Merhabalar.. Bu haber gerçekten pek çok çalışanı ilgilendiriyor. Çünkü hepimiz zaman zaman bunu yapmışızdır diye düşünüyorum..
Habere göre; Yargıtay, işçinin mesai saatleri içerisinde bilgisayarı şahsi işleri için kullanması ve yaptığı işle ilgisi olmayan web ve sosyal paylaşım sitelerine girmesini haklı fesih sebebi saydı. Yüksek Mahkeme, iş yerindeki bilgisayarı şahsi işlerinde kullanmanın, işverenin güvenini kötüye kullanma anlamına geldiğine dikkat çekti.
Bu karara bir şirketin çalışanını bu anlamda dava etmesiyle açılan davanın sonucunda verildi..
Yanlış bir karar. Sonuçta çalışma süresinin günlük 10 saat ile sınırlı olduğu bir ülkede 14 saat altında çalılan neredeyse hiç bir özel firma yok. Bazen öyle ki iş yoğunluğundan dolayı bizden öğle ve çay molalarımızı bile işe ayırmamızı isteyebiliyorlar ve bunları mesai saymıyorlar. Bunu yapmaya halkları olduğunu düşünüyorlarsa o bilgisayar ile özel işlerimi de halletmemi işten çıkarma sebebi olarak kullanamazlar. Böyle bir şeyi isten çıkarma sebebi saymak istiyorlarsa öncelikle işçinin haklarını tam olarak vermeleri gerekiyor.
Kovulma sebebi sayılabilir. Patrondan habersiz, mesai saatleri içerisinde böyle bir duruma girmek hoş karşılanmaz.
İki taraf açısından da bakıyorum. İşler yoğundur ve patron maaş ödediği çalışanının iş dışında bir eylem gerçekleştirmesini istemez.
İşler yoğun değildir, bol zaman vardır. Bu zamanı değerlendirmek için çalışan tarafından bilgisayar bu durumlar için kullanılır. Kullanılıyorsa da patrona bunu bildirip, uygun bir dille yapılanları söylemek gerekir.
Her türlü durumda, yaşanan olayda işverenin haklı olduğunu düşünüyorum. Eğer bir defa bu durumla karşılaşılmışsa, anlayışla karşılamak daha iyi olabilir. Tekrar eden bir süreç varsa, anlayışla karşılamak pek olumlu sonuç vermeyebilir.
İnternet & Teknoloji konusunda 978 cevap paylaştı.
Hakimlerin kararları da tuhaf olabiliyor. Ben her şeyi is bilgisayarımdan yapıyorum, ikinci bir bilgisayar kullanmak ve verilerimi orda tutmak mantıklı gelmiyor. Aynı şey cep telefonu için de geçerli olsun o zaman. Bana şirket cep telefonu vermiyor ama müşteriler beni ordan arıyor ve ben de onları kendi paket tarifemden arıyorum. Benim bataryam azalıyor ve eskiyor, müşteri aradıkça daha çok şarj ediyorum, bu da bataryanın ömrünü azaltıyor mu diyeyim?
fundacım aslında kurumsal işyerlerinde sosyal medya, magazin gibi bir sürü içeriğin merkezi sistemden kısıtlanması gerekiyor. Yani server bilgisayarından. Mahkeme bence sonuna kadar haklı çünkü bazı sitelere filtreleme yapması gerekiyor. Zaten iş yoğunluğundan bırak bilgisayarı telefona bakacak vakit olmuyor :) Zaten öyle bir durum olsa ben vicdanen kendimi kandırırım.
İnternet & Teknoloji konusunda 732 cevap paylaştı.
siber saldirilarin cok populer oldugu sirket ve varsa musteri bilgilerinin ifsa olma ya da kullanilma ihtimaline karsi sirketlerin personelin kullandigi bilgisayarlar ile belli kullanimlar haric hic bir siteye girilmemesi istenmis olabilir aksi durumda da is akdi feshi gayet dogal.
İşim gereği söylemeliyim ki doğru karar... iş yerinde ki PC ler şahsi işlerde kullanılamz ve kaldı ki mesai saatleri içerisinde şahsi işleriyle uğraşan kişiden nasıl bir verim bekleyebilirsin...
dogru bence. ben sahsen hiçbir özel işimi işyerindeki pc ile yapmıyorum. winrar bile kurmadım:D cagırırım yetkiliyi o kurarsa kurar. ellemem hiçbirşeye.
Saçmalık, eğer işini aksatmıyorsan yetiştiriyorsan, kalan vaktinde bilgisayardan şahsi işlerini yapabilirsin. Noluyo bilgisayar mı aşınıyor eskiyor mu?
İşyerinin sana tahsis ettiği kullanımına sunduğu bilgisayarı telefonu şahsi işinde kullanmak sorun teşkil etmiyor yanlız ikinci şartı var mesai saatleri içerisinde kullanman gerekiyor. Ki şahsi cihazın da olsa mesai saatleri dışında iş dışında iş yapman problem zaten yani iş yeri bilgisayarı olduğu için ispatı kolay yoksa ispat ederse şahsi bilgisayarınlada yapsan aynı şey
Kısacası mesai saatinde işyerinin emrindesin ona göre davran diyor mevzuat bu biraz çalışma kültürünün yerleşmemeli ile alakalı çalışanlar anlamakta zorlanıyor sigara molası bile veremezsin iş veren izni olmadan
Kesinlikle doğru ve insan çalıştığı dönelerde bu durumu ne kadar benimsemesede ne kadar kötü gelsede işveren olduğunda ya da kendini işverenin yerine koyduğunda empati yaparsa haklılık payınıda anlayabiliyor
Çok saçma bir karar olmuş, ben sabahları gelince haber okurum 5-10 dakika , işlerimi hallederken de bazen YouTube dan müzik dinlerim kulaklığımla Ne yanı bunları yaptım diye işten mi kovulacağım? Neyim ben robot mu?
Ana Sayfa > İnternet & Teknoloji > Sorular > Yargıtay iş yerindeki bilgisayarı şahsi işlerinde kullanmayı kovulma sebebi saydı. Kararı doğru buluyor musun?