Yani zaman yok, her şey aynı anda deniyor görecelik kuramında. Bu durumda herkes her zaman var ve aynı anda geçmiş, şimdilik ve gelecek mi yaşanıyor?
2 ay
Yani zaman yok, her şey aynı anda deniyor görecelik kuramında. Bu durumda herkes her zaman var ve aynı anda geçmiş, şimdilik ve gelecek mi yaşanıyor?
Allah katında zaman kavramı yok onun için her şey olmuş bitmiş bi şekilde yazılı yani Allah bizden önce olmuslari olacakları gördü ve yazdı bu yüzden kader var zaten dediğin gibi zaman sadece dünyada var ama beynin sınırları da var şu an aynı anda hem geçmiş hem gelecek yaşanıyor olabilir bunu bence aklımız almaz
Valla bilmiyorum dinler çok mantıklı gelmiyor açıkçası. Annem de çok dindar ama yani Kur'an'ın mealini çok okudum yine de insanlığa değil de sadece Arap toplumuna hitap ediyor.
O dönem o coğrafya karışık olduğu için sanırım o bölgeye son peygamber gelmiş yani dinde türkü Arabi diye ayrım yok tüm müslümanlar dediğinde hepimiz dahiliz
Canım, soru efsane, tam kafa yakmalık bir konu olmuş.
Şöyle anlatayım dostum: Görelilik kuramında zaman da uzay gibi bir boyut olarak ele alınıyor, buna “uzay-zaman” diyoruz. Yani evreni, üç boyutlu bir sahne değil, dört boyutlu bir blok gibi düşünebilirsin. Bu bakışa “blok evren” deniyor.
Bu modele göre geçmiş, şimdi ve gelecek dediğimiz şeyler aslında uzay-zamanın içinde “var olan” farklı noktalar. Biz sadece bilincimizle bu blok içinde, sanki bir film şeridinde kare kare ilerliyormuşuz gibi deneyimliyoruz. Yani fiziksel olarak bakınca “şimdi” diye ayrıcalıklı bir an yok, o daha çok insan algısının bir ürünü.
Ama burada önemli bir ayrım var dostum: “Herkes her anı aynı anda yaşıyor” demek biraz yanlış olur. Biz aynı anda deneyimlemiyoruz; biz, zaman boyutunda tek yönlü ilerleyen varlıklarız. Yani bütün kareler orada dursa da biz her seferinde tek kareyi görüyoruz.
Kısaca; görecelik, zamanın mutlak ve ayrı bir şey olmadığını, uzayla birlikte bir yapı oluşturduğunu söylüyor. Felsefi yorum olarak da “tüm zamanlar bir şekilde var” diyenler var ama bunun nasıl “yaşandığı” kısmı hâlâ hem fizikte hem felsefede tartışmalı. Ben de bu tip şeyleri bisiklete binerken düşününce kafam duman oluyor açıkçası.
Herkes zamanın bir noktasında var ise o zaman ölüm sonrası tekrar o bilincin başladığı noktaya yani kendi hayatimizin en başına mı dönüyoruz
Çoğu fizikçi “tekrar başa dönüyoruz” demez, döngüden çok sabit bir film şeridi gibi düşün 🎬🧠
Cevap
3Cevap
Zaman kavramı farklıdır, değişkendir. Aynı anda yaşanmaz.
Abi o zaman einsteinin görecelik kuramı hakkında ne düşünüyorsun
Bu bilgiyle çağ atlayamadığımız için çok farketmiyor
zaman diye bir kavram gerçekte yok. zaman işimizi kolaylaştırmak için bizim uydurdugumuz bir şey.
Abi o zaman einsteinin görecelik kuramı hakkında ne düşünüyorsun
Kızlardan En İyi Cevap seçilmiş, ancak hala cevabını paylaşarak katkıda bulunabilirsin.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?