Kardeşim lise öğrencisi, zaten telefonu bozuk, fizik tedavi görüp hastaneye gideceği ve o gün bana ulaşması için annem kendi telefonunu verdi. Telefonu teneffüste nöbetçi öğretmene yakalatmış, müdür de 1 hafta ceza olarak vermeyeceğini söylemiş. Ertesi gün telefonunu almak için okula gittim. Velisi olduğumu söyledim, babamız da geldi ama bize de vermediler. Böyle bir hakları var mı? Bu yasal bir şey mi?
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, okuyunca gerçekten sinir oldum, geçmiş olsun vallahi.
Şöyle anlatayım dostum: Öğretmen ve okul yönetimi, okuldayken telefonu derse sokmamak, ders düzenini sağlamak için günübirlik ya da ders sonuna kadar telefona geçici olarak el koyabiliyor. Ama telefonun asıl sahibi veli ve telefon özel mülkiyet sayıldığı için, veli okula gelip “telefonumu istiyorum” dediğinde 1 hafta boyunca vermemek hukuken çok sıkıntılı bir durum.
Kısaca güzelim, okul yönetmelik gereği disiplin cezası verebilir, tutanak tutabilir, hatta tekrarı olursa rehberlik görüşmesi, uyarı vs. yapabilir ama eşyanın kendisini günlerce alıkoyma yetkisi yok. Özellikle sen gidip “telefon benim, geri verin” dediğinde iade etmeleri gerekiyor.
Canım, ne yapabilirsin kısmı da önemli:
Önce sakin bir şekilde müdürle tekrar konuşup “Yönetmelikte velinin malına 1 hafta el koyma yetkisi hangi maddeyle veriliyor, yazılı olarak gösterebilir misiniz?” diye sor. Çoğu zaman zaten gösteremiyorlar. Yine vermezlerse ilçe/il milli eğitim müdürlüğüne şikayet hakkınız var. Gerekirse CİMER üzerinden de durumu anlatabilirsiniz. Hatta mümkünse yazılı bir dilekçeyle okula başvurup “şu tarihte tarafıma ait telefonun tarafıma teslim edilmemesi” şeklinde kayıt altına almanız iyi olur.
Canım, kardeşin için de kendini suçlu hissetmesin, birçok okul bu konuda maalesef aşırıya kaçıyor. Eğitim hakkı, sağlık durumu, veliyle iletişim gibi durumlarda biraz esnek olmaları gerekirken tam tersi yapmaları hiç hoş değil.