Google NewsTakip Et

Çin'de Etkili Olan Plazma Tedavisi Türkiye'de de Yapılmaya Başlandı

Türkiyede ilk plazma tedavisi yapıldı
Türkiye'de ilk plazma tedavisi yapıldı

Koronavirüs tedavisi konusunda Çin'de etkili olan bir yöntem olan plazma tedavisi Malatya'da uygulandı. İyileşen bir hastadan alınan plazma, ciddi durumdaki hastaya verildi ve gözlemlenmeye başlandı. Plazma tedavisinin virüse karşı başarı oranı ise yüzde 80 olarak biliniyor.

Koronavirüsün tedavilerinden bir tanesi olan plazma tedavisi, Malatya'da uygulanmaya başlandı. Çin'de uygulanan ve yüzde 80 başarı oranı olan bu tedavide hastalıktan kurtulmuş olan hastadan alınan plazma, hastalığı devam eden kişilere verilerek tedavi ediliyor. Bu tedavi Çin'den sonra ilk defa Türkiye'de uygulanmaya başlandı.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde yapılan çalışmada tedavisi başarıyla tamamlanan hastanın kanından alınan plazmalar, hastalığı süren kişiye verildi. Tedavi uyguladıkları hasta hakkında konuşan Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre Nakli ve Aferez Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, "Şu an durumu stabil. Tabii ki bulguların anlaşılabilmesi için 48-72 saat süreye ihtiyaç var. Bu süreyi bekliyoruz. Bu tedavi ilk defa Çin'de uygulandı. Çin'den sonra bütün dünyada ilk defa Türkiye'de İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde kullanılmaya başladı. Bu tedavi içerisinde iyileşmiş hastalardaki bulunan antikorların bu hastalığı geçiren hastalara verilerek onları iyileştirmesi planlanıyor. Bu tedavi aslında modern aşının atası olarak kabul ediliyor. Aşı bulununcaya kadar bu hastaların özellikle yoğun bakımda ve entübe olmuş şu anda Türkiye'de yaklaşık 2 bin 400 tane bu tip hastamız var. Bunların tedavisinde kullanılacak. Fiyat maliyeti ve etkinliği en üst düzeyde olan bir tedavi. Bir tane hastamızdan yaklaşık 50 dakikada 800-900 cc plazma toplayabiliyoruz. Bu topladığımız plazmayı ilk olarak 400 cc yükleme dozu olarak ilk planda veriyoruz. Bundan sonra da bu hastamıza 200 cc olarak haftalık dozlarda devam ediyoruz. Bu tedavi ilk defa dediğim gibi; dünyada ilk Çin'de uygulandı ve yoğun bakımdaki çok zor durumdaki ölümle mücadele eden hastalarda yüzde 80 başarı elde edildi ve hastalar yüzde 80 oranında şifa ile taburcu oldu. O yüzden Kovid-19 enfeksiyonunda günümüzde şu ana kadar kanıtlanmış standart bir tedavi yok bunu tüm dünya biliyor. Tedaviler hep deneysel amaçlı ama şu ana kadar gördük ki özellikle yoğun bakım hastalarında en etkili tedavi yöntemi bu 'İmmum Plazma' iyileşen plazma. Bu tedavi ilk defa dün itibariye Turgut Özal Tıp Merkezi yoğun bakımdaki bir hastamıza uyguladık" dedi.

Plazmanın belli yaş aralığındaki donörlerden alındığını belirten Erkut, "Bu hastalıktan taburcu olduktan 14 gün sonra plazmasını aldık. Bu plazmayı tabi Sağlık Bakanlığı'nın plazma alma kriterleri var. Yayınlanan tebliğde; 18 ile 55 yaş arasındaki kan verebilen, kan verme kriterlerine uygun donörlerden plazma toplayabiliyoruz. Tabi gönüllülük esasına göre ve bu donörlerimizden plazma toplamadan önce hastalarımızın testlerini bakarak virüsün negatif olduğunu yani bulunmadığını teyit ediyoruz" cümlelerini kurdu.

Son Güncelleme: 22 Nis 2026 / 21:04
Çin'de Etkili Olan Plazma Tedavisi Türkiye'de de Yapılmaya Başlandı
Cevapla