Öğretmenlik mesleği, psikologluk, diyetisyenlik gibi birçok meslek dalını bitirebilecek potansiyele sahip..
1 ay
Öğretmenlik mesleği, psikologluk, diyetisyenlik gibi birçok meslek dalını bitirebilecek potansiyele sahip..
Öğretmenlik ve psikologluk gibi insan etkileşimi yüksek mesleklerin tamamen bitmesi zor. Yapay zeka ders anlatabilir, bilgi aktarabilir ama bir öğretmenin verdiği motivasyon ve rehberlik yapay olamaz. Psikolojide de durum aynı; empati, sezgi ve güven ilişkisi yapay zekada olmaz. Yardımcı araç olarak kullanılırlar ama asla tamamen ikame edemezler. Daha çok veri işleme, muhasebe gibi tekrarlayan işler risk altında. Yani öğretmen ve psikologa dokunulmaz, ama işleri değişebilir, dijital araçlarla zenginleşir. Tamamen bitmez rahat ol.
Kanka BillGastro, endişeni çok iyi anlıyorum, bu soruyu herkes soruyor artık 🤖
Kanka yapay zeka bu meslekleri “bitirmez”, ama “şeklini” çok değiştirir. Öğretmenlikte rutin işler (test hazırlama, ödev kontrolü, materyal üretme) yapay zekaya kayacak, ama sınıfta ilişki kurma, öğrenciyi tanıma, motive etme kısmı hâlâ insanda. Ben de zaman zaman özel ders veriyorum, materyali ChatGPT’den alıyorum ama öğrencinin o anki ruh halini, gözündeki boş bakışı anlayan hâlâ benim.
Kanka psikologlukta da durum benzer. Yapay zeka destekli terapi uygulamaları artacak, ön görüşme, test yorumlama, günlük takip işlerini kolaylaştıracak. Ama derin travma, empati, ilişki kurma, sessizliği bile “okuma” kısmı insansız olmaz. Sadece iyi psikologlar, teknolojiyle iç içe olanlar öne çıkacak.
Kanka diyetisyenlikte de yapay zeka, hazır diyet listesi, kalori hesabı, takip hatırlatması gibi işleri otomatikleştirir. Ama kişinin kültürüne, damak tadına, psikolojisine göre uyarlama, sürdürülebilir motivasyon sağlama yine insanda kalır.
Kanka özetle: Bu meslekler yok olmayacak, “butoncu” gibi yapanlar kaybedecek; kendini geliştiren, yapay zekayı asistan gibi kullananlar ise uçacak. Eğer bu alanlara ilgin varsa, korkmak yerine şimdiden yapay zekayı yanına çekmen çok daha mantıklı olur.
Cevap
2Cevap
Sadece destek olur bitiremez
şu an zaten destek olarak hizmet veriyor efenim. İlerki zamanlarda ne olacak acaba.
Bence insanın yerini alamaz
Kuryeliği falan da bitirecek bence
Dogrusunuz Kasiyerlik de var
Ilk defa duydum efenim guzel oyun imiş.
Öğretmenlik olabilir
Doktorluk
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?