Şu videoya taa 5 yıl önce, Phil Plait bu seriyi devam ettirirken altyazı eklemiştim.
Şimdi bakıyorum da, biraz baştan savma kalsa da, gayet başarılı olmuş.
Evet. Eski zamanlarda İngilizcem baya yaşıtlarıma göre iyiymiş. Ama şu an ki yaşıma bakarsam tabikide az. Ama yinede o yaşta o kadar şey yazmış olmam başarı.
Cevap
0Cevap
Bigbang üzerine vakti zamanında ne kafa yormuştum ben de. Allahın varlığının ispatıdır. Ben öyle yorumlaşmıştım.
Hiç alakası yok aksine evrenin kendi kendine varoluşunun ispatı yalnız.
Hiçbir şeyin olmadığı bir ana gelmiyor ki. Tekilliğe geliyor, her şeyin tek bir yerde olduğu bir ana.
Onun öncesi de yok bu arada, yani Big Bang'den önce ne vardı sorusu mantıklı değil çünkü zaman da uzayın şu an bildiğimiz haline gelmesiyle ortaya çıkmış bir konsept ve evrenin bir parçası.
Ki, hiçlik, öyle boş bir kavram değil, hiçlik kavramında, bir yaratıcı da olmamalı. Hiçlik denen şey, hiçbir şeyin, tam anlamıyla hiçbir konseptin olmadığı bir şey.
Konudan sapmayalım, Big Bang evrenin oluşumunu değil, şu anki haline nasıl geldiğini inceliyor.
Bigbang büyük patlama sonrasını araştırıyor. Fosil kalıntılar bulundu. Bunların evrnein her tarafına yayılmış. Evren sürekli genişliyor. Bunu geri sayarsan 0 noktasına gelirsin. Yaratan hiçlikten bağımsız olmak zorunda. İnsan aklının boyutu kendi yaşadığı evrenle ve orda algıladığı zaman ve mekanla sınırlıdır. Herşeyi yaratan bir güce ben bu yüzden inanıyorum. Bu konuda düştüğüm şüphe sebebiyle araştırdığım bir konuydu zaten.
Yaratan hiçlikten bağımsız olmak zorunda diyorsun. Neden? Ortada bir yaratıcı olduğuna dair bir alamet var mı? Yok
Ki Evren'in yaratılma ihtiyacı olduğu bile söylenemez şu an. Şu anki Evren bile bizim aklımızın üzerinde zaten insan aklı temelde yiyip, için seks yapmaya şartlıdır alt tarafı
Evrende kesinlik yoktur, ama nedense kesinliğin dik alası, herşeye cevap olabilecek bir teori olan Yaratıcı kavramını kabul edebiliyorsun.
Evrende kesinlik, ölçülebilir ve gözlemlenebilir ise vardır.
Bu bir safsata yalnız işte. Hatta eldeki verilerle tutarsız bir beyan. Yaratıcı vardır, ama benim buna dair hiçbir delilim yoktur desen neyse.
Kozmolojiyi kendi önkabullerinize bahane olarak kullanmayın irrite edici oluyor.
Hayır değil, Dünya ve GÜneş arasında milimetrik hassas bir uzaklık da yok her sene milyonlarca kilometre gidip geliyor
Herşeyi tesadüfe bağlayan da yok bu arada.
Bak işte bunu bile bilmiyorsun. Parahelion ve aphelion arasında 5.5 milyon kilometre fark var.
Dünya Güneş'ten 149 milyon kilometre uzakta 5 milyon ne ki? Dünya'nın yörüngesi eliptik arkadaşım, her zaman aynı mesafede durmuyor ve daha da önemlisi, o yörünge rayda gider gibi değil. Kütle çekim nedeniyle sürekli Güneş'in etrafında savruluyor aslında Dünya.
Öyle bir şey yok sen cahil olduğun için din kültürü hocandan duyduğun saçmalıkları tekrarlıyorsun.
Bu arada, Güneş'in bizi daha fazla ısıtıp soğutmasını sağlayan şey, Güneş'in ışınlarının hangi açıyla geldiği. Yoksa 10 milyon km de yaklaşsan öyle Dünya yaşanmaz olmaz. Aradaki uzaklığın 10'da biri bile değil.
İşte kafanız basmıyor, yarım yamalak, kulaktan dolma şeylerle koca bir kozmolojiyi anlamaya uğraşıyorsunuz, ondan sonra daha bu kadar temel bir meselede bile ''eheahaha o kadar yaklaşsak yanarız'' diye saçmalamak zorunda kalıyorsunuz.
Sokma akıl sekiz adım gider diye boşuna dememişler.
Dindar falan değilim bu arada.
Nuh'un Sümerli Ziusudra olduğunu, Tufan denen şeyin buzul çağı sonu ekolojik bir olay olduğunu, büyük ahitten binlerce yıl önce Enamu Eliş gibi eserlerde yaratılışla ilgili benzer şeyler yazıldığını, ilk insanın milyonlarca yıl önce yaşadığını biliyorum.
Ben Yaratanın varlığına net olarak inanıyorum. Diğer herşeyi tartışırım
Her şeyi tartışırsın iyi de, yanlış bilgilere dayalı şeyler tartışmaya çalıştığında bu pek olmuyor.
Nuh'un yaşadığının herhangi bir somut kanıtı var mı? Yok. Efsaneden ibaret. Buzul Çağı ile yahudi kültü arasında 198 bin yıl falan var.
Sümerlerin Mezopotamya'daki taşkınlarla dolu yaşamlarından ortaya çıkmış ''tanrılar dünyaya kızgın ve kaprislidir'' temalı efsanelerin Yahudilerde de tekrar edilmesinden başka bir şey değil Nuh. Mesela MIsır'da tanrılar falan çok sakin, çok durgun. Çünkü Nil gibi stabil bir nehrin etrafında konumlanmış adamlar.
Coğrafya gerçekten kader
İyi de bu söylediğin şeyin konuyla bi ilgisi yok? Laf kalabalığı, bi yaratıcıya dair bir şey değil bile
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?