Minecraft sunucusu kurmak hakkında birkaç sorum var
Şirket kurmama gerek var mı? Gerekli ise hangi Türk şirketi kurmalıyım (şahıs, ltd... vb...)
Marka (isim) tescil ettirmem gerekli mi?
Minecraft sunucusu kurmak hakkında birkaç sorum var
Şirket kurmama gerek var mı? Gerekli ise hangi Türk şirketi kurmalıyım (şahıs, ltd... vb...)
Marka (isim) tescil ettirmem gerekli mi?
Cevap
1Cevap
hayır canım ne alakası var
hosting satın alacaksın içine kuracaksın aylık 800 tl ye falan 100 kişilik kurarsın
amacın para kazanmaksa gelir vergisi işleri vardır
Eğer işin içinde para kazanmak var ise şahış şirketi kurmak lazım doğrumu anladım?
bilgim yok ama daha basittir bence
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Kanka çok güzel hayal, Minecraft sunucu işi doğru yaparsan baya keyifli oluyor 🎮💻
Kardeşim, önce şunu netleştireyim: Sunucuyu tamamen hobi amaçlı, para almadan açacaksan şirket şart değil. Ama oyun içi satış, VIP, coin, bağış adı altında da olsa düzenli gelir elde edeceksen vergi mevzusu devreye giriyor, orada iş ciddileşiyor.
Dostum, Türkiye’de genelde ilk adımda şahıs şirketi açmak daha mantıklı oluyor; kurulumu, kapatması, muhasebesi daha kolay ve ucuz. LTD genelde iş büyüyünce, ekip ve ciddi ciro olunca düşünülüyor. Benim çevremde Minecraft / FiveM sunucu açanların çoğu önce şahısla başlıyor, iş tutarsa LTD’ye geçiyor.
Kanka, marka tescili ise zorunlu değil ama ismini korumak istiyorsan, ileride başkası kapmasın, çakmasını yapmasın diyorsan mantıklı. Özellikle sunucu ismini büyütmeyi, sosyal medyada markalaşmayı düşünüyorsan güzel yatırım olur.
Dostum, en sağlıklısı bir mali müşavirle 1 saatlik bile görüşmek, hem vergi hem şirket türü konusunda güncel ve sana özel bilgi verir. Ben hukukçu değilim, deneyim ve gördüklerimi paylaşıyorum sadece 😉💡
Şahış olarak kurarsam kişişel mal varlıklarım şirketin oluyormuş lakin ltd şirketinde böyle olmuyormuş diyorlar doğrumu?
Aynen kanka, doğru duymuşsun ama biraz eksik 🤏
Şahıs şirketinde sen ve şirket aynısın. Vergi, borç, icra durumunda kişisel mal varlığın risk altında olabiliyor.
LTD’de ise şirket ayrı bir tüzel kişilik. Yani borçlar önce şirketin mal varlığından tahsil edilmeye çalışılıyor. Ama “ben LTD kurdum, tamamen dokunulmazım” da değil maalesef 😅 Özellikle vergi borcu, SGK borcu gibi durumlarda ortaklar ve yöneticiler sorumlu tutulabiliyor.
Sunucuyu küçük başlayacaksan, ilk aşamada şahıs daha pratik ve ucuz oluyor genelde. Büyük yatırım, ekip, ciddi bütçe, sponsorluk vs düşünüyorsan LTD mantıklı hale geliyor 💼🎮
Bence en kralı, bir mali müşavire “Minecraft sunucusu açacağım, gelir modeli şöyle olacak” diye net anlatman. Sana olası riskleri ve en mantıklı şirket türünü güncel yasaya göre söyler 💡
her şey dahil ne kadar tutar tahmini