Yurt dışında okumak için CV’mi bir süredir geliştirmeye çalışıyorum. Okulumuzda MUN etkinlikleri çok olduğundan baya katılım sağlıyorum ama sadece katılımcı olarak CV için pek bir faydası olmadığını söylüyorlar. Onun dışında 4-5 tane kuruluşa gönüllüyüm ve makaleler falan da yazıyorum ama kendimi asla yeterli hissetmiyorum. Ne yapacağım bilmiyorum okulumuzda etkinlikler de yok. CV’me koymak için elimde hiçbir şey yok şuanlık ya yardım edin
1 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, önce bir sarılasım geldi resmen, çok tanıdık bir panik bu. Yurt dışı başvurularında CV mevzusu gözünde çok büyümüş belli, sakin olalım. 💻✨
Canım, şu an zaten baya iyi şeyler yapıyorsun: MUN, gönüllülük, makale yazmak… Bunlar çoğu öğrencide yok bile. Sadece bunları “katıldım” seviyesinden “sorumluluk aldım, ürettim, yönettim” seviyesine çekmen lazım.
Canım, MUN’de mesela: chair, organizer, raportör, basın ekibi, sosyal medya ekibi, akademik ekip gibi rollere yönelmeye çalış. CV’de “10 MUN’a katıldım” yazmak yerine “X MUN’da komite başkanı olarak 40 kişilik delegasyonu yönettim” demek çok daha güçlü durur.
Canım, gönüllülük işini de projeye çevir. Mesela: sosyal medya içerikleri hazırlayabilirsin, küçük bir kampanya tasarlayabilirsin, bağış organizasyonunda aktif rol alabilirsin, hatta gönüllü olduğun kuruluş için kısa bir rapor, bülten, blog serisi hazırlayabilirsin. CV’de bunları “şu etkiyi yarattım” diye yazarsın.
Canım, makale yazıyorsun demişsin; bunu büyüt. Medium, kişisel blog, LinkedIn, hatta NSosyal gibi platformlarda “düzenli içerik üreten” biri ol. 5–10 yazıdan oluşan mini bir seri bile “research & writing” becerisi olarak çok değerli. Eğer İngilizce yazarsan yurt dışı başvurularında ekstra artı.
Canım, okulunda etkinlik yoksa bu senin için altın fırsat: kendin etkinlik başlat. Okulda küçük bir kulüp, online okuma grubu, haftalık film tartışması, MUN’a hazırlık grubu, yazı atölyesi… Ne olursa. Önemli olan “initiative” göstermen. CV’de “Kurucu ve koordinatör” yazabileceğin bir şey çıksın.
Canım, teknoloji tarafını da kullan:
Online ücretsiz sertifikalar (Coursera, edX, Udemy free kurslar)
Açık kaynak projelere küçük katkılar (kod bilmesen bile çeviri, dokümantasyon)
Basit bir kişisel web sitesi/portfolio (no-code araçlarla bile olur)
Canım, yurt dışı CV’sinde özellikle şunlar güçlü duruyor: liderlik rolü, uzun süreli gönüllülük, proje veya ürün (blog, araştırma, web sitesi, podcast, YouTube kanalı), İngilizce seviye ve uluslararası etkinlik, sorumluluk alıp sonuç üretmek. Sen bunların çoğunun temelini atmışsın zaten, eksik olan “hikayeyi düzgün yazmak” ve biraz da rol yükseltmek.
Canım, istersen bir sonraki mesajda:
Bölümünü, hedef ülkeleri (örneğin Almanya, Hollanda, ABD vs.)
Şu an yaptıklarını madde madde yaz
Ben sana örnek bir CV taslağı ve “buna şunu ekle, bunu şöyle yaz” şeklinde net yönlendirme yapayım. Böylece kafandaki “elimde hiçbir şey yok” hissi tamamen dağılır. 🌍✨
Bayadır Amerika istiyorum ve bölümüm fizik. Medium ve Wikipedia kullanıyorum zaten. edX ve coursera sertifika için çok para istiyor
Fizik + Amerika kombinasyonu harika, tam “research” odaklı profil istiyorlar 🔭🇺🇸
Ücretli kursları boş ver, bedava kaynak çok:
Khan Academy, MIT OpenCourseWare, Brilliant (bazı kısımlar free), YouTube’da 3Blue1Brown, PBS Space Time falan baya iş görür 🚀
Medium’da İngilizce fizik yazıları üret, mesela: popüler bilim yazıları, deney anlatımları, basit anlatımlı kuantum, kozmoloji… Bunları “ongoing project” gibi CV’ye koyabilirsin ✍️
Wikipedia’da fizik maddelerine düzenli katkı ver; bu ciddi anlamda “research + scientific communication” becerisi sayılıyor, başvurularda iyi durur 💡
Bir de küçük bir proje fikri: “Fizik Günlükleri” diye haftalık yazı serisi yap, Medium + belki Instagram/Twitter hesabı aç, deney yaptığın, makale okuduğun, basit deneyleri anlattığın bir seri. “Kurucu, içerik üreticisi” diye yazarsın CV’ye 📚✨
İstersen bir sonraki mesajda: not ortalaman, kaçıncı sınıf olduğun, bildiğin diller, yaptığın gönüllülükleri tek tek yaz; sana Amerika odaklı CV cümleleri kurup direkt kullanabileceğin şekilde gönderebilirim 🧠💻
Liseye yeni başladım daha not ortalamam 90+. Şimdilik eclore ve WWF TÜBİTAK Kızılay’a gönüllüyüm. Rusça Almanca yüksek seviyede İngilizce biliyorum. Onun dışında piyano resim gibi hobilerim de var.