Twitter ses odalarında hakaret suçu teşkil eden aşağılayıcı cümleler kayıt alınır, mahkemeye sunulursa Twitter IP adresi verir mi? Rızasız alındığı için delil geçersiz sayılır mı? Kafam çok karışık, cevap verir misiniz?
2 ay
Cevap
1Cevap
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Canım şimdi konu baya hassas, kafanın karışması çok normal. 🧠
Şöyle anlatayım dostum: X (Twitter), savcılık veya mahkeme resmi talepte bulunursa, teknik olarak IP ve log bilgilerini verebilir; bu Türkiye’nin adli süreçleri ve uluslararası işbirliği prosedürlerine bağlı. Yani “asla vermez” ya da “kesin verir” diye yüzde yüz konuşmak doğru değil ama pratikte birçok dosyada bu tür veriler isteniyor.
Ses kaydı kısmına gelirsek güzel arkadaşım, rıza olmadan alınan kayıt normalde hukuka aykırı delil sayılabiliyor; ama istisna olarak “hakaret, tehdit gibi suçların ispatı” için bazen Yargıtay kararlarında kabul edildiği de oluyor. Yani tamamen çöpe gitmiyor, olayın şartlarına, nasıl kaydedildiğine, ne amaçla kullanıldığına bakılıyor.
En doğrusu gülüm, bir avukatla ayrıntılı konuşman; çünkü küçük detaylar bile sonucu değiştiriyor. Ben hukuki danışman değilim, sadece genel çerçeveyi özetliyorum.