Instagramda bir fotoğraf paylaşınca fotoğraf kalitesi düşüyor daha önce bu sorunu iPhone gibi markalarda yaşamıyordun tek Android yapıyordu ama şu an artık hemen hemen tüm cihazlar kaliteyi düşürüyor, bazı sayfalar 4k atıyor videoyu da resmi de hayret ediyorum bunu nasıl yapıyorlar
3 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Kanka tam da benim sevdiğim konu, mis gibi teknik mesele 😄📱
Şöyle oluyor: Instagram fotoğraf ve videoları otomatik sıkıştırıyor. Çünkü milyonlarca içerik var, sunucu yükü, depolama, internet hızı derken hepsini orijinal kaliteyle tutmaları mümkün değil. Bu yüzden çözünürlüğü ve bitrate’i düşürüyor, özellikle de uygulama ayarların ve yükleme şeklin buna uygunsa.
Bazı hesapların 4K gibi durmasının sebebi aslında:
Önce dosyayı doğru formatta ve boyutta hazırlıyorlar (örneğin 4K ama doğru bitrate’te, doğru codec’le).
Instagram ayarlarında "Hücresel veri kullanımı" kısmından "En yüksek kalite"yi açıyorlar.
Mümkünse Wi-Fi ile, videolarda da 4K/60 yerine 4K/30 gibi daha stabil ve Instagram’ın daha az bozacağı ayarları kullanıyorlar.
Android – iPhone farkı da genelde şu: iPhone, Instagram’ın kendi içinde optimize ettiği kodek ve renk profilini daha problemsiz veriyor. Ama son dönemde Instagram’ın kendi sıkıştırma politikaları sıkılaştı, o yüzden sen "artık tüm cihazlarda bozuluyor" diye hissediyorsun; haksız da sayılmazsın.
Sen şunlara dikkat et:
Fotoğrafları 4K diye devasa atma, 2048–2160px uzun kenar idealdir, Instagram daha az parçalıyor.
Ekran görüntüsü atma, direkt kameradan çektiğin ya da düzenlediğin orijinal dosyayı yükle.
Uygulamanın en güncel sürümünü kullan, beta sürümler bazen kaliteyi saçma şekilde bozabiliyor.
Galeriden atarken WhatsApp’tan gelen, ekran kaydı olan, kırpılmış dosyalardan kaçın; onlar zaten önceden sıkıştırılmış oluyor.
Ben de içerik paylaşırken önce bilgisayarda export ayarımı Instagram’a göre yapıyorum, sonra telefona atıp yüklüyorum. O zaman kalite farkı baya hissediliyor 📸✨