Öncelikle belirteyim ikisini de hiç kullanmadım. Aslında bu bir ios ve android karşılaştırması gibi bir şey. Teknik özelliklerini kıyaslıyorum (iPhone 11 ve Redmi Note 9 pro) başa baş. Hatta bazı noktalarda Xiaomi öne çıkıyor. Ama gene de aradaki 5000 liralık farka rağmen insanlar iPhone 11 deyince bir duraksıyor ve imrenerek bakıyor. Bunun sebebini biri açıklayabilir mi? Gerçekten teknik özellikleri başa baş olmasına rağmen Apple ne gibi bir yöntem uyguluyor da ön plana çıkıyor? Bütün teknik özellikleri aynı olan IOS ve Android telefon karşılaştırılırsa IOS gene de daha hızlı ve daha dayanıklı mı çıkar? Eğer evetse sebebi nedir?NOT: Fotoğraftaki telefonlar temsilidir.
İki markanın özelliklerini yanyana yazdığında Iphone modelleri baya geride gibi görünüyor. Ancak işlemci performansı ve yazılım stabilitesi ile Iphone modelleri tercih edilen marka oluyor.
*Iphone modellerinde tüm uygulama bildirimlerinin tek bir merkezde toplanması sayesinde arka planda çalışan uygulamalara ihtiyaç duyulmuyor. Android için 4GB bellek gerekirken, Iphone modellerinde 2 GB yeterli olabiliyor.
*Android kullanan tüm markalar Android arayüzünün dışında bir arayüz tasarımı ile telefonlarını çıkarıyor. Bu durum telefona ekstra yük oluyor.
*Kameralarda da benzer bir durum var. 24 megapiksel bir android telefonla 12 megapiksel bir iphone'un çektiği fotoğraflara baktığınızda , Yazılım desteği ve kullanılan lens kalitesi farkı ile Iphone ile çekilen fotoğraflar çoğunlukla daha göze hoş geliyor.
Bu yüzden telefon alırken sadece özellik olarak belirtilen rakamlara odaklanmaktansa, telefonları test edip öyle satın almanızı tavsiye ederim.
Bugüne kadar Iphone dışında HTC, Samsung ve Huawei markalı android telefonlar kullandım. Aldığım modeller o dönemlerde güncel Iphone modellerinden özellik olarak daha üstün görünen modellerdi. Iphone'nun kullanım rahatlığı, kamerası ve performansı ile kıyaslamam bile androidleri. Güncel Iphone modelleri astronomik fiyatlarda olduğu için almıyorum. Ama hak ediyor mu dersen, hak ediyor o fiyat farkını.
iOS kapalı sistemdir, güvenli, uzun ömürlü ve hatasız çalışır. Android cihazlar gibi 1 sene sonra kamerasında pikseller belirmeye, kasmaya, yavaşlamaya yüz tutmaz. Yine aynı şekilde cihazın her parçası üst düzey kalitede üretilir, hafif bastırınca elinde kalmaz. Aldıktan 6 ay sonra yeni modeli çıkmadığından veya eski modeller yavaşlatılmadığından, piyasa değeri düşmez, aksine artar. Apple her açıdan androide kıyasla daha avantajlıdır, sözde üst segment olarak gösterilen sistem özelliklerine aldanıp androide yönelmeni tavsiye etmem..
Birkaç sene önce Apple'ın da eski telefonlarını yavaşlattığını duymuştum ama doğru mudur bilmem. Ayrıca Apple avantajlı da olsa aradaki fark buna değer mi?
7 sene önceki modelleri yavaşlattıkları için kamuoyuna haberleri düştü. Bu kınanacak değil, imrenilecek bir durum aslında. 7 senelik telefonları halen bugün kullananların olduğunu görüp, firma güncelleme atarak yavaşlatma gereği hissetmişler. Var sen hesap et ne denli stabil çalıştıklarını. Evet, aradaki fark buna değer. Atıyorum bugün 11 aldın, seneye 12 çıktı. 11'i 7500'e aldıysan minimumda 6500'e satabiliyorsun. Samsung'ın son çıkardığı 15 bin liralık telefonu al, aldığın gün 3 bin lira değer kaybediyor. Bugün ikinci ellerine baksan, yarı yarıya düşmüştür değeri, bugün düşmese yarın düşecek. Durum böyle olunca Apple cihazları araba gibi oluyorlar, muhakkak hemen hemen aynı değerde alıcı bulabildiğin bir yatırım aracına dönüşüyorlar
Kullanışlılığı hakkında ne düşünüyorsunuz peki? IOS'un güvenlik gerekçesiyle pek çok şeyi kısıtladığını bunun da Android'i daha kullanışlı hale getirdiğini düşünen kullanıcılar var. Yalnızca AppStore kullanabiliyoruz, hiçbir şey indiremiyoruz falan diyolardı. Android'den IOS'a geçsem zorluk yaşar mıyım?