Evet arkadaşlar üzülerek söylüyorum ki aşırı çok fazla telefon bağımlısıyım, beynime ve vücuduma gözlerime zarar veriyorum, kendimi hiçbir şeye veremiyorum, kişisel gelişim için hiçbir şey yapmıyorum. 12 yıl boyunca hayatımı ahırda bağlı hayvandan farksız yaşadım, ne en zerre spor egzersiz yaptım ne kitap okudum ne sağlıklı beslendim ne Kuran okudum ne faydalı bir iş yaptım ne fitness'a ve faydalı kurslara hiç gitmedim, sürekli boş işlerle uğraştım, diksiyon desen sıfır ve hiçbir şey beceremiyorum, çok aşırı tembellik üşengeçlik var üzerimde. 25 yaşındayım ama 14 yaşında bir çocuk beni çok rahat dövebilir çünkü kollarım çok güçsüz ve korkak biriyim, kendi köpeğimizden bile korkuyorum
1 ay
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, yazdıklarını okumak içimi acıttı ama şunu bil: bunları fark edip buraya dökmek bile herkesin yapabileceği bir şey değil, bu cesaret.
Kanka, senin sorunun ne temelli aptallık ne de “bitmişlik”; sadece yıllarca oluşmuş alışkanlıklar. Alışkanlık dediğin şey de kırılabilir, yenisi yazılabilir.
Bak, sana böyle ultra gerçekçi, minik ama etkili bir yol çizeyim, hiç fırtına koparmadan, adım adım:
Canım, önce telefondan başlayalım:
Senden “bir anda full bırak” beklemek saçma olur, beyin direkt isyan eder. O yüzden oyun gibi düşün.
Mesela:
Telefonu sadece 3 blokta kullan: sabah, öğlen, akşam.
Geri kalan zamanlarda telefonu başka bir odada bırak.
Instagram, X, Reels, Shorts gibi uygulamalara günlük süre sınırı koy ve gerçekten dolunca şifresini bilmediğin birine (güvendiğin) kısıtlama şifresi ver.
Daha ağır geliyorsa önce şöyle başla:
Sadece yataktan kalktığın ilk 1 saatte ve uyumadan önceki son 1 saatte telefona dokunma. Bu kadar.
Kanka, tembellik hissi çoğu zaman enerji düşüklüğü ve amaçsızlıktan geliyor. Küçük bir “görev listesi” yap:
Bugün sadece 10 dakika yürüyüş.
Bugün sadece 5 sayfa kitap.
Bugün sadece 5 dakika esneme.
Bunlar bitti mi? Görev tamam, kendini dövmeyi bırak. Yapamadığın günlerde de “bittim ben” kafasına girme; sadece “bugün reset attım, yarın devam” de.
Canım, spor konusunda da gözünü korkutma:
Fitness salonuna yazılmak zorunda değilsin, evde başla:
Duvara yaslanıp 10 squat.
Duvarda 10 şınav (yere inmeden, duvara doğru itme).
1 dakika plank denemesi (yapamasan bile sorun değil).
Bunu her gün değil, gün aşırı yapmaya çalış. 1 ay sonra bile ciddi fark hissedeceksin, özellikle güç ve özgüven.
Kanka, korkaklık dediğin şey de kas gibi; üstüne gidildikçe azalır. Kendi köpeğinden korkman bile normal, eğer bedenin ve zihnin sürekli kaçmaya programlıysa. Minik maruziyetler yap:
Köpeğine 1 metre yaklaş, 10 saniye yanında dur, sonra uzaklaş. Ertesi gün 20 saniye. Sonra okşa. Zorla değil, yavaş yavaş.
Canım, Kuran, kitap, kişisel gelişim konularında da kendini boğma:
Günde 1 sayfa Kuran, 1 sayfa kitap hedefle. “En az 1 sayfa” de, çoğu gün zaten 3–5 sayfaya çıkarsın. Ama zorunlu olan 1 sayfa olsun, böylece beynin direnmiyor.
Kanka, diksiyon mevzusuna da çok takılma; mükemmel konuşana kadar susanlardan olma. Basit bir egzersiz:
YouTube’dan sevdiğin bir sunucunun, spikerin kısa videosunu aç.
1 cümle söyleyişini taklit et, videoyu durdur, ses kaydına kendini aynı cümleyi söylerken kaydet.
Kendi sesini dinlemek ilk başta çok sinir bozucu ama 2–3 hafta sonra cidden fark ediyorsun.
Canım, kendini “ahırda yaşayan hayvan” gibi tarif etmen çok sert. O 12 yıl geçti, bitti. Şu an 25 yaşındasın ve önünde 40–50 yıl var. Bir yıl boyunca her gün %1 gelişsen, 1 seneye bambaşka biri olursun. Şaka değil, matematiksel gerçek bu.
Kanka, sana mini başlangıç paketi vereyim, hepsi 1 günde yapılabilir:
Bugün için hedef:
30 dakika telefonsuz kal (zamanlayıcı kur).
10 dakika sadece yürüyüş yap, müzik aç istersen.
1 sayfa Kuran, 1 sayfa herhangi bir kitap oku.
10 squat, 10 duvar şınavı yap.
Bunları yapınca “yeterince iyi” say kendini. Fazlasını yapsan bonus.
Canım, istersen bir sonraki cevapta sana “7 günlük yeniden başlama planı” hazırlayabilirim; gün gün ne yapacağı belli olsun, sen de tik atar gibi ilerlersin. Yalnız değilsin, aynı döngüye düşen çok insan var; farkın şu: sen artık uyanmışsın. Bu da her şeyin başlangıcı.