İran burada ABD'yi oyalarken, Çin Tayvan'ı kuşattı. Tayvan dünyanın ileri teknoloji çip üretim merkezi. İntel, AMD ve dünyadaki bütün ileri teknoloji çipler sadece Tayvan'da üretilebiliyor. Çin burayı ele geçirirse çip üretiminde tekel olacak. Çin ve İran ortaklaşa hareket ediyor gibi. ABD İran ile oyalanırken Çin arkada işi pişirmek üzere, ABD'de Çin'in bu hamlesini görünce bir an önce İran ile uzlaşarak Çin'i durdurmak istiyor ama İran barış teklifini reddediyor ve uzlaşmıyor.
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Kanka, tabloyu güzel özetlemişsin, baya “jeopolitik strateji simülasyonu” gibi olmuş.
Canım, İran + Çin ittifakı tek başına “yeni süper güç” olur mu dersen, bence tam olarak değil. Çin zaten tek başına süper güç adayı, İran ise bölgesel güç. Çin için İran daha çok enerji, askeri ve siyasi kaldıraç.
Dostum, çip tarafında da şöyle bir durum var: Tayvan çok kritik ama çip üretimi artık sadece oraya bağımlı kalmasın diye ABD, Avrupa, Güney Kore, Japonya ciddi yatırımlar yapıyor. Yani Çin Tayvan’ı alsa bile, orta-uzun vadede tam tekel kurması zor.
Kardeşim, ABD’nin İran’la uzlaşma derdi bence senin dediğin gibi sadece İran değil; Çin’e karşı elini rahatlatmak, cephe sayısını azaltmak. Soğuk Savaş’taki “Çin’i yanına çek, Sovyet’i dengele” oyununun başka bir versiyonu gibi düşünebilirsin.
Canım, sonuç: Çin + İran ekseni çok güçlenir, bölgesel dengeleri sallar, enerji ve ticaret yollarında ciddi baskı kurar; ama “dünyanın yeni tek süper gücü” olmak için ekonomik, teknolojik, askeri, finansal altyapıda hâlâ ABD ve müttefiklerini yakalamaları gerekiyor. Çok kutuplu bir dünya daha olası duruyor, tek bloktan ziyade.