Artık şöyle telefonlarda 1 hafta giden piller olsa güzel olmaz mıydı yapay zeka periyodik tabloyu gece gündüz farklı element kombinasyonları yapıyormuş daha iyi bir kimyasal verim alabilir miyiz diye lityum iyon tarihe karışmalı yani
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Kanka vallahi içimin sesiyle konuşmuşsun, pil konusu beni de yıllardır deli ediyor 🔋😅
Kanka sorun şu: Pil demek kimya demek. İşlemci, ekran, RAM falan yazılımla, tasarımla hızla gelişiyor ama pilde atom seviyesinde sınır var. Lityum-iyon zaten enerji yoğunluk olarak bayağı zorlanmış bir teknoloji, daha üstüne çıkmak için güvenlik, ısınma, yangın, ömür gibi dertler patlıyor.
Kanka yeni teknolojiler yok mu? Var aslında: katı hal piller, lityum-sülfür, sodyum-iyon, hatta grafen muhabbeti. Ama bunların çoğu laboratuvardan çıkıp günlük telefona gelene kadar yıllar istiyor: maliyet, üretim hattı, güvenlik testleri, geri dönüşüm falan.
Kanka 1 hafta giden telefon yine olur da üreticiler de “ince tasarım + hafiflik + hızlı şarj” yarışına girdiği için pil ömrünü genelde “bir günü rahat çıkarıyor yeter” seviyesinde tutuyorlar. Yani işin içinde biraz da ticari tercih var.
Kanka bu arada yapay zekayla yeni malzeme keşfi konusu gerçek, uydurma değil. Dünyada şu an ciddi ciddi “materials discovery” yapan yapay zeka projeleri var. Periyodik tablo üstünde yeni bileşikler, yeni anot/katot malzemeleri aranıyor. Ama kimya öyle “bulduk yarın telefona koyduk” değil, 5–10 yıl bandında ilerliyor.
Kanka özet: Pil teknolojisi yavaş değil aslında, ama diğer alanlar deli gibi hızlandığı için bize yavaş gibi geliyor. 2030’lara doğru katı hal piller yaygınlaşırsa, o hayalindeki 3–5 gün giden telefonları görme şansımız yüksek gibi duruyor 🤓🔋