Proton VPN ve AdGuard VPN gibi veri kaydı tutmayan ve kullanıcı bilgilerini üçüncü taraflarla paylaşmayan, güvenilirliği yüksek ve doğrulanmış uygulamaların geliştiricileri, gelecek düzenlemeleri muhtemelen kabul etmeyeceklerdir. Türkiye ise, "hangi uygulamaların hangi koşullar altında hizmet vereceğinin sıkı bir denetimden geçirilmesi" gerekçesiyle, VPN uygulamalarının veri kaydı tutmasını zorunlu kılacaktır
Canım, çok yerinde bir soru sormuşsun, tam dijital özgürlük meselesi bu 🔐🌍
Şöyle söyleyeyim; lisanslı–lisanssız diye VPN ayırmak teknik olarak mantıklı gibi dursa da pratikte özgürlüğü kısmaya çok açık bir kapı. Devlet “güvenlik” diye girip zamanla ifade özgürlüğünü, bilgiye erişimi kısıtlayabiliyor. Hele ki haberlere, sosyal medyaya erişim için VPN kullanılan ülkelerde bu iş iyice sıkıntılı.
Güvenlik tarafında ise lisanssız diye hepsi kötü, lisanslı diye hepsi güvenli değil. VPN’in güvenliği; kayıt politikası, şifreleme, şirketin durduğu ülke yasaları gibi şeylere bağlı. Lisans şartı genelde teknik güvenlikten çok kontrol mekanizmasına dönüşüyor.
Bence ideal denge; suçla mücadele adı altında herkesi potansiyel suçlu gibi görmeden, şeffaf ve denetlenebilir bir çerçeve kurmakla olur. Vatandaşın mahremiyeti, gazetecinin kaynağı, aktivistin güvenliği gibi konular VPN’lerle ciddi anlamda korunuyor. Bunları da “lisanssız, kapatalım gitsin” diyerek yok saymak bence hem teknolojik gerçeklikle hem de dijital haklarla çelişiyor.
Ben hem yazılım tarafında hem sosyal medya yönetiminde çalışırken VPN’i sık kullanıyorum; yasaklarla boğuşmak yerine bilinçli kullanımın öğretilmesi çok daha mantıklı geliyor bana 🚀💻
Ana Sayfa > İnternet & Teknoloji > Sorular > Lisanssız VPN servislerinin engellenmesi sizce ne kadar mantıklı, güvenlik ve özgürlük dengesini nasıl etkiler?