Türk lirasının değer kaybedip dolar karşısında 8 TL'yi geçmesiyle ithal ürünler arasında pahalanan ürün sınıflarının başında elektronik ürünler gelmekte.
Bilgisayarda 1.599 dolar vs 18.429 TLTayvanlı üretici firma Gigabyte'nin ''Aorus'' serili bir dizüstü bilgisayarı Amazon'da 1.499 dolar iken aynı modeli Türkiye'de 18.429 TL. 1.499 doları Türk lirasına çevirip %18 KDV eklediğimizde 14.500 TL bandında gezmektedir. Ancak laptoplara olan talep ve ekstra vergilerle 18 bin liradan satılmaktadır.
Televizyonda 747 dolar vs 7.649 TLABD merkezli Walmart'ta Samsung televizyon 747 dolar iken, Türkiye'de aynı televizyon Hepsiburada'da 7.649 TL'dir.
Fotoğraf makinesinde 1.599 dolar vs 14.999 TLÇok seyahat ediyorsunuz ve bir fotoğraf makinesine mi ihtiyacınız var? 1.500 dolara satılan Canon'un 90D modelini Türkiye'de MediaMarkt'tan 15.000 TL'ye satın alabilirsiniz, Üstelik kargo bedava!
Cep telefonda 159 euro vs 2899 TLEn fiyat/performans diyebileceğimiz markalardan olan Huawei P Samart 2021 (128 GB) 159 euro'dan satılırken Türkiye'de 2899 TL'ye satılmaktadır. Şanslısınız ki kargo yine bedava! Asgari
Playstation 5, Türkiye'de 4.500 TL'ye satılması gerekirken gümrük vergileri yüzünden 9.500 TL'ye satılmaktadır.
Beyaz eşyadan mutfaktaki elektronik eşyalara kadar bütün elektronik ürünler alım gücünün çok üzerinde satılmaktadır.
Peki sizin ihtiyaç duyup da pahalı olduğu için alamadığınız bir elektronik ürün var mı?
Almak isteyip de fiyatından dolayı alamadığınız bir elektronik ürün var mı?
Ekonominin bmbk olduğu bu ülkede birçok şeyi sadece düşler oldum yaşıtlarım gibi. Hayalim playstation5 sahibi olmaktı fakat neredeyse fiyatı Siemens'in son çıkardığı buz dolabı ile aynı fiyat! Böyle sorular sesimizi duyurmak için bir çare olsa keşke. Ne telefon ne bilgisayar ne de konsol sahibi olamıyoruz kendi çabalarımızla. Aylık maaşıyla elin Amerikalısı, İngilizi gidip bu küçük şeyleri alabilirken bizim ülke şartlarında 4 ay falan çalışmamız gerekir. Herkes devlet memuru değil bir de o hesabı da içine katalım. Sadece bunlar değil geçen sorduğum sorumda Fenty Beauty sadece 1 tane ruju 399 TL fiyatla Sephora'ya koydu. Malesef yine Türk lirası ve buhranlı bakışlarımız! Amerika'da yaşayan genç bir kız 60 dolar verip alıyor. Düşünsene bir bizim ülkede Fenty Beauty ruj 60 TL. Millet kafayı yer. Sonra Türk kızları şöyle bakımsız böyle bakımsız. Cidden bıktık ya. Maliyeyle öyle güzel oynadılar ki adam çıkmış ne diyor bir de dalga geçercesine: Biz dolar kullanmıyoruz ki? Zeka seviyeleri dipte resmen. Ülkecek herkesin hayali var bir şeyler için. Buna seyahatte dahil. Kimse memnun değil bu durumdan. Lakin bu bizim suçumuz da değil.
Seyahat demişken evet maalesef yazın yurt için 1,5 saatlik uçak yolculuğu 350-400TL ama Almanya'da Lufthansa firması 2 saatlik yurt içi sefer için 60-70 Euro. Yani burada da 60-70 TL verdiğini düşün. İnsanın ihtiyaçlarından olan seyahat bile artık zor. Geçişlerde çok fazla ücret alınmasının yanı sıra benzini en pahalı satan ülkelerdeniz. Artık deve ve atlarla seyahat edeceğiz
Hepsine ihtiyacım var bir kısmından tamamen vazgeçtim bir kısmı elimde eskiden kalan kırık dökük (ciddi anlamda kırık😅) ürünler mecburen kullanıyorum mantıklı gelmiyor çünkü bu paraları bu cihazlara yatırmak birde taksitle vs.
İnternet & Teknoloji konusunda 2,4b cevap paylaştı.
Sarayı ve çevresini beslemek kolay değil tabi. O lüksün, şatafatın bir yerden karşılanması gerekiyor.. Hani bazı çok akıllı yurdum insanı diyor ya "itibardan tasarruf olmaz" diye.. Lakin bu itibar dediği haksız lüks yaşamın kendisine olan etkisini görmekten aciz... Ben de üniversitede grafik tasarımı okuyan oğlum için macbook pro almak istiyorum ama fiyatlar zorluyor.. Hani eski damat bakan bey diyordu ya maaşınızı dolarla mı alıyorsunuz diye... Hayır malesef TL ile alıyoruz biz o maaşı. Ama giren çıkan hep dolar bazında oluyor.
Zaten o tür bakanlar ve zihniyet anlayışı hakim olduğu için fiyatlar böyle. Elektronik ürünlerin pahalı olması en çok gençleri zorluyor. Gençler fikir özgürlüğü, liyakat, referandum, eşitlik gibi ilkelere vurgu yapsalar da en büyük ağrıları ekonomi. Birçoğunda müthiş bir gelecek kaygısı var, çoğu geleceğe karşı umutsuz.
Ülkenin geleceği çalınıyor ama ülke derin uykudan bir türlü uyanamıyor. Bir kesim bağırıyor uyanalım diye ama diğer kesim çok derin uyuyor. Önemli olan hükümetin değişimi değil her kim gelirse gelsin yeterli performansı vermediğinde anında şutlanmalı. her defasında seçileceği garanti gözüyle bakan hiç bir hükümet dürüst ve çalışkan bir yönetim sergilemez.
Kesinlikle katılıyorum. Rekabet her zaman daha iyi sonuçlar doğurur, bu üretici firmalar da bile böyledir, devlet yönetiminde kendisini çok daha belli eder. Ancak bunda muhalefetin güçsüz olmasının da bir rolü var. Mevcut iktidar kitlesine güven verebilecek birisi gerekiyor.
Sorun daha çok mevcut iktidar ve muhalefetin seçmen kitlesinde bence... Yani halkın çoğunda. Onların değer yargılarıyla nitelikli toplumların değer yargıları çok farklı. Onlar düşük nitelikte olunca seçimleri de öyle oluyor. Ve bu tabi tüm yaşantımızı kökten etkiliyor.
Olmaz mı? 18 yaşında teknoloji çağında yaşayan bir öğrenci olarak, iyi fonksiyonlu bir bilgisayara ihtiyacım var, ancak fiyatı 19.000 TL. Spor faaliyetlerim için akıllı saate ihtiyacım var ancak dediğim gibi fonksiyonları iyi olan bir akıllı saatin fiyatı min. 2000 TL'den başlıyor. İhtiyacım olmasa da kullanmak istediğim ve yurt dışında yaşayan bütün yaşıtlarımın sahip olduğu airpods var bir de. O da aynı şekilde pahalı ve alamayacağımı biliyorum. Her neyse, durduk yere moralim bozuldu yine.
İnternet & Teknoloji konusunda 2,4b cevap paylaştı.
Türkiye hırsız bir ülke araba fiyatları da öyle biz de biliriz araba almayı ama değmez o fiyata almak yutdışı daha mantıklı bura da üretilenler ya dandik ya da ayıplı hasarlı kullanılmış.
İyi bir performansli bilgisayar ihtiyacim var bunu daha önce araştırmistim sende burda guzel görseller özetlemisin malasef çok fahiş fiyatlata satılıyor