Sosyal Medyada Yeni İnsanlar Tanırken Yeni Riskler ile Nasıl Başa Çıkarız, Siber Zorbalığa Karşı Neler Yapılır?

merytc4n
Sosyal Medyada Yeni İnsanlar Tanırken Yeni Riskler ile Nasıl Başa Çıkarız, Siber Zorbalığa Karşı Neler Yapılır?

Teknolojinin günümüzde, hayatımızın her alanında var olduğunun da farkındayız. Bugün hemen hemen hepimizin sosyal medyadan yani sanal alemden arkadaşları var. Sosyal medya da tanışıp dostluk, arkadaşlık bazen birilerinden hoşlanıp sevgili olmaya kadar gidiyoruz ve artık bu toplumumuzda çok normal bir hal aldı.

Şu bir gerçektir ki bazen senelerimizi verdiğimiz insanlar ile dahi güven bağını tamamen kuramıyoruz. Güvensek bile bazen ilişkilerimizin başına kötü olaylar gelebilir. Bu şartlar göz önündeyken hiç görmediğimiz, tanımadığımız insanlar ile sosyal medya da tanışabiliyor ve kaynaşabiliyoruz. Peki sizce bu ne kadar doğru?

Sosyal Medyada Yeni İnsanlar Tanırken Yeni Riskler ile Nasıl Başa Çıkarız, Siber Zorbalığa Karşı Neler Yapılır?

Sosyal medyada insanlara güvenilir mi?

Tabi biz ne kadar bunları düşünerek sanal alemde olsak da onlarda sıradan insan. Peki bu herkes için geçerli midir?

Asla. Sosyal medyada insanlar çoğunlukla oldukları değil, olmak istedikleri karakterleri yansıtırlar. Ayrıca herkes en sevileni oynar ve sevilmek ister. İlgi çeken karakter neyse onu oynamak o şekilde tanınmak onlara zevk vereceği için bunu takınırlar. Bunu hiç tanımadıklarınızda değil en yakınlarınızda bile görebilirsiniz. Mesela bir arkadaşınız normal hayatta çok sıradan biri olurken sosyal medya da sanki bir fenomen edası ile takılabilir. Bunu anlamak tabii ki zor değil.

Peki bu konuda hem fikirsek hiç tanımadığımız insanlar ile konuşurken nelere dikkat edeceğiz?

İlk olarak asla güvenmeyin. En azından görüntülü konuşup o kişinin sahte olmadığını anlayana kadar sınırlarınızı koyun. Bu sınırlar tabi her zaman olsun. Bir sırrınızı bazen nasıl senelerce dostluk ettiğiniz kişilerden bile saklıyorsanız bu insanlara da "Zaten tanımıyorum etmiyorum içimi döker rahatlarım bana da kötü dönüşü olmaz" diyerekten açılmayın. Yarın bu insanlar ile aynı mahallede bile soluk alabilirsiniz ya da uzak kalsanız bile bu bilgiler tanıdıklarınıza ulaşabilir. (Bazı sırlar çok önemli psikolojik sorunlar yaratabilir) Sosyal medya da adını soyadını ile kişilerin aile fertlerinin sosyal medya hesapları yanı sıra T.C. Kimlik Bilgilerine kadar ulaşılabilir. Ev adresiniz, okulunuz ve okul numaranızdan tutun karnelerin ve gerçek ki vesikalık resimlerinize kadar, aileniz de ki herkesin telefon numaraları, annenizin kızlık soyadına kadar bu bilgiler bazı insanlar tarafından kolayca ulaşılabiliyor. Bu şartlar altında güvenmek çok zordur. Sosyal medya da mafya edası da vermemek lazım bazen sinir olup gıcık kapıp kişi hakkında tehlikeli işler yapanlar vardır.

Sosyal medyada yeni insanlar ile diyaloglarımızda nelere dikkat etmeliyiz?

Detaylara

Dikkat edin ve söylenen her bilginin ilerideki bilgiler ile uyuşup uyuşmadığına dikkat edin. Ne demek istiyorum?

Şöyle ki kendi hakkında konuşurken bir spor dalını yaptığından bahsederken ileri dönemlerde tekrardan konu bu spor dalı olduğunda yapmadığı aşikarsa bir yalan ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bu çeşitlendirilebilir örneklerdir ben aklıma ilk gelenden bahsettim.

Atılan fotoğraflar

Bence çoğumuz aynalarda fotoğraf çekinmişizdir değil mi? Çok net bir şekilde telefon modelimize kadar ortadır. Sizlere atılan fotoğraflara çok dikkat edin. Bazen aynı gün içerisinde aynı kişi 2 farklı telefondan fotoğraf atabilir. Çok dikkat çekici.

Bir örnek daha verip daha da somutlaştırmak istiyorum. Size biri kendi odasında veya evin herhangi bir yerinde fotoğraf attı. Bu sırada kişiyi incelediğiniz gibi çevreyi de inceleyin. Bir başka fotoğrafta bir şeyler değişmiş olabilir.

Meslek ve ilgi alanları

Günümüzde en çok kullanılan manipüle tekniklerinden biridir. Genelde bu tarz kişiler bazen çok iyi devlet memuru bazen çok gizemli iş adamları bazen birer zengin bazen de doktor olabiliyorlar. Kısacası ilgi gören meslekler. Veya merak uyandıran. Örneğin doktor olduğunu söyleyen birini bazen iş yerinde şaşırtıp fotoğraf isteyebilirsiniz. Şahsen doktor olsam hiç çekinmeden odamı tanıtırdım. Eğer bir şeylerden kaçmaya çalışılıyorsa burada sinyaller vardır.

Genel olarak temel unsurlardan haberdar olduk. Ben bu örneklerde sizin beyin fırtınası ile daha çeşitli yöntemler bulacağınıza eminim. Şu an bile çok fikrim var ama en temelleri göz önüne aldık devamında ne yapacağız peki?

Diyelim ki birilerine kandınız ve tehlikedesiniz.

WARNİNG

Sosyal Medyada Yeni İnsanlar Tanırken Yeni Riskler ile Nasıl Başa Çıkarız, Siber Zorbalığa Karşı Neler Yapılır?

Eğer tehlike tanımadığınız ve sizi tanımayan biriyse. Yani yedi elin yabancısı ve sizin hakkınızda bilgi sahibi değilse bilin ki toplu bir saldırı altındasınız kişinin tek hedefi siz değilsiniz. Muhtemelen tabii. Bazen hiç tanımadıklarına takıntı yapanlar var. Siz bu durumda tüm platformlarda olduğu gibi "engel" veya "block" yöntemini kullanın. Zaten aynı amaca hizmet ederler. Bazen bu tabir "Leawe chat" de olabilir. Siz engelledikçe devam ediyorsa sizde engellemeye devam edin. Çünkü hakkınızda bilgi sahibi olmayan, tanımayan biri sizi bu şekilde rahatsız etmekten ileriye gidemez. Er ya da geç engellenmeye dayanamayıp pes edecektir. Bunlara zararsız fare denir.

Sosyal Medyada Yeni İnsanlar Tanırken Yeni Riskler ile Nasıl Başa Çıkarız, Siber Zorbalığa Karşı Neler Yapılır?

Peki ya bizim hakkımızda bilgi sahibi ise?

Demiştim başta. İsim soy isim ile hakkınızda her türlü bilgiye ulaşılabilir. Böyle durumlarda sakinliğimizi korumak en iyi başlangıçtır. Bu kişiler bu yöntemler ile fidyeden tutun uygunsuz görüntülere ve bazen daha ötesi olup zorunlu görüşmeler bile isteyebiliyorlar. Sakin olun kimse sizin T.C. numaranız üzerine şirket açamaz. Numaranız yayılsa bile herkes kendi derdinde. Kolay kolay uzun süre aranmazsınız. Siz yine de kendinizi koruyun. Kişiye soğuk kanlı olup hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın. Uygunsuz bulduğunuz her mesajı ve tüm sohbeti kayıt altına alın. Video kaydı alır ve video içinde profili de gösterebilirsiniz. Daha sonra en yakın karakola gidin ve durumu izah edin. Bu olay çözüme kavuşacaktır.

Uygunsuz görüntüler ile tehdit edilmek

Cinsel ilişki her ne kadar iki insanın bir arada olup beraber olması ile olsa da. İkili ilişkiler de araya mesafe girince yeni yöntemler aranıyor. Detaylara inmiyoruz. Diyelim uygunsuz görüntüleriniz karşı tarafın elinde. Hiç durmadan polisin yolunu tutuyoruz. Uygunsuz görüntüler dediğimiz bu görüntülerin yayılması intihara kadar sürükler bazen psikolojik olarak. Çok büyük suçtur ve polisimiz bu konuda sizi yalnız bırakmayacaktır.

Sosyal medyadan biri ile tanıştınız nasıl bir buluşma olmalı?

Sosyal Medyada Yeni İnsanlar Tanırken Yeni Riskler ile Nasıl Başa Çıkarız, Siber Zorbalığa Karşı Neler Yapılır?

Her ne kadar uzak başlasa da bazen buluşmalar kaçınılmaz. Peki bu buluşmalarda neye dikkat edilmeli?

Buluşmayı asla bir evde yapmayın. Israrla bu söyleniyorsa uzak durun o kişiden. Daha sonra ki manipülasyonlara kanmayın çok büyük bir yanlış yapıldı göz ardı etmeyin.

Dar alanlarda buluşmayın. Yani küçük tenha yerleri tercih etmeyin. Şehir merkezi ve kalabalık yerleri tercih edin.

İlk buluşma ve sonrası tavırlara dikkat edin olumsuz değişimler kötü olayların habercisi olabilir.

Eveett bu seferlik bu kadar. Unutmayın sanal alemde asla yalnız değilsiniz. Teknoloji her ne kadar yararlıysa yanlış kullanımda bir o kadar da zararlı olabiliyor. Asla hayatınızdan ödün vermeyin mutluluğunuzdan. İnsanları kaybetmekten korkmayın. Duygusallığa kapılıp yanlış olaylara yönelmeyin. En ufak yanlışları ince eleyip sık dokuyun ve mutluluğu hiç eksik etmeyin. Kendinize iyi bakın. Değerlisiniz

Sosyal Medyada Yeni İnsanlar Tanırken Yeni Riskler ile Nasıl Başa Çıkarız, Siber Zorbalığa Karşı Neler Yapılır?
32 Cevap