Zaman, mekan ve hareket izafi olaylardır, zaman mutlak değildir, bir yanılsamadır ve bulunduğumuz evrende termodinamiğe göre entropi azalmaz, zaman düzensizliğe doğru tek bir yönde akar. İngiliz bilim insanları, yaklaşık 14 milyar yıl önce büyük patlama meydana geldiğinde, bu evrenin yansıması olan ancak zamanın tersine aktığı bir başka evren daha oluştuğu teorisini geliştirdi. Ben big bang sonrası ayna evrenin de oluştuğuna inanıyorum siz ne düşünüyorsunuz?
İnsanın en büyük özelliği bilmeyince uydurması. kimi tanrı adına uyduruyor kimi bilim adına... keşke Newton fiziği ile kalsaydık. Bir sürü absürd teori,
Plazma evren modeli
Çoklu evren modeli
Paralel evren modeli
Düz dünyacılar
Oyuk dünyacılar
Similasyon evren modeli (ne yalan söyleyim bana bu mantıklı geliyor... belki dev bir uzaylı çocuk şu an geçmiş tabletinde oyun oynuyor bizler de o oyundaki karakterleriz)
Ama yinede bilim güzel bir şey... 40 yıl önce uzay filmlerinde kendiliğinden açılan kapılar bize saçma gelirdi. şimdi normal geliyor.
Herhangi bir teoriyle çelişmediği sürece yani aksi iddia edilene kadar doğru olabilir mesela termodinamiğin 1. Yasasına göre madde yoktan var ve vardan yokedilemez ama hawking karadeliklerin yaydığı sinyallerden dolayı kütlelerinin azaldığını keşfetti bu durum da önemli bir yasanın çürümesi anlamına geliyordu her şey değilşir yani sonra 3 tane ilke ortaya atıldı bunlardan birinde senin dediğini anımsatan holografik prensip yani kütlesinin azalma sebebi maddenin 3 boyutlu halinin “kodlanmış” olması bu şekilde 2 prensip daha var henüz bir çelişme yok bu neden “aksi iddia edilene kadar“ inanabileceğimize sadece bir örnek bence
ben yine de inanmak ve inandırmaktan ziyade "olabilir" deyip tamamen ispatlanınca inanmak yanlısıyım. bu bilimin saygınlığı açısından da önemli... popüler bilimle bilim çok farklı şeyler. örneğin düz dünyacılar bu durumdan dolayı bilimi tamamen reddedip taa sümerin masallarına sarılıyorlar. Ama kanıtlara hesaplara dayanan teoriler yani gerçek bilimsel teoriler ayrı.
Bilimsel verilere göre “olabilir” dediğim şeyler bana mantıklı gelirse zaten onlara inanabilirim. Neticede ben sadece meraklı bir insanım. Olması gereken aksi iddia edilene kadar inanmaktır benim görüşümce de. bilim insanlarının buna inanıp, heyecanlanıp deli gibi çalıştıklarını bilimsel olarak açıklayamam mesela ama ben buna “inanıyorum”.
Sizin görüşünüze saygı duyuyorum ama ben bunu yaptığım da çifte standart yapmış olurum. Çünkü dindar biri örneğin bir müslüman ya da başka din mensubu bana "... İnanıyor musun?" dediğin de ben ve benim düşüncemden olanlar yani ateist veya agnostikler olarak "inanmak değil bilmek istiyorum" diyoruz. Hah din ve tanrı konusunda yaptığım şeyi bilim konusunda da yapmak durumundayım. Bilim konusunda söylenen şeye de inanmak yerine bilmeliyim. Bir tarafa dönüp bunu söyleyip de diğer tarafa dönüp şu bilim adamı söylemiş inanayım dersem kendimle çelişmiş olurum. Hani kastettiğiniz inanma dine inanma şeklinde değil de olabilme olasılığının yüksek olduğunu düşünmekse kabul.
Ben de dinlere inanmıyorum bu olayların bir bağlantısı yok yani çünkü dine dair kanıtlanmış bilimsel olarak denetlenmiş bir şey yok ortada ayrıca tabii ki kesin var demiyorum olabileceğini düşünmek için sebeplerim var tekrar okursan anlayabilirsin Mesela diyorum ki belki de önemli bir kanun çürütülecekti fizikçileri terletti karadeliğin kütle kaybettirmesi neden o zaman evrende gerçekleşen çoğu şeyi bu yasalar üzerinden giderek açıklıyoruz? onlar bunun için gerilmişlerdi çünkü aksi olabilirdi bu her şeyi değiştirirdi ve anti evren dediğimiz şey tabii ki sadece teori zaten işin sırrı da orada bu teorinin gerçek olabileceğine inanmamak için henüz bir sebebim yok bana mantıklı geldi ve ben de böyle olabileceğini düşünüyorum olmayacağına dair detaylı bir bilimsel açıklama gelene kadar bunu mantıklı bulabilirim bunların dinle hiç ilgisi yok
Materyalist gibi konuştun o sebeple sordum ben bilim ne derse ona inanırım kanıtlanana kadar sorgularım bu soru da öyle bir şey Einstein’ın izafiyet teorisinden ve big bangden yola çıkarsak bence anti evren çok mantıklı çünkü zaman diye bir şey yok her şey bağlantılı ve sadece bükülebilir bir kavram dünya üzerinde tabii ki mümkün değil ama uzayda zaman bükülebilir sonrasını bilemememiz ve artan enerji zamanı ilerliyormuş gibi hissettiriyor bu aslında sadece bir yanılsama ve düzensizleşme mesela bir metronomu ileri de sarsan geri de sarsan aynı hareket eder çünkü entropisi sabittir düzensizleşmez ve artmaz bu da bizim ne kadar dar bir alandan bakabildiğimizi gösteriyor evren çok hayret verici gerçekten ve biz sadece bir denizde küçük kum taneleri gibiyiz büyüleyici… kaptırdım kendimi
Bir film izlemiştim. Uzay da geçiyordu. Başka bir gezegene gidiyorlar ve geldiklerinde 22 sene geçmiş oluyordu. Oysa ki onlara göre çok kısa bir zaman sürmüştü. Senin kafandaki de bu sanırım 😊
Sana katılıyorum güneş sistemine en yakın gezegen bile bize 4.4 ışık yılı uzaklıkta ve kütlesi olan herhangi bir cisim ışık hızına ulaşamaz bunun için sonsuz enerji lazım ki bu problemlerden sadece bir tanesi zaten
Fakat evren yaşadığımız dünyadan çok bağımsız bazen çok geniş bakmak gerekiyor bulunduğumuz evrende gelecek dediğimiz şey düzensizlik belki de bir başka evrende entropi azalıyordur
Çoklu evren teorisi benimde ilgimi çekiyor fakat bu evrenlerin birbirinden bağımsız olması gerekmiyor mu? Aynadan kastın paralel evren mi? eğer öyle diyorsan katılmıyorum ama Farklı zaman çizelgeleri olabilir belki yine de zamanın Ters akması fazla uçuk
Bahsettiğim çoklu evren değil çoklu evrene inanmak için henüz bir sebebim yok ben anti (ters, ayna) evrenden bahsediyorum uçuk olduğunu düşünme sebebin nedir?