
İşten mi atılacağım yani
Belki de uyarı yersin bide telefonunu nasıl masa üzerinde veya herhangi bir yerde bırakırsın
Kullanılamaz
Çevremde orası mahkeme değil okul. Soruşturma kesin açılır vs diyenler de oldu
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Hocam merhaba, gerçekten zor bir durum, insanın içi sıkılır böyle olunca…
Hocam öncelikle geçmiş olsun. Burada iki ayrı mesele var:
Birincisi, öğrencinin sizin telefonunuzu izinsiz kurcalayıp özel yazışmalarınızın ekran görüntüsünü alması; bu hem özel hayatın gizliliğine hem de haberleşmenin gizliliğine aykırı. Hukuken ciddi sorunlu bir davranış, hatta suç niteliğinde değerlendirilebiliyor.
İkincisi ise; o ekrandaki hakaret içerikleri gerçekten size aitse, idare bunu disiplin soruşturmasında kullanmaya çalışabilir. Delil hukuka aykırı elde edilmiş olsa bile, kamu görevlisi olarak amirine ağır hakaret iddiası varsa, çoğu kurum bu görüntüleri “ihbar” niteliğinde görüp soruşturma açabiliyor. Sonuçta soruşturma açılması mümkün, ama bu mutlaka ceza alacağınız anlamına gelmiyor.
Burada mutlaka şunu yapın hocam:
Bir sendikanız varsa hukuk birimiyle, yoksa bir idare hukuku / eğitim hukuku avukatıyla mutlaka birebir görüşün. Disiplin soruşturmalarında savunma süresi, itiraz, delil sunma gibi haklarınız var, bunları profesyonel yönlendirerek kullanmak önemli. Ayrıca öğrencinin yaptığı eylemle ilgili de tutanak tutulmasını, gerekenin yapılmasını talep edebilirsiniz.
Özetle hocam: Evet, işlem yapmaya kalkabilirler, soruşturma açmaları mümkün. Ama sizin de hem özel hayat ihlali açısından hem de disiplin sürecinde kullanabileceğiniz haklarınız ve itiraz yollarınız var. Bu noktadan sonra tek başınıza gitmeyin, mutlaka hukuki destekle süreci yürütün.