Alaylı diye tabir edilen yazılımcılardanım..
18 yaşımda iş hayatına başladım şuanda 23 yaşındayım 24'e az kaldı :P Amerikada çalışıyorum..
Tavsiyelerime gelirsek en başta İNGİLİZCE öğrenmen gerekiyor. Yazılımı bir kenara bırakıp hemen ingilizce öğrenmelisin.
İngilizce öğrendikten sonra araştırma yapmayı öğrenmelisin.
Ardından ne üzerine yazılım yapcaksan ona karar vermelisin.. Ben siber güvenlik araçları yazıyorum.. İş hayatıma front end developer olarak başladım. Şuanda hiç front-end teknoloji kullanmıyorum full + full python , assembly , c..
Programlama öğrenmeye başladıktan sonra fremwork öğrenmeye başla.. Ne kadar çok teknoloji öğrenirsen o kadar iyi ama mutlaka herhangi bir fremworkde uzun zaman harca yani o freamworku çok iyi derece bil.
İş bulman için front-end için html, css, js bilmen yeterli.. şu an yaptığım siber güvenlik ar-ge içinse python'u çok çok iyi bilmen lazım.. Bilgisayar ağlarını , zafiyetleri vesaire bilmen lazım.349 Yorumla
Soran+1 yılherhangi bir dilde gelişmek için dersler bulamıyorum youtube da ne yapabilirim? genelde consoleda çalışıyor temel eğitimi veriyor
- +1 yıl
Abla valla benim gelecekte olmak istedigim isi yapiyorsun :D
Daha comezim ben :S
Bide usengeclikten pythona baslayamadim gitti yaw :/
Sen de useniyor muydun peki? - +1 yıl
Sana dediğim gibi yazılımı bir kenara bırakıp ingilizce öğren.. İngilizce biliyorsan google kullanmayıı öğren.. Google dork nedir vesaire diye arat zamanla öğrenirsin google kullanmayı..
Bunları yaptıktan sonra mesleki olarak kendine alan seçmelisin. Console dediğin büyük ihtimal c# falandır. Benim sana tavsiyem başlangıç olarak web 'de front-end ile başlaman.. Hem zevkli olur senin için hem de kaynak oldukça fazla.. HTML, CSS, JS öğrendikten sonra 1-2 JS freamwork öğren. Tavsiyem Angular tabiki :P Bunları yaptıktan sonra sass, responsive vb pekçok teknoloji var bunları araştırıp öğrenmen lazım.
Kaynak olarakta türkçe belirli konularda kaynak bulursun. Bu mesleği yapıcam diyorsan ingilizce öğren ve ingilizce kaynak ara..
Soran+1 yılingilizcem fena değil bakıcam dediklerine tavsiyelerin için sağol teşekkür ettim zahmet edip uzun uzun yazmışsın :D
- +1 yıl
Abla hazir seni bulmusken benim sorularimida cevaplar misin :)
1-) Bende acik bulmak , aciga sizmak, acigi kapatmak gibi seyler ogrenmek istiyorum
2-) Pythona baslamistim sonra daha iyi set buldum ama baslamaya biraz korku ve usengecligim var...
Sende de bu oluyor muydu? Nasil motive ediyordun kendini?
- +1 yıl
@Docdorwho Ben türkiyede alaylı olarak başladım. Çok fazla alaylı tanıdığım var.. Başlangıç olarak ajanslarda ya da startuplarda iş bulursun.. Maaşında askeri ücret cıvarında olur sonuç olarak bir halt bildiğin olmuyor.. Eğer programlama bilp ingilzicen varsa 2500 civarıyla rahat başlarsın.. 1-2 yıl ajanslarda çalışman lazım normal yaılım şirketleri kolay kolay almazlar. Kendini kanıtladıktan sonra yavaş yavaş startup ve yazılım firmalarına kayman lazım. Gerisinde zaten normal bilg. ya da yazl. müh farkın kalmıyor. Sadece başlangıcı zor oluyor :P
- +1 yıl
3-) Ve abla bir siteyi dos saldirisi ile cokerttiginde aciliyor
Ama ben bir siteye degisik bir sekilde daldim ve site dunden beri cokuk halde (tek basima daldim)
Bu normal mi :D - +1 yıl
@OkuluSeveyim "1-) Bende acik bulmak , aciga sizmak, acigi kapatmak gibi seyler ogrenmek istiyorum"
Açık bulmak dediğin bug bounty... Şuanda aktif olarak bug bounty ile uğraşıyorum boş zamanlarımda.. Güzel geliri var ama sürekli para garantisi yok. Bug bounty tamamen şans işidir.. Aylık 30 bin dolardan fazla gelir elde eden tandığım bug bounty yapan arkadşlarım var.. Aylık 100 dolar anca kazanan arkadaşlarımda var.. Tamamen şansa bağlı bir durum..
Bug bounty ile uğraşcam diyorsan "tools bebesi" dediğimiz insanlardan olma.. en basit sql açığını tools kullanmadan tarayıcı üzerinden yakalamalısın.. Program kullanarak hiçbir halt öğrenemezsin kendini geliştiremezsin. Nasıl öğrencem hiçbirşey bilmiyorum diyorsanda siber güvenlik uzmanlarının blogları var onları takip et.. Hacking forumları var onları takip et.. Tavsiyem sql injection , xss , rfl vb tarzda temel açıkları öğrendikten sonra programlama öğren... Shell yazmayı bilmeyen salaklar var onlar gibi olma..
- +1 yıl
İsimiz zor anladim abla cok saol bide digerlerine baksan :)
- +1 yıl
@OkuluSeveyim 2-) Pythona baslamistim sonra daha iyi set buldum ama baslamaya biraz korku ve usengecligim var...
Sende de bu oluyor muydu? Nasil motive ediyordun kendini?
Pythonla başlaman çok güzel.. Tavsiyemdir pythonla sadece hacking üzerine koşturma.. Görsel programlama, veri madenciliği, yapay zeka gibi teknolojilere kafa yor.. Üşengeçlik tabikide oluyor ama sürekli olursa sıkıntı.. Programla yapmaktan korkma.. Başta zor , karışık gelir ama zamanla hepsini halledersin.. Yavaş yavaş anlaya anlaya öğren. Mantığını öğrenmeden başka bir şey öğrenmeye kalkma çuvallarsın.. Pythonda OOP (nesne tabanlı programlama) öğrenmeden freamworklere geçme.. OOP öğrendikten sonra en az bir 20-30 tane uygulama yaz mantığını kavra..
Daha iyi set daha kötü eğitim seti yoktur. Bilgi bilgidir ne eskidir ne kötüdür. Bilgiye aç olmalısın. Sadece video izleme makale oku , makale yaz python kitapları var onları bul pdf olarak aç oku..
Başka sorun varsa cevaplayım.. - +1 yıl
Seni yordum abla kusura bakma...
3. soru sacma bir soru oldu galiba...(cevaplamasanizda olur :) )
Tesekkurler abla :) - +1 yıl
@OkuluSeveyim 3-) Ve abla bir siteyi dos saldirisi ile cokerttiginde aciliyor
Ama ben bir siteye degisik bir sekilde daldim ve site dunden beri cokuk halde (tek basima daldim)
Bu normal mi
Evindeki max 10mbsp internetle ne sitesi çökertiyorsun acaba :) Dos ve Ddos gibi şeylerle zaman kaybetme. Bunlar zaman kaybı sen sadece birşeyler öğrenmeye bak. Benden tavsiye şuanda hacking ile uğraşma. Önce programlama öğren daha sonra hackinge geç..
Eğer benden tavsiye istersen şöyle yap..
1- ingilizce öğren
2- programlama öğren (pentest yapacaksan hem front-end hem back-end yani fullstack bir developarın bildikleriin öğren.. en basit örnek html, css, js, php, node. js, asp. net gibi gibi..)
3- server yönetmeyi öğret hem linux hem windows
4- pentest işlemleri dene , kendi pentest tooların yaz..
5- bu seviyeden sonra gerisini kendin halledersin zaten :) - +1 yıl
Abla bende anlamadim coken cokuyor ama :D
Cok tesekkurler :)
Takip edicem sizi aklima gelen her soruyu size sorup basinizin etini yicem shcusjxns :D
Daha diyecek sozum kalmadi cok saolun :) - +1 yıl
yaw ozel mesaj atamiyorum xper 2 seviye olmam lazimmis bu arada abla site hristiyanturk. com du...
Soran+1 yılben javascript ile başlamıştım başlangıç için iyi demiştiler c# ile de benziyor zaten ama kendim videoları izliyorum tekrar yazmaya çalışırken çok zorlanıyorum hep unutuyorum falan sürekli denesem de aynı oluyor yeteneksiz olabilir miyim bu konuda :D
- +1 yıl
Ben daha python girisindeyken karistiyordum sen ne diyorsun abla :D
Not tutarim bundan sonra :)
daha print ("{} + {} = {}". format (2,1,2+1)) gibi yerlerdeyim ben :S - +1 yıl
html, css bilmeden js ile başlamamn lazım.. Temel seviye tasarım yapacak kadar html, css bildikten sonra js ye başlamalsın... Bu link html, css, js için temel seviyede yeterli www.youtube.com/watch
Programlama öğrenirken pes etmemizin istikrarlı olmanız lazım. Öğrenemiyorum yapamıyorum derseniz baştan kaybedersiinz. Kendinizi motive edin ve pes etmeyın.. Yaratıcı olmaya da dikkat edin. Aynı kodları yazmayın.. Öğrenirken derstekinin aynısı yazın. Ders bittiken sonra kafanıza göre 3-5 örnekte siz yazın dersle alakalı emin olun çok iyi öğrenirsiniz.. Programlama'da zaten kod ezberlenmez.. Programlama ve algoritma mantığını öğrenilir.. Ben şuanda program yazarken her kodu ezbere blmiyorum internetten açıp bakıyorum.. Sadece mantığını bilmeniz yeterli yani nerede ne yapmanız gerektiğini bilmelisiniz..
Soran+1 yıl@OkuluSeveyim ben bir yerden kopya çekmeden konsola hello world yazdırabiliyorum bill gates olmama az kalmış desene :D
- +1 yıl
Valla abla hangi bu isleri bilene sorsam onlarda karistiriyorum ezbere bilmiyorum diyor
Not tutmak gerekli bence...
İnternetten de olur...
Surekli tekrar vs kolay degil yani :) - +1 yıl
Kafanıza takmayın bunları gençler.. Ekrana hello world yazdırmak bir halta yaramaz.. Senin (c# dediğin için c# örneği veriyorum..) console. write ile console. writeline arasındaki farkı bilmen lazım..
Bilmeyenler için ufacık yazayım..
console. write ("Hello World!") bu kod çıktısında ekrana Hello World! yazar.
console. writeline ("Hello World") bu kod çıktısında ekrana Hello World! yazar ve alt satıra geçer..
Soran+1 yılo farkı biliyorum ya ironiyle kendimle dalga geçmiştim braz :D
- +1 yıl
Belese c# 1 tane kod da ogrendim miss :D dizusjsnz
- +1 yıl
Afedersiniz size özelden birşey sorabilir miyim ?
- +1 yıl
@OkuluSeveyim Valla abla hangi bu isleri bilene sorsam onlarda karistiriyorum ezbere bilmiyorum diyor
Not tutmak gerekli bence...
İnternetten de olur...
Surekli tekrar vs kolay degil yani
Bak benim çalıştığım firmadaki Takım Liderimiz nsa, hackerone vb yerlerde yapılan ctf'lerde pekçok birinciliği var.. Yani çok donanımlı birisi.. Onunla beraber kod yazarken bile sürekli açıp googleden bakıyoruz.. Yani kimsenin kod ezberlediği falan yok. Zaten kod ezberlenmez.. Mantığını öğrenmen lazım.. Program yazarken nerede ne yapacaksın ne kullanacaksın bunu bilmelisin..
Birde sürekli tekrar olayında şunu belirteyim.. Kod yazarken kendini tekrar ediyorsan yani sürekli aynı şeyler iyapıyorsan direktmen o işi bırak.. Kendini sürekli geliştirmen lazım.. Yeni teknolojilere açık olman lazım.. Mesela front-end devl. olarak çalışıyorsan kendini front-end geliştirirken aynı zamanda back-end de geliştirmen lazım.. - +1 yıl
@Fatihhh1461 Tabiki sorabilirsin.
- +1 yıl
Yani atiyorum print ("Deneme") ezbere bilmiyorum fakat gordugumde ne halta yaradigini biliyorsam bu benim icin yeterli demek istiyorsunuz sanirsam :)
E zaten ben ezberlemekten dolayi useniyordum boyle olucaksa ohooo python neymis :D - +1 yıl
He be abla yaw o bende bazen oluyor :S
- +1 yıl
Ben bu sene pc mühendisliği kazandım. lisede de bilişim okumuştum.
Şimdi , bilişim o kadar derin ki , hangi alanda kendme bir yatırım yapacağıma karar veremiyorum.
En sonunda Bir karar kılıp python kursu satın aldım. ve ona başladım geçen gün. fakat aklımı kurcalayıp duruyor , yahu tamam da , siber güvenlik diye yola çıktım , veri bilimiyle kafamı bulandırıyorlar , sonra bakıyorum back end var , daha testing var front end var bilmem ne var..
Hamgisine vereyim kendimi akıl erdiremedim bir fikir verir misiniz bana da :) - +1 yıl
@BryanHawk Tabiki.. Açıkcası yolun başındayken tek bir yöne bakmalısınız.. Siber güvenlik ayrı bir disiplindir. Yazılım ayrı bir disiplindir. Yazılım içinde backend frontend vesaire ayrı bir disiplindir. Siber güvenlik içinde malware , pentest vb.. hepsi ayrı bir disiplindir.
Senin öncelikle başlangıç olarak ne yapmak istediğine karar vermelisin. Siber güvenlikle uğraşcam diyorsan önce kendine alt disiplin seçmelisin. Pentest, malware vb.. Ben şuanda pentest üzerine yazılım geliştiriyorum. Hiç gidip bir firmaya pentest uygulamadım.. (Çalıştığım şirkette.)
Python'u hem yazılım hem de siber güvenlik için öğrenmen gerekiyor. Siber güvenlikte iyi bir kariyer istiyorsan iyi bir yazılımcı kadar yazılım bilgisi, iyi bir ağ mühendisi kadar ağ bilgisi, iyi bir sistem mühendisi kadar sistem bilgin olmalı..
Başlangıç olarak yazılımla ilgilenmeni tavsiye ederim.. Üniversitede iken pekçok etkinlik olacaktır siber güvenlikle ilgili onlarla kendini geliştir. Stajını falan siber güvenlik üzerine ya - +1 yıl
@BryanHawk Vakit dediğin şey şirketten şirkete değişir. Eğer sen yazılımla ilgileniyorsan genelde 9-5 çalışırız. Ama sistem ve ağ gibi branşlarda sürekli olarak düzensiz bir iş hayatın olur bu bir gerçek.. Ben Türkiyede çalışıyorken bir keresinde iş planlara uygun gitmedi. Son 2 günümüz vardı işi teslim etmek için 4 kişilik takım yaklaşık 1 gün sabahtan akşama kaddar oturduk işi bitirmeye çalıştık. O gün ne eve gidebildim nede şirketten dışarı çıkabildim.. Yemek bile dışarıdan geldi ve şöyle söyleyim sana o gün sanki restoran şipariş edilmiş gibi yer yöreden yemekler vardı.. Tabiki biraz yiyebildim (kiloma dikkat ederim) :P
IT sektöründe düzensiz iş saatleri olur.. Yazılımda bu çok fazla olmaz ama özellikle network, sistemi, siber güvenlik gibi branşlarda neredeyse her hafta olur..
Benim şirketimdeki pentest takımındaki arkadaşlar normalde haftada 5 gün 9-5 çalışırlar ama hiç 3 yıldır böyle görmedim.. Genelde akşam üstü 5-6 gibi şirkete gelirler gece 4-5 gibi çıkarlar. - +1 yıl
Çok teşekkür ederim bu ilgili cevaplarınız için. peki
Yazılım güvenliği nasıl oluyor?
Ağ güvenliği , yazılım güvenliği , siber güvenlik bunları birbirinden ayıran şey nedir?
Mesela dinliyorum Gökay bekşen isimli bir firma sahibini. adam yani şimdiye kadar gördüğüm izlediğim yazılımcılara filan hiç benzemiyor bildiğin farklı bir sektör çalışanı gibi farklı bir dünyada yaşıyor :D biraz da karamsar bakmama sebep oldu açık konuşuyum. ben dedim bu alan hoşuma gidiyor fakat böyle insanlar varsa burada dedim hadi bana eyvallah :D ama dediğim gibi , denemeden önyargıya kapılmayacağım.
Mesela başarı yakalamak , bu saydığım 3 başlıkta hangisinde daha kolay veya daha verimli olur bunu merak ediyorum tecrübelerinize dayanarak bir tahmin yürütebilir misiniz? Elbette genelleme yapılamaz ama gördüğünüz gözlemlediğiniz nedir bu konuda?
Kimler emeğinin karşılığını daha çabuk alabiliyor?
Mesela neden yazılım güvenliği yerine siber güvenliğe yoğunlaşmalıyım?
- +1 yıl
@BryanHawk Yazılım güvenliği siber güvenliğin alt disiplinidir. Yazılım güvenliği dediğimiz şey kodu yazarken sql, xss, rfl vb açıkların oluşmaması için kodu kontrol ederek yazıyorsun.. Kontrolden kastım mesela xss için bir değişken tanımladın bunu isset ile kontrl ederisn eğer değişken null ise işlemi durdursun.. Bu çok simple seviye bir örnek oldu..
Yazılımla uğraşanların da yazılım güvenliğile ilgilenmesi lazım. Yurt dışında neredeyse her firma düzenli olarak yazılım güvenliği eğitimi veriyor çalışanlara ama Türkiyede böyle birşey yok. Türkiyede işler çalışsın yeter abi kafasında.. Gökay BEKŞEN'i tanıyorum.. Türkiyedeki siber güvenlik alanında işin ehli insanlardan birisidir..
Tavsiyem sana dediğim gibi önce yazılımı hallet ardından siber düşünüyorsan öyle sibere geç.. Ben mesela 4 yıl yazılım yzdım. Son 1 yıldır pentest tool yazıyorum.. - +1 yıl
Başarı olayına gelirsek başarı için okul vesaire yalan.. Türkiyede tübitak'tan yardım almak için genelde bilg. müh tercih ediyorlar başta.. Bu senin iş bulmanı eğer bilg. müh kolaylaştırır değilsen bir tık zorlaştırır..
Kendini geliştirdikten sonra kimse diplomaya bakmaz. Kendini geliştirmenin en hızlı yolu sürekli proje yapmaktır. Bunun içinde bence kariyerine başlarken iş bulduğunda maaşa bakmadan direkt iş hayatına atıl. İşten ya da maaştan memnun değilsen yeni bir iş bulmadan işten ayrılma.. Kendini tekrar etmey ebaşladığını hissetiğin an yeni iş aramaya başla.. Birde kendini pazarlamayı öğren.. Kendini ne kadar iyi pazarlarsan maaşın o kadar yüksek olur. Ben buraya ilk geldiğimde amerikada maaşım yıllık 80 bin dolardı.. 2 yıllık deneyimim vardı. 80 bin dolar genelde deneyimszilere verilir. Şuanda 100 bin dolar alıyorum yıllık.. - +1 yıl
Son olarak hangi alanda çalışcaksan o alanda uzmanlaş.. Mesela yazılımla ilgileniyorsan ilgilendğin dilleri sonuna kadar her gelişmesini takip et.. Bunun yanında yazılım güvenliği , diğer diller, freamworkler, pc mimarisi, ağ mimarisi gibi genel konular hakkında da en kötü bir iki fikir sahibi olman lazım. Bu tabiki başlangıç için değil.. İş hayatına atıldıktan sonra böyle yapmalısın.. Senior olarak iş başvursunuda bulunduğunda adamlar senden bir alanda uzmanlık diğer alanlarda bir ikide olsa bilgi birikintisi isterler..
- +1 yıl
merhaba ben bir kac soru sora bilirmiyim acaba?
- +1 yıl
- +1 yıl
Benimde arkadaşlık isteğimi kab edermisiniz istediğimde soru sora bilirmiyim?
- +1 yıl
@Sultan2022 bu soruya yorum yaptığımda yıl 2018 eylül ekim aylarıydı. cevabı geç yaşıyorsalar dua et xD
- +1 yıl
@Sultan2022 11 aydir takip istegi kabul olmasini bekliom
En İyi Cevaplar
Yazilimci degilim ama programciyim. Sende oylesin galiba. Yardimci olabilecegim bir konuysa sorabilirsn
00 Yorumla
+1 yılÖncelikle yazılımı seviyor musun veya sevebilcek misin onu düşün sonra bu işte ciddiysen önceliğin ingilizce öğrenmek olsun daha sonra kendine bir dil belirle (c++, python, Java vb.) youtube'da veya makale tarzında o seçtiğin dille ilgili bir sürü kaynak var onlardan birinle başla yeniysen ilk başta ezbere gideceksin bu sorun değil benimde öyle olmuştu sjdjdj öğrendiğin yeni yapılarla vs sürekli kod yaz yani sadece okuyup 1 2 örnek yapmakla yetinme yani o yeni öğrendiğin yapıyı sürekli dene/kullan zamanla bilgiler oturmaya başlayacak ve mantığını kavrayacaksın hah işte ozaman kendin projeler yap ama çok uçuk olmasın yapamazsan bezersin/sıkılırsın ve bir dilde takılı kalma dil işi değil iş dili belirlesin zaten belli bir zaman sonra dilin sadece bir araç olduğunu anlayacaksın
41 Yorumla
Soran+1 yılteşekkür ederim :D
İngilizce çok önemli bunu söyleyebilirim
Yazılımcı değilim ama olacağım umarım16 Yorumla
Soran+1 yılBiliyorum tabiki ben Pc mühendisiyim mezun oldum ama okulumuz programlama alanında iyi eğitmedi bizi sıfırım diyebilirim :(
Soran+1 yılizledim de console öğretiyor çoğu temelini öğrendim sayılır ama ilerlemek istiyorum
Soran+1 yılkuzenim varmış da tanımıyorum kendisini uzakta yaşıyoruz baya :D
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
+1 yılÖncelikle bunu düşünmeyi bırakmalısın. Ne kadar kaynak bulursan hepsini hızlıca da olsa tara. En saçma gördüğüne bile en azından bi 5 dakika göz gezdir. Stackoverflow gibi forum sitelerinde biraz takılabilirsin. En azından B1 ingilizcen olması gerekiyor deneyimlerime göre. İngilizce eğitim videolarını anlamasan da izleyebilirsin, bi yerden sonra anlıyorsun sdfjfds
00 Yorumla
+1 yılKardeşim kursuna gidiyor bakalim
15 Yorumla
Soran+1 yılne kursuna gidiyor c# falan mı genel eğitim mi
- +1 yıl
Yazılım dili programlama vs.
Soran+1 yılhangi dil olduğunu sormuştum aslında ama söylememiştir belki neyse :D
- +1 yıl
Valla dedğini anlamadım yazım dilini bilmediğim için. Anlattı ama valla unuttum.
Soran+1 yıltamam sorn değil :D
+1 yılYorumlara bakmaya geldim
10 Yorumlaİngilizce gerek.
00 YorumlaYook
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası