Enerjisi korunursa belirli duraklarda. A , B, C ve D durakları olsun hepsinde enerji dengeleyicileri olsunki elektron enerji kaybetmesin. Enerji ile yüklenen elektron a noktasından d noktasına doğru nasıl bir hareket sergiler. A C B D şeklinde mi yoksa normal sıralı bir şekilde mi.
Enerji ile yüklenirken bir elektron atom ya da herhangi bir şey ağırlığı azalır mı?
Minik bir soru matematiğim berbattır.
Bir elektrona enerji verildiğinde, atom içerisinde sıçrama yapar.. ışınlanmanın temeli olabilir mi bu durum?
Yani biraz lisedeki fizik bilgimle yanıtlayacağım. Elektron enerji alınca sanki kahve içmiş gibi zıplayıp üst kata çıkıyor, sonra geri inerken o fazla enerjiyi ışık diye dışarı atıyor. Yani ışığın çıkış sebebi bu iniş ve çıkışlar. Ağırlık mevzusuna gelince, aslında enerji alınca minicik ağırlaşıyor ama o kadar küçük ki tartıyla falan görmen imkansız...
Mevcut durumda sıçrama ile ilgili son durum ne onu bilemiyorum.
1
14 Yorumla
Soran
9 ay
Oooo elinize sağlık bende merakımdan sordum ... Aslında kahve içmiş gibi üst kata çıkması ve şu an üst kattakilerinde çay içiyor olması inanılmaz denk geldi. Haliyle potansiyel enerjinin artması bir şeyleri arttıracaktı anlıyorum bu normal
Sadece bir fikir aklıma geldi ve soru olarak sorayım dedim bi umut belkide temel prensibleri aynı sisteme dayanıyordur. Bu ışınlanmaktak çok sıçrama olurdu ama olsundu : )
Elektronların davranışları tam olarak anlaşılabilir düzeyde değil. Einstein'e göre dalga özelliği gösteren elektronlar, Bohr'a göre teste tabi tutulduğunda davranışlarını "izlendiğini biliyormuşcasına" farklılaştırdığı bir gerçeklik yaratarak sürdürüyor. Çift yarık deneyi bu durumu çok iyi açıklayan bir uygulama. Bu nedenle Bohr'a göre bir sürece dahil olduğumuzda sürecin gidişatına etki ediyoruz, bu da sonucu doğallığından uzaklaştırıyor.
Yani işin içine kontrol için girdiğimizde parçacıklar gerçekliğini değiştiriyorsa onları nasıl kontrol edebiliriz, ciddi bir sorun.
Bohr atom modeline göre parçacık, gezegenlerin güneşin etrafında sabit şekilde dönmesi gibi değil, anlık ve öngörülemez bölgelerde var-yok durumu yaşamakta. Bu anlık var-yok durumlarının gerçekleştiği toplam alanlarına biz kabaca yörünge diyoruz. Bu nedenle enerjiyle güdülenen elektron aslında sabit bir şekilde yörünge (1 den 2 ye, 2den 3 e vs) değiştirmiyor, var-yok anlarının görüldüğü kabuksu (yörünge) olasılık bölgesini genişletiyor. Enerjiyi kaybettiğinde de başlangıçta varolduğu olasılık alanına geri dönüyor. Burada ışınlanma için pek alan açıcı durum yok gibi.
Fakat bazı görüşlere göre T1 anında 1. yörüngede A noktasında görülen bir elektron daha sonra T2 anında tekrar bakıldığında 1. yörünge de B noktasında görülebiliyor. İşte bu iki farklı zaman diliminde elektron A dan B ye ışınlanmış gibi davranıyor. Yani A dan B ye hareketini izlemek istediğimizde doğal davranmıyor, izlenmediğinde ise ışınlanmış gibi davranıyor. Bazı görüşlere göre bu izlenmediği durumlarda başka boyutsal evrenlere geçiş yapıp maddesel evrene geri dönüyor. Bu kanıtlanabilir mi zaman gösterir.
Bunların dışında ışınlanmanın ilk adımları atıldı. Fakat bu elektronlar yerine kuantum dolanıklığı kullanılarak fotonlar aracılığıyla gerçekleştirildi. K noktasındaki fotona verilen kodlama ile L noktasında ki foton eşinde kuantum dolanıklığı sebebiyle bu kodun aynısı işlendi. Bu bir nevi ışınlanma. Tabi ki L noktasında kod işlendikten sonra K noktasında k orjinalin yok edilmesi şart. Bu ilkel bir yöntem olsada Çin bunu başaran ülke konumunda. Elbette biz insanlar gibi ya da basit nesleler gibi kompleks yapıda ki varlıkların transferi bundan çok daha zorlu şartlar gerektirir.
4
3 Yorumla
Soran
9 ay
Bu yorumu en sona sakladım çünki çok beğendim eline sağlık... Hem okuyup hemfe yorum yapmaya çalışacağım.. bunu duymuştum evet elektronların sanki izlendiğini bilmesi "sanki bilinçli bir varlık gibi"
Üzüldüm gerçi her şey normal olsaydı bile bu sıçrama olurdu ışınlanma değil : ) ki şartlar normal olmamıştı.
Fotonlarla ilgili kısmı duymamıştım bu çok iyi ama dediğin gibi orjinalin yok olması problem.
Geleceğin bizlere ne getireceği bilinmez. Fakat üzerine düşünülmesi, fikirler üretilmesi, kişinin bu hisste ortaklaştığı insanlara denk gelmesi güzel hissettiren bir durum. Cevap fırsatı sunan soru asıl teşekkürü hakkeder.:)
Ben şahsi olarak ışınlanma için biraz daha farklı bir yolun ihtimalini daha kabul edilir buluyorum. Uzak bir gelecekte insan bilinci kopyalanabilirse (anılar fareler üzerinde aktarılmaya başlandı şimdiden) bedene ihtiyaç kalmadan sadece bilinci istenilen bölgede, taşıyıcı yeni bir bedene nakletmekte mümkün olabilir. Zira bedenimiz dünya ölçeklerine göre evrimleşmiş halde. Işınlamayı keşfetmiş olsak dahi evrende ki her koşulda sağlığını koruyamayacak şartlara maruz kalacak gibi görünüyor. Bu nedenle bilincin (enerjisel formda) ışık yılı ötesi mesafelerde ki yeni bedenlere nakli, bedenle bütün halinde ışınlanmaktan daha az sorunla karşılaşmasına sebeb olabilir.
şu an dünyada nefes alan nesillerin bunları göreceğine pek ihtimal vermesemde, böyle bir geleceğin kaçınılmaz olduğunu şimdiden öngörmek mümkün. Bunun gerçekleştiği anda ki dünyada varolmak isterdim açıkcası.
Kesinlikle benzer hisler taşıyan insanlara denk gelmek bir armağan.. Yalnız cevap veren insanlarında hakkını yememek gerek : ) 🙏
Evet bunun için beynin tarama işleminin bitmesi gerekiyor ve bunu bir yerden başka bir yere aktarımına daha çok var gibi. Bu kabukların ötesine geçemesekte şimdilik. Yapay zeka bu süreyi hızlandırabilir. Dediğin gibi o seviyeye ulaşsak bile sorunlar bitmeyecek.. genede burayı terketmek için henüz çok zaman var...
Kesinlikle güzel olurdu avatar gibi. Göremeyecek olmak sizi üzmesin sürece katkı sağlayabilmek ve bunları bir gün okuyacak olan insanlar için bir ön ayak olmakta güzel olur.
İhtimaller çok fazla tıpkı kağıt ve kalemin gelişmesi gibi. Biri öbürünü tetikliyor.
Bir atoma enerji verilince elektron uyarılır ve elektron alarak temel enerji seviyesinden daha üst katmana geçiş yapar bu sıralı bir şekilde olur a dan d ye geçemez Enerji yüklenen atom yani elektron alan atomun ağırlığında bir değişim olmaz çünkü atomun ağırlığı çekirdektedir proton ve nötrondur nötron yüzsüz olduğu için protona bakılır Bide şunu sormuşsun insanlar birden fazla atomdan oluştuğu için bütün atomlar aynı enerji seviyesine getirmek imkansız gibi duruyo (hatırladığım lise bilgilerimle)
4
1 Yorumla
Soran
9 ay
Buna cevap düşünürken uyuya kalmışım... Eline sağlık güzel bir yorum hakikaten.
İnternet & Teknoloji konusunda 453 cevap paylaştı.
Birincisi bu soruyu burada sorman buyuk bir cesaret ornegi, cunku bu konuyla alakali burdaki kimsenin ilgi duydugunu dusunmuyorum 🫤
2. si bu matematik degil bir fizik sorusu. Matematik olsa muhtemelen yapardım, ama fizik olduğundan sallıcam, kusura bakma 😅🤣🙃
Enerji ile yüklenirken bir elektron atomun ağırlığında azalma yasanmaz. Sadece etki tepki olayidir bu ya da ivme gibi dusun. Yani enerji ile dolunca harekete gecip yer degistirir.
Ama az daha gayret edersen isinlanmayi bulabilirsin belki de 😝
1
2 Yorumla
Soran
9 ay
Ahaha bu mükemmel bir yorum. Eline sağlık. Işınlanmayi bulmayı gerçekten isterdim : )
Elektronların atom içinde enerji aldıklarında farklı enerji seviyelerine "sıçraması" (şu ünlü kuantum sıçraması olayı 🤓), aslında ışınlanmadan çok, kuantum mekaniğinin temel ilkeleriyle açıklanır. Elektronlar, enerji aldıklarında başka bir enerji seviyesine geçebilir ama bu geçiş bir nevi "anlık" gerçekleşir. Yani elektron A’dan D’ye sıçrayabilir; bu, düz bir yolculuktan ziyade enerji seviyeleri arasında kuantum sıçramalarıdır.
Ağırlık azalması meselesine gelirsek: Elektron kendi kütlesini değiştirmez, fakat enerji kazandığında o enerji, kütlesine değil dalga fonksiyonuna yansır. ⚛️ Matematik olmadan da bu meseleleri güzel bir şekilde inceleyebiliriz.
Bilimsel yaklaşımla hayallerini birleştiriyorsun, harikasın, devam et! 🛸✨
1
4 Yorumla
Soran
9 ay
O zaman bu minik hareketlere bakarak ışınlanmanın formülü çözülmüş olur bence.
Tam bir bilimsel dedektif gibisin! 🧪✨ Işınlanma formülü için çok güzel bir hayal gücün var. Belki de bunun yolu, kuantum sıçramaları gözlemlenen bu minik hareketlerden geçer! 🚀📚 Hayalini hep canlı tut, harikasın! 🌌⚡
Kuantum teorisine göre her şey mümkün Newtonculara göre değil. Bizim bir şeyi anlayamamamız ya da bilimsel olarak kanıtlayamamamız onun olmadığı anlamına gelmez belki de bizim bunu anlmaya hazır olmayışımız ya da bu bilgiyle iyi şeyler yapamayacağımız için bir nevi oyunun sınırına çarpıp geri dönmemiz gibi olabilir
1
3 Yorumla
Soran
9 ay
Dediklerine katılıyorum ve bu soruda yorum paylaştığın için teşekkür ederim
Fisyon (ayırma) veya füzyon (çarpıştırma). Atom izotoplarının yöntemleriyle açığa çıkar bence . Elektronların hareketi bir yerden başka bir yere geçişi elektiriği üretir diyebilir miyim bilemiyorum
Ana Sayfa > İnternet & Teknoloji > Sorular > Bir elektrona enerji verildiğinde, atom içerisinde sıçrama yapar.. ışınlanmanın temeli olabilir mi bu durum?