Dosya arşivleme olayı nasıl çalışır. arşivlenen dosyanın boyutu küçülüyor ama merak ettiğim şu ki, bilgisayar sıkıştırma işlemini nasıl yapıyor. mantığı nedir?

Dosya arşivleme olayı nasıl çalışır. arşivlenen dosyanın boyutu küçülüyor ama merak ettiğim şu ki, bilgisayar sıkıştırma işlemini nasıl yapıyor. mantığı nedir?

Mantığı büyük dosyaları transferi kolay hale gelecek şekilde sıkıştırmak yani bir diğer deyişle ufaltmak.
Winrar, büyük dosyaları transfer etmek ve şifrelemek bilgisayarda mümkün olmadığı için sıkça kullandığımız bir yardımcı programdır. Kendisi sağolsun deneme sürümü 40 gün olmasına nazaran yıllarca para ödemeden kullandığımız nadir yazılımların başında gelir. Bir dosya, oyun, belge, fotoğraf klasörünü kendisinin kat ve kat daha ufak formuna getirmeye yarar ve böylelikle transfer, yükleme hızları büyük ölçüde değişir. Aynı zamanda sıkıştırılmış dosyaları da bu uygulama sayesinde klasörden ayrıştırabilir ve orjinal boyutuna getirebiliriz ve böylelikle hiç bir kalite bozulması meydana gelmeden kullanabiliriz.
kesin konuşamam ama bunlar her ne kadar birer File tipinde dosyalar olsalar da, arka planda birer byte dizisi olarak saklanırlar. byte'larda bit'lerden oluşur. bit'ler ise 1 ve 0 lardan. tahminimce ard arda gelen bir ve sıfırları teker teker doldurmak yerine, bunların adedini gösteren sıralı 2^n kadar 1 vardır, sonra 2^n kadar 0 vardır gibisinden, 2^n formatına uyan her kısmı alıp işletiyordur. mesela 8 bitlik bir byte'ı tanımlıyor olsak, 01111111, bunu sıkıştırarak tanımlasaydım, kendi içinde veya dizinin her bir elemanı olacak şekilde fark etmez, 8 bit tutmaktansa bunu bir ifadeye sıkıştırırdım. 2^7 derdim. daha sonra da dosyayı sıkıştırılmış dosyanın içinden çıkartıp eski haline getireceğimde de bu byte arraylerini teker teker işleterek eski haline döndürürdüm. mantık olarak böyle bir şey denenmiş olabilir. ya da daha farklı bir algoritma ama bana bu mantıklı geldi. mantıksız olmasına sebep olacak bir durum varsa da oda az önceki kısaltılmış tanımımın, 8 bitten daha büyük yer kaplaması durumu olabilir. bu da kısaltmaya çalışırken daha da uzatmak anlamına gelir. o sebeple net konuşamayacağım. bu söylediklerim yalnızca bir tahminden ibaret yani. maksat kafada bir şeyler canlansın :)
Kayıplı sıkıştırma ve kayıpsız sıkıştırma şeklinde 2 yöntem mevcut. Arkada çalışan algoritma insan gözünün kulağının farkedemeyeceği ya da çok çok az farkedeceği şekilde piksellerde, ses dosyalarında örnekleme işlemi yapar. Bu ne demektir. Örneğin 1000x şeklinde ifade edilecek bir dosyayı en anlamlı en küçük 100x şeklinde ifade edilmesidir. Bu sayede diskte kapladığı yer azalır.
Cevap
0Cevap
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?