Bilgisayarı kapatmak yerine sürekli uyku moduna almak zararlı mıdır?
![Uyku modu zararları neler?](https://cf.kizlarsoruyor.com/q11393230/df5dec28-6794-40da-ad07-f05997f822ce.jpg)
Bilgisayarı kapatmak yerine sürekli uyku moduna almak zararlı mıdır?
Selamlar. :)
Hemen bildiğim bu konuda yardımcı olacağım. Hepimiz günlük hayatımızda bilgisayarlarımızı sık sık kullanıyoruz ve bazen ne yapacağımızı bilemiyoruz, özellikle de bu uyku modu bilgisayara zarar verir mi konusunda.. 💻 Anlatıyorum.
Öncelikle endişelenmenize gerek yok! Bilgisayarı uyku modunda bırakmak birçok durumda oldukça kullanışlı olabiliyor.
Bilgisayar uyku moduna geçince ne olur?
Burada kişisel tercihler devreye giriyor. Bilgisayarınızı ne kadar süreyle kullanmadığınıza bağlı olarak tercihiniz değişebilir. Eğer sık sık ara veriyorsanız ve birkaç saat içinde tekrar kullanmayı planlıyorsanız, uyku modu mükemmel bir seçenek diyebilirim ancak, uzun bir süre boyunca kullanmayı düşünmüyorsanız veya enerji tasarrufu önemliyse, tamamen kapatmak daha uygundur. Bilgisayarı kapatmak mı iyi uyku modu mu sorusunun cevabı tamamen size göre değişir. Örneğin, ben sürekli açık bırakıyorum. Ne kadar zaman geçerse geçsin direkt şak diye bilgisayara geçip oturuyorum.
Bilgisayarınızı tamamen kapattığınızda enerji tüketimi sıfıra iner ve böylece daha fazla enerji tasarrufu sağlanır. Tabi yazılım güncellemeleri gibi işlemler için kapatmak daha uygundur. Bilgisayarınızı nasıl kullanmayı sevdiğinizi ve hangi durumun sizin için daha uygun olduğunu düşünerek karar verebilirsiniz.
Uyku modunda cihazın elektrik tüketimi minimuma inse bile, çok cüzi bir enerji harcar. Önbellek aktiftir. Zararlı olacağını düşünmesem de şu var, ara sıra o cihazın ön belleğini . seri çalışması için boşaltmak gerekir.
Uyku modundaki cihazı açtığında, çalışmaya kaldığı yerden devam edecektir. Kapattığında ise önbellek yükü ortadan kalkar ve sıfırlanır. 3-4 günde bir olsa bile cihazı yeniden başlatmanı öneririm. Uzun vadede kapasitörler ve batarya ömrünü etkileyebilir diye düşünüyorum. Hani 5 seneyse ömürleri misal 4,5 seneye düşebilir ama ciddi zarar görmez.
Yalnız bir istisnai durum var, TV'lerde bile uzmanlar "cihazı standby konumunda bırakmayın" der. 7/24 uyku modunu ben de bu bağlamda doğru bulmuyorum, olası bir elektriksel arıza verirse cihaz anakartını bile yakabilir veya bataryası bile patlayabilir. Sürekli enerji akışı olacağı için bunlar olabilir. Haftada bir olsa bile cihazı dinlendir.
Uyku modunu bilgisayar başından kısa süreliğine ya da birkaç saat gibi kısa sürelerle ayrılacaksınız kullanmanız gerekiyor. Bu süre içinde hem bilgisayar enerji tasarrufu yapar hem de bilgisayar ömrünü korur.
Yalnız işiniz bitti. Uyuyacaksınız. İşe gittiniz. 8 - 10 saat üstünde bilgisayarda işiniz olmayacaksa uyku modu bilgisayarınızın ömrünü tüketir. Ayrıca düşük enerji tüketimi olsa da uzun saatler boyunca çalıştığı için enerji tüketimi de yüksek olur. Boşuna bilgisayarın ömründen yemiş ve fazladan elektrik ödemiş olursunuz.
Uyku modunda tamamen kapanmayıp uykuya geçiyor. Ekranı 5 dakika kapat gibi kullanılmadığında yarım saat sonra bilgisayarı uyku moduna geçirme şansımızda var. Gün içerisinde cihazı sürekli aç- kapa, aç- kapa yapmak yerine böyle bir nimet sunmuşlar. Cihazı kapatmadan sürekli uyku modunda bırakırsan hem enerji harcamaya devam edecek hem de hiç kullanmayacağı gece vaktinde bile cihaz kısmen çalışır durumda olduğundan ömründen gidecek. Ayrıca dizüstü bilgisayar ise bataryadan enerji tüketecek ve zaman içinde onu da yıpratacak.
Cevap
15Cevap
Bilgisayarı uyku moduna almak, hızlı bir şekilde çalışmaya devam etmek için pratik bir seçenektir; ancak, bilgisayarı sürekli uyku modunda tutmak güç tüketimini artırabilir ve sistem kaynaklarını gereksiz yere kullanabilir.
zararlı olduğunu sanmıyorum da ben 7 24 sürekli açık bırakıyorum hiç de bişey olmuyor tıklar tıklamaz ekran hazır geliyor
Bilgisayarı kapatmamaktan daha iyidir ama arada sırada 2 dakika da olsa kapatmanı tavsiye ederim sorun olmaz
ben de öyle yapıyordum bilgisayarım çok donmaya başladı yapmamak gerekmiş tavsiyem yapma
Sürekli uyku modunda, el alışkanlığı oldu :D
Gün içinde uyku modunda tutup gece yatarken kapatman en mantıklısı. Zararlı değil uyku modunda tutman.
2 yıldır öyle çalışıyor laptobum bir sorun oluşmadı
Uyku modu dedigin düşük güçte çalışmasıdır zararlıdır
Uyku modu adı her ne kadar uyku modu olsada bilgisayar bu özellik ön belligi kullanır bence bunun yerine m2 ssd alip kullanabilirsiniz
ne de olsa nesnelerin de ömrü var, özenli kullanmak gerek.
elektirik faturana zararı var yetmez mi?
anladım deneyecektim ama vazgeçtim
yaprak modu ;)
Vermez tabikide
Zararlı olsa mühendisler uyku modunu koyar mı
o capon mühendis babalar bizim gibi tembel türkleri düşünerek pcyi kapatmaya üşenir bu milltet diyerek uyku modunu koymadıklarına eminim :) :) Adamlar hani mesai sırasında pc de işin olmayınca 15-20 dakika boşta kalınca tam güçte çok çalışmasın da uyku moduna geçsin sonra tek dokunuşla mesai aksamadan açıldın diye koydular.
Evet omru azalır çabuk bozulur
Zararlı tabi
artık tutmam açık 2 3 gündür açıktı. zaten yeni açılınca daha bir hızlı oluyor gibi dosyaları yeniliyor güncelliyor sanırım
Ssd var mı pc de?
Hayır hard disk var sadece
Anladım kanka.
Batarya ölür.
Zararlı