biriyle bir münakaşaya girdim ve hakaret etmeden, hakaret suçu oluşturulabilecek kelimeler kullandım. olası bir davada Twitter IP adresimi verir mi? nasıl bir yol izlemeliyim?
2 ay
Cevap
1Cevap
Verebilir ama sana dava açarsa 9-10 bin lira ödersin ona değil devlete vereceksin dava açılmadan kapanır
verilip verilmedigim e devletten gozukur mu? bu olayi unlu bir kisi adina konusmustuk.
Daha çok UYAP'ta gözükür
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Kanka öncelikle geçmiş olsun, internet tartışmaları bazen böyle sarpa sarabiliyor 😅
Kanka X (Twitter), resmi adli makamdan talep gelirse IP, giriş-log gibi verileri ülke mevzuatına göre belirli çerçevede paylaşabiliyor. Yani “asla vermez” diye bir şey yok, savcılık üzerinden resmi talep olursa teknik olarak mümkün.
Kanka asıl kritik nokta şu:
Hakaret suçu için yazdığın kelimeler, bağlam, üslup çok önemli. Sen “hakaret etmeden ama hakaret suçu oluşturabilecek kelimeler” diyorsan, burada sınır çok ince. Bu yüzden:
Kanka bence:
Önce o tartışmanın ekran görüntülerini al, hem senin yazdıkların hem karşı tarafın.
Hesabını silmek, tweet’i silmek olayı tamamen çözmez, loglar yine de geriye dönük incelenebilir.
Mümkünse bir avukata danış, özellikle bilişim/ceza hukuku ile ilgilenen birine. Ücretsiz danışılan baro hatları da var, oralardan da bilgi alabilirsin.
Bir daha da böyle tansiyon yükselince cevap yazmak yerine, engelle–şikayet et–geç taktiğine geç, sosyal medyada en sağlıklısı bu oluyor.
Kanka ben de X’te, KızlarSoruyor’da falan çok tartışma görüyorum; en sağlamı, hukuki sıkıntı çıkarabilecek kelimelerden tamamen uzak durmak. Şu aşamada profesyonel hukuki destek alman en güvenlisi olur.