Dünya'nın Eski Zamanlarından "Jura Devri'nde" Yaşamak İster Miydiniz?

PopülerBilimTV

Gezegenimizin tarihinde yaşanmış toplu yok oluşlar bir gerçek.

Bir ifadeyle gezegenimizdeki her şeyin sıfırlandığı zamanlar. Çok zor bir olasılık da olsa gelecekte bir yok oluş daha olabilir. Peki, teknolojinin olmadığı ve her yerin yırtıcı yaratıklarla dolu olduğu bir dünyada yaşamak nasıl olurdu? Tıpkı Jura Devri'ndeki gibi.

Dünya'nın Eski Zamanlarından

Alttaki görseldeki fosil 135 milyon yıllık ve Jura Devri'nde yaşamış bir Allosaurus türü dinozor iskeleti. Bu yedi metre uzunluğunda ve iki metre yüksekliğinde, ABD'nin Kolorado eyaletinde Morrison oluşumu adı verilen Jura Devri tortul kayalığında 2013'te bulunmuştu.

Dünya'nın Eski Zamanlarından

Dinozorlar dünyamızın tarihinde uzun yıllar yeryüzünde egemen olmuş büyük ve ürkütücü yaratıklar. Jura döneminde dinozorların büyük çoğunluğu denizlede yaşıyorlardı. Peki o dönemde dünya nasıldı?

Dünya'nın Eski Zamanlarından

Jura, Mezozoik zamanın Trias'tan sonra gelen, yani ikinci dönemi.

Günümüzden 205,1 milyon yıl önce ve 142 milyon yıl önce arası. Jura Dönemi’nde Dünya tek kıtaydı, adı da Pangea.

Dünya'nın Eski Zamanlarından

Jura iklimi Trias'a göre daha yumuşaktır. İklimler arası farklılıklar belirsizdi. Yağış miktarı artmış, bu nedenle sıcaklıklar iyice azalmıştı. O devirde artan nem miktarıyla birlikte bitki yaşamı daha güçlendi. Dönemin büyük bölümünde kutuplarda buzul yoktu ve sonucu olarak da deniz seviyesi günümüzden daha yüksekti. Yükselen denizlerse, günümüzde var olan kıtaların bir bölümünün üzerindeydi.

Dünya'nın Eski Zamanlarından

Trias'ın sonunda gerçekleşen küçük bir yok oluş, Jura'da dinozorların yayılmasına olanak sağlamıştır.

Sonrasında dinozorlar çeşitlenip gelişti, dev boyutlara ulaştı. Jura'nın başında Diplodocus ve Apatosaurus gibi devasa Sauropod dinozorlar çeşitlendi. Allosaurus ve Compsognathus gibi etçil Theropodlar da sayıca bollaştı. Kuş benzeri dinozorlar yaygınlaşırken, Archaeopteryx gibi dinozor benzeri ilkel kuşlar dönemin sonunda ortaya çıktı. Umarım Jura Devri'ndeki yaşamı tasvir edebilmişimdir. Hatta güçlü bir teoriye göre günümüzdeki kuşların ataları uçan dinozorlar.

Dünya'nın Eski Zamanlarından

Jura Devrinde dinozorlar ağırlıklı karada yaşıyorlardı, bilinen en büyük uçan omurgalılar olan Teruzorlarsa gökyüzünde. İhtiyozorlar, Plesiyozorlar ve dev deniz timsahları, denizlerde sürüngen ırkının üyeleri olarak besin zincirinin en üst tabakasındaydı. Jura'nın sonundaysa küçük bir kitlesel yok oluş daha var. Yok oluştan karasal eko sistemler, özellikle dinozorlar, pek fazla etkilenmedi. O devirde ammonitlerin pek çok cinsi, deniz sürüngenleri, midye ve istiridye türlerinin %80'i ve pek çok sığ su canlısı yok oldu. Bu yok oluşun sebebi bilinmiyor. Ancak deniz tabanındaki çok büyük metan yataklarının boşalmasının tetiklediği bir dizi olayın yok oluşa neden olabileceğine dair bilimsel iddialar var. Sonrasında birkiler dünyasında Silkatların Çağı olarak bilinen dönem başladı.

Dünya'nın Eski Zamanlarından

Peki insanlar neredeydi? Tabi burada bilimin dışına çıkıyoruz.

Eski zamanlarda yüksek teknolojiye sahip olduğu düşünülen Anunnaki'ler dinozorlardan daha önce yaşamış ve bir toplu yok oluş sürecinde yok olmuştu...

Dünya'nın Eski Zamanlarından

Jura Devri ve Dinozorlar öncesi Dünya hakkında çok daha fazlasını youtube kanalımdaki videodan izleyebilirsiniz. İlginize teşekkürler. Hoşça Kalın!

Dünya'nın Eski Zamanlarından "Jura Devri'nde" Yaşamak İster Miydiniz?
121 Cevap