Yeni bir telefon almak istiyorum ama çok da pahalı olsun istemiyorum. Etrafımdaki insanlara sorduğumda hiçkimse telefonundan çok da memnun değil. Aldığım telefonu uzun yıllar sorunsuz kullanmak istiyorum. Uzun süre kullanabileceğim yeni telefon almak istiyorum. Yeni telefon Marka Tavsiyeleri neler? Yardımcı olabilir misiniz?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Şimdi sana şöyle diyeyim ne amaçla kullanacaksın?
İnternetim olsun, film izlerim, fotoğraf filan çekerim diyorsan iPhone tavsiye ederim.
Şu da var Samsung modelleri de iyidir. Mesela Samsun Galaxy serisi iyi diyorlar ama kullanmadım ama tuşlu modellerini kullanmıştım zamanında. Gayet iyidiler.
Sana tavsiyem iPhone al derim tuşlulardan özellikle ister kameralı olsun ister kamerasız.
Akıllı telefonların eksi yönlerini sayayım sana
1) Şarj dayanmaz her gün şarja takarsın.
2) Yere filan düşerse korkarsın ay bir şey oldu mu kırıldı mı acaba bozuldu mu diye korkarsın o kadar para verdim diye sonuçta.
3) Telefonlara virüs girmesi daha kolay.
4) Kasma vs. sorunları oluyor bazı cihazlarda özellikle Androidlerde.
5) Telefonlar genelde kocaman olur cepte filan çok yer kaplar.
6) Rahatça tek elinde kullanamazsın.
7) Yanında yedek batarya veya şarj ekipmanlarından birini alman gerekir.
8) Geç şarj olurlar.
Böyle nedenler sayılabilir.
Fakat tuşlu telefonların bir çok artısı vardır.
1) Şarjı günlerce dayanır ve daha çabuk şarj olur.
2) Tek elinde rahatça kullanabilirsin.
3) Yere düştü mü tereddüt etmezsin gönlün rahat olur taş gibi telefon dersin hiç aldırış biel etmezsin düşmesine.
4) Virüs girme olayı pek yoktur kullanacağın model renkli ekran ve hafıza kartı destekliyorsa sadece o şekilde bulaştıraiblirsin veya internette sakıncalı sitelerde.
5) Kasma sorunu olmaz, güncelleme vs. uğraşmazsın.
6) Boyutları küçüktür cebe rahat girer ve rahatsız etmez.
Kapitalist sisteme aldırma iphone telefon al derim. Ben mecbur akıllı telefon aldım çünkü işim gereği kullanmak zorundayım ve alışveriş filan bu telefondan yapıyorum o yüzden yoksa bende direk tuşlu telefon kullanırdım.00 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılNote 2 kullaniyorum. Sarji dahil herseyiyle iyi bir telefon. Cebe sigiyor ben canta kullandgm icin sorun olmuyor zaten. Benim arkadasim galaxy mega kullaniyor tabiri caizse öküz gibi telefon ama sigdiriyor :D gem buyuklugunede alisirsin . Sana bir telefon onericem hem ucuz hemde hersey var icinde gir bir arastir yine de general mobile discovery yeni cikti daha
12 YorumlaRica ederim :)
Ben iphone almazdim. Klasiklesmis telefon ve seneye bir ustu cikacak onu merak edeceksin falan belki digerlerinded e olur ama bilmem. Ve sadece ios a para veriyon. Android daha ilgi cekici. Ayrica iphone da uygulamalar cok pahaliymis. Ve dusurunce bzoukunca kirilinca tami ettirmek cook pahali olur diyorlar
00 Yorumla
İnternet & Teknoloji konusunda 341 cevap paylaştı. ASUS Zenfone 6 o fiyata size en güzel deneyimleri tattıracak telefondur ve güncelleme desteği de uzun sürecek Samsunglardaki gibi donma sorunu da yoktur ve ekranı gayet geniştir. Tabi bir hanımefendi için 6 inç çok büyük ama ben videoları doyasıya izlemek ve çektiğim fotoğrafların detaylarını doyasıya görmek istiyorum diyorsanız gayet kullanışlıdır. Onun dışında eğer ekranı çok büyük gelirse aynı özelliklere sahip sadece ekranı 5 inç olan Zenfone 5'i tercih edebilirsiniz :)
02 Yorumla
Gizli Sorankullandığınız için mi söylüyorsunuz
+1 yılHuawei tavsiye ederim harika bir kamerası var ve özellik bakımından çok iyi mesela bende mate 10 lite var önde iki arkada iki kamera arkada parmak izi okuyuculu ve fiyatıda uygun 2200 lira ve servis ve garanti hizmetleri de iyi bu fiyata özellik bakımından çok iyi iPhone alacaksın bir sürü para vereceksin hem kısıtlıyacak seni hem de yenisi çıkınca ağırlaşacak
00 Yorumla
+1 yılİphone alma eğer uzun yıllar kullanmak istiyorsan çünkü iphone yeni model çıkarttıkça eski modelleriyle ilgilenmiyor ve uygulamalar çalışmamaya başlıyor ben Sony xperia z2 kullanıyorum kesinlikle tavsiye ederim eğer maddi sıkıntı yoksa z3 al derim pişman olmazsın
13 Yorumla- +1 yıl
Hacı uzun yıllar kullanacaksa iphonr almalı telefonda saçma sapan kasmalar meydana gelmiyor stabil bir sistem , ilgilenmiyor demişsin 4s e ios8 geldi bence tam tersi bir durum var
- +1 yıl
4se ios8 gelmiş olabilir ama yeni gelen iphone ile 4s kullanılaz hala gelcek. Ben ipad 2 kullanıyorum ve şuanda deli gibi kasma yapıyor ios 8 ile çok büyün performans düşüklüğü başladı
+1 yılİPhone Al uzun yıllar kullanırsın Ama o kadar Bütçen yoksa Nokia veya lg tercih edebilirsin ya da Sony veya Lenovonun Telefonlarını tercih edebilirsin yerli malı istersen %100 olmasada Vestel Venüs 5.5 x tercih edebilirsin
01 Yorumla
Soran+1 yılLg g2 düşünüyordum ama onunla ilgili ekran sararması gibi genel problemler var o yüzden kararsız kaldım. Yine de teşekkürler. :)
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
54
Cevap
108Cevap
+1 yılİphone alırsan 4 yıla yakın dayanır sonra kasmalar başlar diğer telefonlarda olan sorunlar işte donma reset atma mecburiyeti felan :) ama 2-3 yıl kadmadan kullanırsın arayüzünde menü geçişlerinde çok akıcı hiç takılma olmuyor. Uzun vadede de öyle 4s e ios8 güncellemesi geldi 3 yıllık telefon
10 Yorumlaİnternet & Teknoloji konusunda 414 cevap paylaştı. Bende iphone 5 var ama parmak izi okuyucusu yüzünden 5s alırdım. Bence iphone 6 mucize vaad etmiyo sadece şeklini değiştirmişler. İos kullanmanın bazı zorlukları var. Onlara katlanırım diyorsan iphone 5s al. Ama android almak istersen de iki seçenek var. note 4 çok iyi tabi ama alpha modeli daha kibar ve telefonu andırıyo benim görüşümce. ama büyük tel olması sorun olmaz diyorsan note 4 bu telefonlar içinde performans kralı bence.
11 Yorumla
Gizli Soranteşekkürler
+1 yılKardesim bizzat zenfone 5 i denemis biri olarak soyluyorum. Almani tavsiye edebilirim. Hatta zenfone 6 yi alabilirsen daha iyi olur. Bataryasi daha buyuk. Bataryam bitti muhabbeti yasamazsin. Kamerasi da gayet mukemmel seri hicbir sekilde sikinti yok. Al pisman olmazsin.
01 Yorumla
Gizli Soranteşekkürler
Önce basit bişey demek istiyorum. Duymuşsundur amerikada bir itfaiye istasyonunda 100 yıldan fazladır yanan ampulü. Peki şimdikiler neden öyle değil? Ne kadar sağlamsa üretici ve piyasa için o zaman kötü. Uzun ömür tüketimi azaltır. Artık o yüzden hiçbir şey gerektiği kadar uzun dayanmıyor. Ya eski telefonlara yöneleceksin ya da en fazla iki yıl dayanacak telefonlardan seçim yapacaksın
20 YorumlaXperia z al 1000Tl su gecirmez. Iphone ile aynı dayanaklıl malzme 16gb hafıza 2gb ram 1.5ghz arkada önde full cam. Kaya gibi batarya arkası full
Banyoya çok girdim z3 ile su gecirmiyr video izledim suyun altında sorun yok. Iphone5den daha iyi10 Yorumla
+1 yılHaTiCe ile çok mutlu 2 yıl geçirdik; bu aralar biraz dargın sanki bana; hatalar veriyor, geceleri uyumak istiyor, ama daha eskisi gibi çok hızlı (htc one M7 ) #V
20 Yorumla2. El telefon alma 2. El iPhone sakın alma eski alırsın özelliklerden mahrum kalırsın paran varsa ben gittim 6s 128 gb gold aldım ama 1000 tl bütçen varsa Vestel Venüs en iyisi git bir bak
10 YorumlaZ1 kullanıyorum 2 senedir memnunum. Isınma vs sorunuyla hiç karşılaşmadım. Tek kötü şey android telefonlar ara da bir kendi kendilerine kapanıp açılıyorlar. Onun haricinde bir şikayetim yok.
12 Yorumla- +1 yıl
Ben de çok telefonla oynayan biri değilim Sony bunun için ideal gibi geliyor bana da
o zor şuanda alacağın bir telefonun bir kaç modeli çıkınca oyunlardaki performansı uygulamalarda sıkıntılar çıkıyor hatta nokia alırsan elinde patlar mesela şuanın hızlı telefonu bile uzun vadede yetersiz kalıyor kamera olayına girmiyorum bile
00 Yorumla
+1 yılGeneral mobile, Casper via markaları ucuz. Bunlara bir göz atın. Yine akabinde Türk Telekom tt175 gerçekten kamera ve fiyat performans cihazı bunu da bir araştırın.
00 Yorumla
+1 yılUzun yıllar kullanmak istiyorsan Htc al. Babam 5 sene kullandı desire hdyi. Telefonu hala yedek olarak kullanıyor düşün gerisini. Daha bu sene m8 aldı ondan da memnun gayet.
00 Yorumla
+1 yılBütçenin sağlamsa. Samsung galaxy note 4 edge. Yani iyi bir parayı gözden çıkarmak gerek. Ama 1400-1500lira arası LG g3 diyorum. Ama bu yıl yeni nesil çok ucuz Asus zenfone 2 serisi cikicak eğer beklerken onu ala bilirsin. Yani 2-3ay. O telefon en fazla 1000-900tl olucak ve en az 2yil goturucek.
03 Yorumla- +1 yıl
Ve bu arada asus zenfone 2le birlikte 4gb RAM gelecek. Yani tavsiyem asus zenfone 2. Bu arada telefon alırken ram e bakican. En az 2gb RAM olsun. Ve işlemci en az 1.4ghz olsun bu ikisi iyi olursa o telefon 2yil gider (ama yinede söylüyorum asus zenfone 2)
- +1 yıl
Kardeş edge yeni çıktı sağlamlığını nerden biliyorsun bence bir 2 yıl geçmeden hiçbir telefon hakkında iyi diye hüküm vermemek gerek
- +1 yıl
Gigionaper Nötr 4 edge yi samsun yaptı. Samsung bu Samsung. Senin için sıradan bir telefon markası değil. Samsung yapıyor yani (adamlar isini biliyor) Samsung diyorum başka bir şey demiyorum
+1 yılArkadaşımda gördüm dün gece, Lumia 735 turuncusu çok tatlı bir telefon ve özellikleri de iyiymiş.. Hele ekranına bayıldım :) Ama ben sıkı i-phone'cu olduğum için Tabiki 6 Plus :)))
02 Yorumla
Gizli Soran:))) lumia windows 8 olduğu için istemiyorum yinede teşekkürler
Windows 8.1 denim diye bir şey onun sürümü benim hoşuma gitti klasörleme yapılıyor android gibi üstte kısayollara erişim var bir de i-phone gibi kapatılabiliyor uygulamalar :) Harmanlama bir telefon olmuş :)
Performans istiyorsan
''asus zenfone 2''
adı direkt budur sağına soluna başka eklemeler olan görürse alma.10 YorumlaTeknosa preo p 2 ben aldim gayet memnunum kamerasi cok guzel ve 1000tl ustundeki telefonlara tas cikartir 700 aldim Şu an 600
10 YorumlaNote 2 der susarım..
Note 2 aldıktan sonra pc'nin yüzüne bakmayan arkadaşlarım var nasıl bir telefonsa artık .10 Yorumla
+1 yılBunlar arasından ben Note 2 yi seçerdim.
Ama LG Nexus 4-1100-1200 lira arası çok iyi telefondur.
LG Optimus G*1300 Lira
LG Optimus G Pro 1400-1500 lira bunlardan birini seç bence.10 Yorumla
+1 yılGeneral mobile ve Nokia dışında cihaz alabilirsin Nokia çok geç girdi piyasaya general mobile en adi cihaz her çıkardığı modelde bir sorun mutlaka var huwai almanı tavsiye ederim bütçeye göre p10 p10 serisi güzel memnun kalırsin her konuda
00 Yorumla
+1 yılwww.teknosa.com/urunler/125070986/lg-e960-nexus-4-akilli-telefon
için rahat etmezse ekşi deki yorumları oku10 Yorumlaben general mobile 4g veya asus zenfone 2 lazer öneririm. Bu ikisi'de çok güzel cihazlardır.
700 tl fiyatlarıda.00 Yorumlaİnternet & Teknoloji konusunda 514 cevap paylaştı. subat Mart beklersen galazy s5 cıkacak 64 bıt 16 mp lı metal kasa kavıslı bıle olabılrımıs ya da note 3 alabılın megada guzel
00 Yorumla
+1 yılBen Yıllardır Sony Kullanıyorum. Çevremdekilerede Öneriyorum Bir Çoğu Kllanmaya Başladı. Modeli Bütçenize Kalmış aMA Sony
10 YorumlaVerdiğin paraya değecek bir telefon istiyorsan Note 4 ya da S6 bekle. Sony Xperia Z3 de alabilirsin.
Kazıklanmak istiyorsan iphone al.
Net.00 Yorumla
+1 yıleğer bütçen azsa ve çok bişey beklemiyosan zenfone 4 al 450 liraya eğer iyi olsun dersen zenfone 5 yetiyor artıyor bile samsung bulaşma
00 Yorumlanote 2 kullanıyorum. inan muhteşem bir telefon. verdiğin paraya değiyor
11 YorumlaGalaxyj7 j7 al 1.100 falan ama fiyatının üstünde kalite var o fiyata süper
00 YorumlaLenova k5 arastir istersen samsung a5 te guzel fakat 1000den fazla
00 Yorumla
+1 yılDüşük bütcede en sağlam en iyi alabileceğin telefon g3 tür
00 Yorumladiscovery1, asus zenfone 5 orta seviyeli bötce içn gayet ideal telefon :)
00 Yorumla
+1 yıl4. bir telefona neden ihtiyaç duydun anlayamadım orasını
020 Yorumla
+1 yıl3 telefonun var yetmedi 4. yü istiyorsan bence psikoloğa git. Asıl buna ihtiyacın var.
00 Yorumla- İnternet & Teknoloji konusunda 357 cevap paylaştı.
+1 yıl00 Yorumla Samsung i8150 galaxy w almayı düşünüyorum güzel telefon :)
00 Yorumla500 ile 750 olmasaydı sana şiddetle ıpon 5s bekle derdım D:
02 YorumlaSamsung Galaxy serilerinden asla vazgeçme ;) Hepsi kullanışlı ve kaliteli.
00 YorumlaGeneral Mobile Discovery 2 çok iyi bi' telefon, bütçene de uyar..
Zenfone'u daha önce hiç duymadım00 Yorumla
+1 yılnote 2 kullanıcısıyım. mini bilgisayar desem yeridir. şarj süresi çok uzun gidiyor. tavsiye ederim.
10 YorumlaAdamlar yeni telefon al diye ellerinden gelen sahtekarlığı yapıyorken uzun süre telefon kullanman biraz zor ^_^
00 Yorumlahocam telefona hiç o kadar para verme zaten akıllı telefonların ömrü en fazla 2 yıl bence ucuz bişiler olsun lg p880 biraz eskidi artk onu boşver bence s4 mini ya da lg g2 bir araştır derim
00 Yorumla
+1 yıl3310. hem ucuz hemde senin cenazeni kaldıracak kadar uzun ömürlü :D
00 Yorumla
+1 yılTurkcell. T50 al baya hizli goruntu kalitesi super boyu ve agirligi gayet ideal
00 Yorumla
+1 yılsamsung s5570 galaksi mini dokunmatik olarak en hoşuma giden telefon.. iphone'dan sonra tabi :))
00 Yorumlaandroid işletim sistemli tüm telefonların ömürleri 3 seneyi geçmez geçse bile sapıtır bunu göz önüne alarak tercih yap.
00 YorumlaBen galaxy s3 kullaniyorum 2 sene olucak cokta memnunum ama gerek samsung grek iphone cok daha ust modeller cikardigi icin tercih etcegini sanmiyorum
00 Yorumla- İnternet & Teknoloji konusunda 1,4b cevap paylaştı.
+1 yılHangi özellikleri istiyorsun, kaç lira bütçen var bunları bilmeden ne diyelim ama yinede istiyorsan,
söyle sana ortaya bir karışık yapsınlar.00 Yorumla I Phone çok iyi uzun yıllar kullanırsın ekranı ucuz. tek sıkıntısı şarjı çok çabuk bitiyor
00 Yorumla
+1 yılsamsung galaxy note 4
bende de var süper çaışıyor...00 Yorumla
+1 yılUzun süre kullanıcam diyosan iphone al modeli çok farketmez, iphone en stabil telefondur
00 Yorumla
+1 yılUzun sureli kullanmak istiyorsa iphone al... Modeli farketmez... Diğerleri cabuk bozuluyo
00 YorumlaYıllardır iPhone kullanıyorum, 2-3 yılda bir değiştiriyorum.
Şu anda iPhone 6 var bundan önce de 4 vardı.01 Yorumla
+1 yılıphone uzun yıllar kullanabilirsin 5 ya da 5s diğerlerine göre daha ucuz
02 Yorumla
Soran+1 yılAndroid olsun istiyorum
- +1 yıl
android en fazla iki sene dayanır işletim sistemi çöker ios öyle değil kaç yıl sonra hala aynı hızda çalışır ;) yine de sen bilirsin android alacak olursan note3 alabilirsin
+1 yılasus zenfone 6 manyk bıse ama ekran buyuk bırde çıft çekırdk o fıyata bnçe baska tlf alınabılır. sana tavsiyem zopo al :)
03 Yorumla
Gizli Soranzopo?
evet. asustan bın kat daha ıyıdır hatta verdıgın paranın karsılıgnı fazlasıya verır
8 çekırdeklı 5-5.5 inç 13 mega kamera 1.7 ghz işlmçi
zopo 998 zopo 999 bak kardes
Gizli Sorantamam bakayım
+1 yılDolar ne kadar pahallı olsa da iphoneden başkasını arama
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılNeye karar verdin ben note 2yi alali 2 sene oldu beni delirtecek 2 kere format attim. Bende baska telefon almak istiyorum iphonea para telefi diyorlar ne yapacagimi sasirdim
00 Yorumla
+1 yılStandart bir lumia seni yıllarca götürür. Pahalı da değil. Ben kullanıyorum çok memnunum
00 Yorumla
+1 yıluzun zaman kullanmak istiyorsan. ios işletim sistemli alamalısın.
00 Yorumla
+1 yılLG Prada P-940 şiddetle tavsiyemdir. 5 aydır kullanıyorum bir konuda bile eksi veremem.
03 Yorumlaooo hayvan gibi telefon hoşuma gitti :D
Samsung s3 kullandım bu telefonun yanında bildiğin odun gibi kalıyor. LG yapmış birazcık.
ama fiyatı pahalı :S
+1 yılbataryası iyi giden bir telefon yok maalesef üç aşağı beş yukarı hepsi aynı :)
00 YorumlaBence zaten daha fazla verme, asus veya general mobile ideal
00 Yorumla
+1 yıldoğubanktan 200 liraya bir tane çakma iphone al tepe tepe kullan
00 Yorumla- Devamını Gör (102)
Devamını Gör(147)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > İnternet & Teknoloji > Sorular > Yeni telefon almak istiyorum (uzun süre kullanabileceğim). Marka tavsiyeleri?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler