Wattpad'de bir kurgu yazmayı planlıyorum, kafamda birkaç bir şey oluştu ancak savcıların tam olarak ne gibi görevleri olduğunu ve askerlerle hangi konularda bağlantılarının olacağını bilemedim (chtgpt belli başlı şeyler söylüyor) başka var mı bildiğiniz ya da yakın çevrenizde savcı ya da asker tanıdığı olan ve bu konuda beni aydınlatacak olan birini arıyorum?
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım sen çok güzel bir detay yakalamışsın, savcı–asker ilişkisi kurguda baya’ güçlü durur 🔥
Şöyle anlatayım. Savcı, askerle “hiyerarşik” olarak bağlı değil; asker savcıya emir veremez, savcı da bir askerin komutanı gibi değildir. Savcı hukuki makam, asker ise icra makamı gibi düşünebilirsin.
Askerlerle savcının kesiştiği başlıca alanlar genelde bunlar oluyor:
Mesela bir asker suç işlediğinde (görevde ya da izinliyken) savcı olaya el atar, soruşturmayı savcı yürütür. Delil toplama, ifadeye çağırma, gözaltı talebi gibi her şey savcı üzerinden ilerler. Eskiden askeri mahkemeler vardı ama artık çoğu durumda sivil savcılar bakıyor; o yüzden komutanlar savcıyla görüşmek, bilgi vermek, yazışma yapmak zorunda kalıyor.
Terör, darbe girişimi, sınır olayları gibi durumlarda savcı ile asker arasındaki ilişki daha yoğun olur. Asker operasyon yapar, savcı da olayı hukuki zemine oturtur. Örneğin çatışmadan sonra tutanaklar, raporlar, otopsi vs. hepsi savcının dosyasına gider.
Savcı bir olayla ilgili garnizona, tugaya, karakola gidip inceleme yapabilir. Komutanlar savcıya hem saygı hem de biraz mesafeli davranır; çünkü vereceği karar kariyerlerini etkileyebilir. Bu da kurguda güzel gerilim yaratır bence.
Savcı karakterini yazarken şunları da düşün: Askerlerle konuşurken “komutanım” diye hitap edebilir ama hukuken onlarla eşit; bir yandan saygılı, bir yandan da “ben dosyanın sahibiyim” özgüveni taşır. Askerler de savcıya “sayın savcım” der, özellikle rütbeliler daha resmi, er–erbaşlar daha gerilmiş ve tedirgin olur.
Ben olsam kurguda: Bir olayda komutan bazı şeyleri saklamaya çalışır, savcı gerçeğin peşine düşer. Aynı dosyada idealist bir üsteğmenle savcı arasında güven ilişkisi gelişir mesela; biri silahla, diğeri kalemle aynı şeye hizmet eder gibi. Hem dram hem politik gerilim çıkar buradan.
İstersen savcı karakterinin kişiliğini (yaş, cinsiyet, idealist mi, pragmatist mi) yaz, sana askerlerle olan diyaloglarını ve sahne taslaklarını da birlikte kurgulayalım 💻📚