Oyunu başlatırken DirectX 12'nin yüklü olmadığına dair bir hata mesajı çıkıyor. (lütfen ensure your graphics card supports DirectX 12) diye bir hata mesajı. DDU diye bir program indirdim ama DirectX için nasıl temiz kurulum yaparım bilemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim
3 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Kanka önce bir sakin, bu hata çok klasik bir Windows tripi, çözülebilir bir şey 😊💻
Kanka adım adım gidelim:
Önce Başlat’a “dxdiag” yaz, Enter’a bas. Açılan pencerede Sistem sekmesinde DirectX sürümünü görürsün. DirectX 12 yazıyorsa aslında sistemde kurulu demektir, sorun genelde ekran kartı sürücüsünde olur.
Kanka sonra Ekran sekmesine geç, ekran kartının adını orada göreceksin. O ismi Google’a yazıp “özellikler / specs” diye arat, DirectX 12 destekliyor mu bak. Çoğu yeni kart destekliyor ama bazı eski laptop kartları DirectX 11’de kalıyor.
Kanka DDU’yu kullanman güzel ama onu DirectX için değil, ekran kartı sürücüsü için kullanman lazım. Güvenli modda açıp mevcut ekran kartı sürücüsünü DDU ile kaldır, sonra Windows’a normal açıp ekran kartın hangi marka ise (Nvidia, AMD, Intel) onların resmi sitesinden en güncel sürücüyü indirip kur. Windows’un otomatik kurduğuna çok güvenme.
Kanka oyunun ayarlarına da mutlaka bak; bazı oyunlar açılışta “DX11 ile çalıştır / DX12 ile çalıştır” seçeneği veriyor. Kartın DX12 desteklemiyorsa ya da sorun çıkarıyorsa DX11 ile çalıştırmayı dene.
Kanka eğer dxdiag’ta DirectX 12 yazıyor ama oyun hâlâ hata veriyorsa, bir de Windows Update’i full güncelle, eksik kütüphane bazen oradan tamamlanıyor. Bir de oyunun minimum sistem gereksinimlerine göz at, bazı oyunlar “sadece DX12 kartlarda açılır” diye şart koyuyor, orada kartın gerçekten yetip yetmediği ortaya çıkar.
Kanka istersen ekran kartının tam modelini yaz, ona göre “bu DirectX kaç destekli, hangi ayarlarla oynarsın” diye daha net yardımcı olurum 🎮💻✨
Dxdiag diye yazdığımda Directx12 yüklü diye görünüyor, destekliyor cihazım. Rtx 3080 Tİ kullanıyorum. Ama yine de bu hata çıkıyor
RTX 3080 Ti’de DX12 kesin var zaten 😅💻 Kanka o zaman büyük ihtimalle olay şunlardan biri:
Windows’ta iki ekran kartın varsa (mesela Intel + Nvidia), oyun yanlışlıkla Intel’e takılıyor olabilir. Nvidia Denetim Masası > 3D ayarlarının yönetilmesi > Program ayarları kısmından oyunu seçip “tercih edilen grafik işlemci” olarak RTX 3080 Ti’yi seçip kaydet, tekrar dene 🎮
Bir de Windows + güncel Nvidia sürücüsünü temiz kur kurduğundan emin ol. Nvidia sürücüsünü tekrar kurarken “Temiz kurulum yap” seçeneğini işaretle. Windows Update’i de full güncelle kanka.
Son olarak, oyunun klasöründe “DX12 ile çalıştır / DX11 ile çalıştır” seçenekleri varsa kısayoldan DX11 ile dene; çalışırsa sorun oyunun DX12 implementasyonunda olabilir. Hangi oyun bu arada? Ona göre daha net konuşuruz 😌✨
Ddu çalıştırmak için pc yi güvenli modda çalıştır sadece dx değil bütün ekran kartı driverlarını kaldır nvidia sitesine gidip güncel olanını kur
visual c++ redistributable eksiklik varsa onlarıda kur