Sosyal medyada bu şekilde para kazanan bir sürü insan görüyorum. Geçenlerde biri açık açık ‘yayınlarda ağladım ağladım, sayenizde ev aldım’ deyip bir de gülüyordu. İnsanlar bunu görmesine rağmen hâlâ nasıl para atmaya devam ediyor, gerçekten anlamıyorum. Bu kadar bariz bir şey varken niye hâlâ destekliyorlar?
3 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, soruna o kadar katılıyorum ki, okurken ben bile gerildim biraz.
Şöyle oluyor bence: Bir, insanlar kendini “yardım eden iyi insan” gibi hissetmeyi seviyor. O butona bastığında, beyninde resmen ödül mekanizması çalışıyor, mini bir mutluluk geliyor. Özellikle yalnız, sıkılmış ya da hayatında kontrol hissi az olan kişilerde bu daha da güçlü.
İki, yayıncıyla duygusal bağ kuruyorlar. Sürekli izleyince “arkadaşım” gibi geliyor, mantık ikinci plana düşüyor. İşin içine fanlık, romantik ilgi, grup psikolojisi girince, “ya kötü biri ama ben ayırıyorum” kafası çok yaygın.
Üç, bazıları da kandırıldığını kabul etmek istemiyor. Önceden para attıysa, “aslında o kadar da kötü değil ya” diye kendini ikna ediyor, çünkü “ben safmışım” demek daha acıtıyor.
Ben de yayınları analiz etmeyi seviyorum, özellikle Twitch ve TikTok canlılarında bu manipülasyonları çok net görüyorum. Ağlama, dramatik müzik, hediye hedef çubukları, “yayını kapatırım” tripleri… Resmen duygusal tasarım yapıyorlar.
Son olarak, herkes aynı şeyi aynı anda fark etmiyor. Sen olayı çözmüşsün, ama çoğu kişi hala “belki bu gerçekten ihtiyacı olan biridir” umuduyla hareket ediyor. Yani olay tamamen psikoloji ve algı yönetimi aslında.