Merhaba arkadaşlar 2x 16 gb ram im var bilgisayarımın işlemcisi ve anakartında xmp desteği olduğunu biliyorum. Ama ramlerimde bu destek var mı ? Ram'de XMP desteği olup olmadığını nasıl anlarım ?
Not: Ramların ikisinin aynı marka model olmasının gerektiğinin farkındayım birini yanlışlıkla farklı aldım. Hangi ram XMP destekliyorsa ondan alıcam. Ya da her ikisini de çıkarıp XMP destekleyen ram almak istiyorum. Önerdiğiniz ram var mı ?Bilgisayar özellikleri: Tulpar T7 V21.7.1 17,3" Intel® Tiger Lake Core™ i7-11800H 8C/16T; 24MB L3; 8GT/s; 2.3GHz > 4.6GHz; 45W; 10nm SuperFin Mobile Intel® HM570 Chipset nVIDIA® GeForce® RTX3060 Max-Performance 6GB GDDR6 192-Bit DX12
RAM'lerde XMP desteği olup olmadığını, belleğin modelini aratarak üretici web sitesinden görebilirsin. Ayrıca belleği cihazına taktıktan sonra, BIOS ayarlarına girip, XMP profilinin değiştirilip değiştirilmediğini kontrol edebilirsin. Bir diğer alternatif de CPU-Z'dan SPD sekmesinde JEDEC'lerin yanında XMP yazıp yazmadığı. Aynı şekilde AIDA64 yazılımının SPD kısmından da bunu kontrol edebilirsin ("Extreme Memory Profile" yazıp yazmadığına bakmalısın).
Şunu da lütfen unutma, RAM'lerde XMP desteği olsa bile anakartında bu destek yoksa, XMP profillerini kullanamazsın.
Görseldeki belleklerden en iyisi hangisi diye soracak olursan, Samsung bellekler, Micron'dan daha iyi çalışıyorlar. Son olarak da CL ve MHz değerleri tutuyorsa, birebir aynı bellekleri almasan da olur ama tabii kusursuz uyum için aynı marka/model bellekleri kullanmakta fayda var.
Özet olarak, bellekleri tek tek dene ve kaç MHz ile çalıştığını, BIOS'tan MHz değişimi yapıp yapamadığını kontrol et. Belleğin kaç MHz ile çalıştığını yine CPU-Z üzerinden, "Memory" sekmesine gelerek kontrol edebilirsin. Bakman gereken yer, DRAM Frequency (bazı durumlarda NB Frequency) olacak. Buradaki değeri 2 ile çarparsan, mevcut MHz değerini bulursun. Daha pratik bir yol olarak da Görev Yöneticisi > Performans > Bellek kısmından belleğin çalıştığı mevcut hızı görebilirsin.
Genelde ramler 2 li alınır bu nedenle aynı marka model bile alsan xmp açamayabilirsin. XMP desteği olup olmadığını satıcılara sorarak 2 tane birden sipariş verip alabilirsin. Ya da ramler bazı yerlerde 2 li satılıyor bunlar en garanti yöntem. 2 li şekilde xmp destekli ram almanı öneririm.
Anakart, 11. nesil işlemci DDR4 destekliyor. Standart frekans 2600 civarımıydı neydi. Tam hatırlayamadım. 3000Mhz ve üzeri, bilindik bir marka alırsan, XMP vardır.