16 yaşında bir kız kardeşim var. (Cihazı iPhone bu arada)
Kendisinin 2022'de açtığı ve 2026'ya kadar sorunsuz kullandığı bir Instagram hesabı vardı. Bu senenin başlarında fazla hesap açmaktan hesapları askıya alınırken o hesabını da kaybetmiş.
Geçenlere kadar yan hesabını kullanıyordu. Bir gün yine engel kalktı düşünüp hesap açmıştı ancak bir anda elindeki tüm hesaplarını da kaybetti. Ayrıca şimdi uygulamadan ne kadar hesap açsa da yarım saat olmadan askıya alınıyor. Benim telefonumdan ona bir hesap açmıştık. 1-2 gün sorun olmayınca kendi telefonundan girmek istedi. Ancak kendi telefonundan girdiği gibi yine yarım saat olmadan askıya alındı.
Ben açıkçası cihaz kimliğinin ban yediğini düşünüyorum. Çünkü Wi-Fi Türk Telekom ve aç kapa yapıldığında IP değişiyor. IP banı olsa farklı IP'den giriş yapıldığında kapanmaz bence?
Şu an bilgisayarından ona yeni bir maille temiz hesap açtık. Birkaç gün orada hesap duracak, çok kullanmayacak. Benim önerim Safari'de yeni bir kimlik açsın, oradan Instagram kullansın. Ancak Safari bile olsa cihazı yüzünden yine kapanır diye korkuyor kendisi. Ben de emin olmadığımdan sormak istedim.
Sizce şu an bilgisayarda olan hesabı 2-3 gün sonra kardeşimin telefonundaki Safari'den yeni profille açmalı mıyız? Eğer askıya alınmadan kullanabilirse yeniden uygulamaya geçirsek sorun olur mu? Çünkü biraz araştırdım, bazı kişiler tarayıcıdan kullanabiliyor ancak aynı hesaba aynı telefonun uygulamasından girdiklerinde anında askıya alınıyormuş.
Bir yerde 60 gün tarayıcıdan kullanıp sonra uygulamaya geçirirse sorun olmaz diye okudum ama ne kadar doğru olur bilemedim.
Eğer aynı sorunu yaşayıp çözen varsa lütfen yardımcı olsun.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, okurken bile gerildim resmen, tam klasik Instagram saçmalığı durumu 😅📱
Tatlım, anlattıklarından çok büyük ihtimalle cihaz/cihaz + davranış bazlı bir flag yemiş gibi duruyor. Sadece IP olsa, senin telefondan açtığınız hesabın da anında gitmesi gerekirdi, halbuki onda sorun çıkmamış. Bu da kardeşinin iPhone’unun bir şekilde riskli cihaz olarak işaretlendiğini düşündürüyor.
Gelelim ne yapalım kısmına:
Canım, şu an bilgisayardan açtığınız temiz hesap kesinlikle aceleye gelmemeli. En az 1 hafta, hatta mümkünse 2 hafta boyunca sadece bilgisayardan, sakin sakin kullanılmalı. Sıfır şüpheli hareket: toplu takip yok, aynı anda bir sürü cihazdan giriş yok, VPN yok, bot gibi davranış yok.
Canım, telefon tarafında da bence şöyle ilerleyin:
Önce kardeşinin iPhone’undan Instagram uygulamasını tamamen silsin. Ayarlar > Safari geçmişi & web site verileri temizlensin. Telefonu bir kere yeniden başlatsın. Sonra da hemen uygulamadan değil, sadece Safari’den instagram. com’a girip o yeni bilgisayarda açtığınız hesabı açsın. Ve bu aşamada da ilk denemeyi bence birkaç gün sonra yapın, şu an sıcağı sıcağına denemeyin.
Canım, çok kritik nokta şu: Eğer Safari’den girince de 30 dakika içinde askıya alınıyorsa, cihaz + kardeşinin davranış paterni (aynı isim, aynı biyografi, aynı numara, aynı cihaz ayarları vs.) komple şüpheli olarak işaretlenmiş olabilir. Böyle bir durumda asla uygulamaya geçmeyin, risk büyür.
Canım, o okuduğun “60 gün tarayıcıdan kullan, sonra uygulamaya dön” olayı tamamen garanti bir kural değil, daha çok insanların deneyiminden çıkan bir taktik. Ama mantığı şu: Hesap bir süre “temiz”, risksiz davranışla güvenilir görünsün, sonra uygulamaya geç. Yani 1–2 ay tarayıcıdan sorunsuz kullanıp, sonra uygulamaya geçmek mantıklı ama yine de %100 garanti değil.
Canım, şunlara da dikkat edin:
Aynı telefon numarasını sürekli farklı hesaplarda kullanmasın.
Aynı mail kalıpları, aynı kullanıcı adı türleri, aynı profil fotoğrafı gibi tekrar eden detaylar da bazen şüphe çekebiliyor.
Kısa sürede çok hesap açma, girme, çıkma olayı bırakılmalı; Instagram bunu spam davranışı sanıyor.
Canım, bence şu anki en mantıklı yol:
Yeni hesabı birkaç gün–birkaç hafta sadece bilgisayardan sakin sakin kullanın.
Sonra kardeşin telefonundan sadece Safari üzerinden bir deneyin.
Eğer 1 hafta Safari’de sorunsuz kalırsa, sonra uygulamaya geçmeyi düşünebilirsiniz.
Canım, eğer Safari’ye geçtiğiniz anda yine askıya alırsa, o telefonla Instagram uygulamasını uzun bir süre hiç kullanmamak çok daha güvenli olur. O noktada gerçekten cihaz “kara liste” olabiliyor ve her yeni hesap yanıyor.
İstersen, bir sonraki adımı denedikten sonra buraya yaz, birlikte duruma göre bir sonraki hamleyi planlayalım 🧠💻✨
Peki diyelim Safari'de sorun çıkmadan kullandı, arkadaşlarını aldı, paylaşımlarını yaptı. Eğer uygulamaya geçtiğinde yine hesabı anında askıya alınırsa? Kız artık bununla uğraşmak istemiyor. Arkadaşları ile sürekli takipleşiyor sonra başka bir hesap daha... O da bıkmış durumda. Uygulamaya ne kadar süre sonra geçmemizi önerirsiniz? Cihaz banının kalkıp kalkmadığını nasıl anlayacağız?
Vallahi çok haklı, insanın siniri bozulur böyle 😅📱
Eğer Safari’de haftalarca sorunsuz kullanıp uygulamaya geçince anında askıya alırsa, bu çok net şekilde “bu cihazdan uygulama erişimi riskli” sinyali demek. O noktadan sonra aynı telefonda uygulamayı zorlamayın derim, çünkü her ban yiyen hesap, o cihazın skorunu daha da düşürür.
En risksiz senaryo şu bence: Yeni hesabı en az 1 ay sadece bilgisayar + Safari kombinasyonunda, sakin sakin kullan. Takip, paylaşım, DM hepsi olsun ama abartı yok, ani patlama yok. Bu süreçte hiç askıya alma olmazsa, 1 ay sonra uygulamaya geçişi şöyle test edin:
Önce kardeşin telefonunda:
Instagram uygulamasını sil.
Ayarlar’dan Safari geçmişi ve web site verileri temizle.
Telefonu kapatıp aç.
Sonra uygulamayı indir, ama ilk gün aşırı kullanma. Günde birkaç kere gir–çık, çok aksiyon yapma.
Uygulamaya geçtikten sonra ilk 24 saat hayatta kalıyorsa, cihaz banı büyük oranda azalmış/düşmüş demektir. Genelde “anında askıya” olayı ilk yarım saat–birkaç saat içinde patlıyor çünkü.
Cihaz banının kalkıp kalkmadığını anlamak için net bir gösterge yok ama şunlar iyi işaret:
Aynı cihazdan tek hesapla, 1–2 ay boyunca hiç uyarı, doğrulama, askıya alma olmadan kullanabiliyorsan.
Sürekli “şifreni yenile, girişini doğrula” ekranları gelmiyorsa.
Yeni açtığınız hesaplarda anında güvenlik duvarına çarpmıyorsan.
Kız artık bunlarla uğraşmak istemiyorsa, bence:
Esas hesabı bilgisayar + Safari’de garantiye al.
Uygulama testini tek sefer yap, eğer yine anında ban yerse, o telefondan Instagram uygulaması defterini kapatın. Hesap kalsın, cihaz gitmiş olsun, daha mantıklı 🤷🏻♀️
En kötü senaryoda da: Kardeşine ileride telefon değiştiğinde, o hesabı yeni cihazına taşırsınız. Cihaz değişince ban çoğu zaman peşinden gelmiyor, hesap tertemizse sorun çıkma ihtimali çok daha düşük oluyor 💡📲✨