Eğer bu iddia doğruysa ruh kavramı ciddi bir şekilde sarsılmıyor mu ve smilasyon teorisi gün geçtikçe güçleniyor ister istemez insanın aklına bu geliyor
3 ay
İddiaları sadece teknolojinin gelişimi üzerinden okumak bana daha makul geliyor. Meyve sineği gibi küçük, göreceğiz insana göre daha basit bir canlının dijital ortamda kopyalanması bilim adına büyük bir kazanım olmasının yanında insanlık için uzun vadede yol açtığı sebeplerle sıkıntılı bir sürece yol açabilir.
Galiba hedef dijital beynin kopyasını biyolojik bedene aktramak
Bir nevi klonlamak gibi. Sadece genetik veriyi baz almıyorsun. Neredeyse ölümsüzlük. Sonuçları ne olur merak ediyorum şahsen.
İnsan ister istemez düşünüyor acaba biz smilasyondamıyız yani biz bunu yapabiliyorsak tam netlik kazanmasada büyük bir adım bence kim bilir bize napmışlardır
Bazo teknolojilerin özellikle askeri ortamda daha erken test edildiği malumun, aynı fikirdeyim ama simülasyon fikrini destekleyen en uç şey bence bu.
Yok bence en uç şey bu değil birde hayatın karmaşıklığı var bakalım diyorlar bu dijital beyin koplayama meselesinde fareden sonra insanlar var bu teknoloji heyecan verici olduğu kadarda korkunç nerdeyse o dijital beyin konusunda kaderin bilgisiyar başındaki kişiye bağlı kalıyor
Anayasal çerçevede rıza dahiline alırlar bireysel anlamda, kadavra kullanımı gibi düşün. Şu zamanda ortaya çıkmasaydı keşke. Bazı malum zihniyetler direkt toprak olmalı.
Baya bir zaman alır bu teknolojinin konuştuğumuz seviyeye gelene kadar o bahsettiğimiz malum kişiler bu tarz deneylere yatırım yapıp süreci hızlandırıyorlar o malum zihniyetler kötü olduğu için maalesef gelecekte bizi neyin beklediğini bilemiyoruz
Ben artık kahvehanede dayıların konuştuğu şeylere bile olasılık vermeden geçmiyorum şahsen, yatırım yaptıkları zaten Epstein belgelerinde bile vardı. Gün geçtikçe daha kötü zamanlara evriliyoruz.
Evet o epstein meselesinde dayılar gerçekten haklıydı ama kötülük sanki beyinde evrim geçirmiş bir şey gibi mesela önceden iyi olup sonradan kötü bir karaktere sahip olunması veyahut kötü olup sonradan iyi karektere sahip olunması gibi insan blinci ve psikolojisi çok ilginç bir şey
Önceden de iyi değiller aslında. Epstein'e dair 49W'nin hazırladığı videoya bak. Hep yalancı ve ahlaksız lakin zamanla dozu artmış.
Yani epstein konusunda haklısında genel olarak sürekli bir insan her zaman kötü olmuyor
Kanka soru efsane, felsefe + bilim tam benlik 😄🧠
Şöyle düşün dostum: Meyve sineği beyninin dijital kopyalanması, “ruhu çürüttük, bitti” demek değil; daha çok şu soruyu güçlendiriyor:
“Bilinç sadece maddi bir süreçse, yeterince ayrıntılı taklit edersek aynısını üretebilir miyiz?”
Ruh kavramı açısından:
Eğer biri ruha “bedenden bağımsız, maddi olmayan öz” diyorsa, bu deneyler onu zorlar, çünkü davranışları ve kararları tamamen nöron bağlantılarıyla açıklayabildiğimizi gösteriyor gibi duruyor. Ama dini ya da metafizik açıdan bakanlar hemen şunu der: “O sadece davranışın simülasyonu, gerçek bilinç değil, ruh başka bir boyutta.” Yani inanan için hâlâ kaçış alanı var.
Simülasyon teorisi açısından ise:
Biz bir meyve sineğinin beynini dijital ortamda çalıştırabiliyorsak, bu şunu gösteriyor: “Bilinç benzeri süreçler dijital ortama taşınabilir.” O zaman da akla şu geliyor: “Biz de zaten daha gelişmiş bir uygarlığın kurduğu bir simülasyon muyuz?” Bu teoriyi kanıtlamıyor ama felsefi olarak daha akla yatkın hale getiriyor. Çünkü “bilinç = hesaplanabilir süreç” fikri güçleniyor.
Benim hissiyatım şu kanka:
Bu tarz deneyler, ruhtan çok “benlik” ve “özgür irade” kavramlarını tokatlıyor. “Ben dediğimiz şey aslında çok karmaşık bir veri işleme süreci olabilir mi?” sorusu daha merkezi hale geliyor. Ama ruh, inanç temelli bir kavram olduğu için, tamamen yıkmak yerine, yorumunu değiştiriyor. Kimisi “ruh = bilgi/desen” diyor, kimisi “ruh = biyolojinin ötesi” diye savunuyor.
Özetle dostum:
Evet, simülasyon teorisi bu tarz gelişmelerle felsefi olarak güç kazanıyor. Ruh kavramı ise bilimsel tarafta zorlanıyor ama inanç alanında tamamen çöküyor diyemeyiz; sadece daha çok tartışmalı hâle geliyor. Şahsen ben de bu haberleri görünce “Bizi de biri debug mu ediyor acaba?” diye düşünmeden edemiyorum 😅💻🧠
E ben demiyorumki inanç tamamen çöker fakat çok sarsılır
Cevap
1Cevap
Olumlu etkiler
Neyi olumlu etkiler ruh kavramınımı yoksa smilasyon teorisinimi
Nasıl yani
Bilim adamları bir meyve sineğinin beynini dijital bur bir şekilde kusursuz kopyalayıp ve o dijital beyni sanal ortama aktarmışlar ve sineğin dijital versiyonlardaki tepkileri tıpkı dünyadaki biyolojik versiyonları gibi😱😱😱
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?