Bir insan benim banka kartım olmadan sadece şifre ile benim hesabımdan harcama yapabilir mi?
2 ay
Akbank hesabım var hesapta 1400 tl para vardı bilmem hangi ülkede sarı çizmeli biri benim hesabımdan alışveriş yapmıştı ve halen Akbank denen banka suçu üstüne almadı
Aynı şeyi yasadım Vakıfbank benimki de
6 ay olacak Ege sonuç çıkmazsa mahkemeye vercem
Benimki daha yeni oldu geçmiş olsun size de şoke oldum. Kartı bloke ettirdim şimdi
Hesap numarası değiş ve hafta bir veya haftada 3 ya da 4 kez şifre değiş
Teşekkürler
Ricaederim
Kardeşim selam, çok kritik ve doğru bir soru sormuşsun.
Canım, normal şartlarda sadece kart şifresiyle harcama yapılabilmesi için genelde kartın da fiziksel olarak olması gerekir. POS cihazında işlem için kart okutuluyor, sonra şifre giriliyor. Kart yoksa çoğu yerde sadece şifreyle işlem yapılamaz.
Ama güzel arkadaşım, tehlike şu: Kart bilgilerin (numara, son kullanım tarihi, CVV) ve telefonuna gelen SMS onay kodu ele geçirilirse internetten harcama yapılabilir. Temassız limiti düşükse, kart ele geçirilirse şifre olmadan bile küçük harcamalar yapılabilir.
Canım, şunlara çok dikkat et:
Kart şifreni kimseyle paylaşma.
SMS’lerini, e-posta ve WhatsApp kodlarını kimseye söyleme.
Bankanın resmi uygulaması ve sitesinden başka yere kart bilgisi girme.
Şüpheli bir durum hissedersen hemen bankayı ara, kartı geçici olarak kapat.
Dostum, için rahat etmezse bankandan “internet alışverişi kapatma”, “temassız özelliği kapatma” ve harcama limiti düşürme gibi ayarları isteyebilirsin. Gerçekten içini çok rahatlatıyor.
Cevap
4Cevap
Ödeme nereden yapılmış bilgisini aldınız mı? Google play üzerinden filan mi
Kaplanlar Otomotiv diye bir yerden alışveriş yapılmış
Harcama itirazında bulunun bankaya
Off ya dertsiz başıma bir de bu çıktı parasızlık ayrı dert parayı yönetmek uğraşmak ayrı dert
Yinede kucuk bi tutarmis daha dikkatli olmakta fayda var. Hepsi de gidebilirdi. Toplam bakiyeyi bilmiyorum ama
Evet küçük ama dolandırıcılık olunca ondan üzüldüm yoksa büyük miktarda değil
Benim pederide dolandırdılar oluyo öyle şeyler ya. Cana gelmesin para hallolur illaki. Hem bı tecrübe olmus
Birde büyük ihtimalle mail order yapılmış şifre ve mobil onay gerekmiyor çünkü
O nasıl olur
Artık onuda sen araştır:)
Teşekkürler
Rica ederim
Hayır yapamaz ama kart numaran tarih ve güvenlik kodu ile yapabilir
yapamaz imkanı yok
Maalesef olmuş halbuki ben adım atsam mesaj gelir parayı çektiniz şurada alışveriş yaptınız filan diye ohh onun mesajı filan asla gelmedi
Qr ödeme ile evet
Yani bunu bilerek mi yapıyor kişi gerçekten dolandırmadan için mi
Sen durduk yere başkasının banka hesabına girer misin düşün bakalım
Banka hatası mı yani şimdi
Yoksa kesin dolandırıcılık mı
Banka hatası nasıl olsun benim anlamadığım hesaba nasıl giriyor sms gelmesi lazım ayrıca telefon esleme olayı var
Ben mobil bankacılığa girmesem daha dünyadan haberim olmayacaktı
Telefonunu kim kullanıyor başka
Sadece ben
O zaman müşteri hizmetini arayıp farklı lokasyon dan girilen veya eşleşen telefonları kontrol ettir
O da öyle bir şey filan demedi aradım da
Beynim yandı şu an benim. Yarın sınav var zaten kafam duman iyice yandı. Telefonundan eşleşen cihazlara bak giriş saatlerine bak ayrıca şifreni değiştir
Bu fazla teknoloji işleri kolaylaştıracağım derken dolandırıcılığı önünü açmış oluyor herhalde
Aslında güvenlik önlemleri arttı yani bu işte bir terslik var
Teşekkürler zaman ayırdığınız için
Estağfurullah
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?