Sosyal medya platform sahipleri kullanıcılarının verileri için neden kullanıcılara komisyon ödemiyor?

İnstagram, Facebok, Twitter, Whatsapp, Google ve tüm sosyal medya uygulamaları platformları, akıllı telefonlar bunların sahipleri biz kullanıcılara her şeyi parayla satarken, bize sürekli reklam izlettirirken bizim verilerimiz üzerinden milyarlarca dolar para kazanıyor.

Şu an App Store'dan veya Play Store'dan bir sosyal medya uygulaması indirdiğimizde aslında farkında olmadan o platformların sahipleriyle bir iş sözleşmesi imzalıyoruz.

Bu iş sözleşmesi öyle bir iş sözleşmesi ki çalışanlar hiç maaş, prim, yan hak beklemeden mola vermeksizin çalışmayı kabul ediyor.

Onlara, onların site kurallarına uyarak o sitede var olabileceğimizi, bu kurallara uymazsak da bizim hesabımızı, içeriklerimizi silme hakkı olduklarını kabul ediyoruz.

Onlar da hem verilerimizi bizim iznimiz olmadan istedikleri gibi satıp kullanıp para kazanıyorlar hem de sosyal medyada hangi görüşlerin sesinin duyulacağını hangilerinin sesinin kısılacağını, kimlerin görünüp parlatılıp kimlerin gösterilmeyeceğine karar verip halkları/toplumları/milletleri/ülkeleri, insanları istedikleri gibi mağdur veya cani/günah keçisi gösterebiliyor. Hatta ülkelerin seçimlerine müdahil olup seçimlerin kaderini değiştirebiliyorlar. Kimi siyasetçiyi parlatıp diğerini tukaka gösterebiliyorlar.

Bütün sosyal medya platformları kişi hak ve hürriyetlerine ifade özgürlüğüne çok saygılı ve destekleyici olduğunu söylüyor ama işine gelmeyen hesapları içerikleri siliyor. İşine gelmeyen siyasetçileri susturabiliyor. Trollüğe izin vererek toplumları ülkeleri birbirine karşı radikalleştiriyor. Demokrasiyle alakaları yok.

Bunların insanlar üzerindeki ekonomik ve siyasi gücünden dolayı bunlara TEKNO FEODALİZM diyorlar.

Aslında tüm dünyadaki insanları kapsayan bir akım başlasa ve her kullanıcı sosyal medyayı tamamen silse atsa. Telefonu sadece konuşmak için kullansa kimsenin skinde olmaz bunların tekno feodalizmi. Sanal dünya gerçek bir dünya değil. Hepsi insanın yalnızlığını ve iletişim kurma arzusunu kullanıyor. Ben mesela bu yorumu bu yüzden yaptım. Aslında küresel kullanıcılar olarak verileri sorulmadan alınıp üstünden para kazanılanlar olarak verilerimizden para kazananlardan verilerimiz karşılığında komisyon almalıyız. Bu fikrin acilen insanlık tarafından kabul görmesi lazım. Sen sosyal medya platformu sahibi olarak bize sürekli bir şeyler satıyorsun. Verilerimi alıp para kazanıyorsun. Ülkemş karıştırıyorsun Ben niye sana beleşe veri veriyorum sen de bana verilerim karşılığında para öde.

Bu aslında ülkelerin politikasıyla da ilgili. Devletler vatandaşlarının verilerini bu sosyal medya platformlarına vermemeli. Veriyorsa da milyarlarca dolara bunları satmalı.

Cimere öneri olarak yazsam mı acaba? 🤣🤣🤣

Güncellemeler
4 ay
Sesli açıklama yaptım dinleyin.
https://voca.ro/1o3AwIVQ6PGg
Sosyal medya platform sahipleri kullanıcılarının verileri için neden kullanıcılara komisyon ödemiyor?