Ruhi Çenet’in hazırladığı videodan esinlenerek soruyorum.
1 Dolar 1 Türk Lirasına eşit olsaydı, durumumuz ne olurdu?
#FSTürkLirası
#FSDolar
1 Dolar 1 Türk Lirasına eşit olsaydı, durumumuz ne olurdu?
#FSTürkLirası
#FSDolar
Videoyu izlemedim lakin az çok tahmin ediyorum zaten ruhiyi izleme gereği bile duymuyorum.
Öncelikle gerçekçi olalım biz ağırlıklı olarak üreten değil tüketen bir milletiz. Yani bu şu demek oluyor biz çoğu şeyde dışa mahkumuz.
Peki sorarım size dolar düştü diyelim hatta 1 TL = 50 cent oldu diyelim hatta. Şimdi yerli ürünlerin fiyatı daha pahalı olacak ithal ürüne göre şimdi insan şunu der ben keriz miyim de pahalısını alayım falancı marka daha ucuz gidip onu alırım der. Bu böyle böyle ne olur bizim yerli firmalar üreticiler satışları düşer. İşçi çıkarmaya başlar ve işsizlik çoğalır. Tak burada yabancılar el atar. Fabrikalara konar onlar kendi markaları adına seni çalıştırır ya da hiç konmazlar aynı şekil düzene devam edip satarlar bir yandan işsizlikler patlak verir. Sonra ise şöyle olur yerli üretim yok olmaya başlar bu silahlanmaya da yansır çünkü silah üretiminde bile yerli teknolojiye sahip olmak büyük bir avantaj sen bunda dışa muhtaç kalırsan ipleri başkasının eline verirsin.
Kısaca adamlar seni hiç bir şey yapmadan parayla çökertir. Sonra ise şu olur tak sana ambargo koyarlar silah milah satmıyoruz hadi bakam ne olaca ülke de üretim yok gıda vermiyorlar? Ne yapacaksın şimdi kısa vade de düzeni koruyacak bir şey bulamazsın. İç isyanlar başlayacak tabi adamlar bir bahaneyle sana savaş açacaklar ülken gitti elden bu kadar basit.
Osmanlı döneminde de dolar, mark felan güçsüzdü Osmanlı parası karşısında ama Avrupa ve Amerika ne yapıyordu silah satmaya yanaşmıyordu savaş patlatacakları esnada kafalarına göre savaş açıp kafalarına göre ambargo koyuyorlar.
Hadi ambargo koymadılar diyelim adam bir düğmeyle senin uçağını havalandrmaz. Sistemlerini çökertir. Adam gelir seni F-16 larla F-35 lerle bombalar sende öyle tabanca tüfekle taşla F-16 vurmaya çalışırsın.
Bu yüzden doların euronun artması şart.
ithal mallar ucuzlardı. bilgisayar, tablet vb. ülke turistler için daha pahalı olurdu. aslında doların kontrollü değer kaybetmesi belki kısa vadede halkın alım gücünü düşürür ama iyi bir yönetimle ülke daha çok turist çeker ve ihracat katlanarak artar. uzun vadede iyi bir yönetimle sanayi gelişir. yani dövizin değer kaybetmesi iyi yönetilebilirse ülkenin kalkınmasına hizmet eder.
Kanadaya gidicem eğitim için eğer düşseydi kanada doları daha cok dusmus olurdu bedava giderdim 😂
1 zamanlar öyleydi :( hayat daha guzeldi o yıllarda
Cevap
26Cevap
1 dolar 1 tl eşit olsaydı itaaalat artar yerli üretim azalır ekonomi %100 yabancılardan satın alının bir hale gelirdi.. şimdi dolar yüksek diye itaalat düştü çünkü dış alım yom dışardan alım yapamıyoz dolar pahalı diye kendi üreetiğimiz bize kalıyor aynı şekilde ülke bir deneyimin bir tecrübe daha ediniyo dolar yükselmesine karşı alınan önlemler artıyor geleceğimiz daha keskin çizgilerle belirleniyo..
her işte bir hayır vardır derler bundada var bir hayır
4 dakika dayanabildim o kadar boş konuşuyorki, dinlemeye değmez. dolar'ı 1 tl yapmak zor değil,10 tl olunca 1 sıfır atarız al sana 1 tl, sonrada sabitleriz. ama bu mal'ın anlattığı gibi olmaz hiçbir şey. dolar yılbaşında 3.7 liraymış ve %40 artmış zaten baştan mal olduğunu belli etti,%40 artış 5.15 dolar kuru demek ama dolar 6.15...
" Dış güçler bizi kıskandı doları TL ile kafa kafaya getirip ülkeyi bölmeyi çalışıyorlar, herkes TL bozdursun " gibi absürd bir açıklama yapılır, yandaş medya çıldırır, bunu anlamayan avrupa mala bağlar, Amerika konkordato ilan ederdi.
Ben ne olacağını söyleyeyim. Dolar 10 kuruş arttı diye dönemin iktidarına yazar kasa atarlardı, gelecek iktidar doları 1.30'dan 7 yapıncada olur mu canım dış güçler, Ameriğa, faiz lobisi derlerdi.
Ülkemde yaşam şartları daha iyi hale gelirdi.. Dışa bağımlılık azalirdı.. türk lirasi hakettiği degeri görürdü..
çok güzel bir kafa çekmişsin koko'yu kafan güzelleşmiş herşey toz pembe:)) gerçekten böyle düşünenlerin olduğunu biliyorum, sayılarıda az değil ha... şimdi yaşadığımız krizin, doların 6-7 yıl hiç artmamasından ve bizim dolar borçlanarak harcama yapmamızdan kaynaklandığını bilmeyenler çıkabilir. eğer fetö ile kavga çıkmasaydı süreç uzayabilirdi, o zaman kriz daha büyük olurdu.
Ne yapak bilader ülkemizi sizin gibi gömelim mi?
Sonucda burası benim vatanım sizin gibi yerden yere vuracak değilim.
Krize gelince bundan onceki dönemlerde bundan daha büyük krizlerde gördü bu ülke..
Haddini bil yorum yaparken.. saygılı ol
1 senelik kazancımla 0 km 3.20 d alabiliirdm türkiyeden. Yurtdışı fiyatına göre ise 2-3 ay süper olurdu
Ülke batardı çünkü bu sefer herşey ithal alınırdı ennufak şey bile. Kısa zamanda milli hasılat ve cari açık giderek artar en sonunda patlardık
Bu seferde harcayacak paramız olmazdı. Dolar düşük ama bu sefer kendi ülkemizde kendi paramız olmazdı... 99 koalisyonu gibi yokluk çekerdik...
Yurt dışında aç gezmezdik, her şeyi yurt dışından alırdım.
Elektronik ürünler, Petrol dahil hepsi uygun fiyatlarda olurdu
Önemli olan 1 doların kaç TL ettiği değil ,, insanların alım gücüdür.
Bu soru herkesten 1 lira alsam sorusu kadar duşundurdu benı
Benzinin galonu 1 lira ford mustang fiyatı 30 bin dolar olurdu
Ooo o zaman iphonex mak 13 bin yerine 2000 tl olurduu keskeee
Ulke ekonomisi ileri duzeyde artar satıslar rekor ustune rekor kırar millet parayı nereye koyacagını sasırır ve teknolojı harıkası olurduk
Dünya devi bir ülke olabilirdik. Potansiyel var ama umarım oluruz. Zor da olsa benim inancım var
bizde bu ithal alisveris cilginligi oldugu muddetce dolar bir kac ay icinde tekrar 6 tl ye cikardi
1200 liraya iphone 8 alırsın işte
yaşam koşulları daha rahat olurdu
istediğim okuluda okuyor olurdum😏
Yeni bir Pc toplardım hemen.
Para babası olurdum
Inşallah öyle bir gün gelir. Ama sanmıyorum.
Anca hayallerle avutuyoz kendimizi
şu an ki durumumuzdan daha iyi olacağı kesin
Ekonomi daha ğüzel olur
Hiçbişey
Fakir olurdum
Köşeydik hepimiz.
Bu ülkeden kaçardım.
İmkansızz birşey
Ah beeee yıl 2005
%100 zengin olurdum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar