Google NewsTakip Et

Kabataş'ta 440 Çift Kadın Ayakkabısı Duvara Asıldı

Tugrul Turcan
"İsimsiz" Adlı Sergi

Türkiye'deki kadınların sosyal statüsü ve gördükleri değerin yerlerde süründüğü hepimizin malumu. Bir de bütün bunlara kadın cinayetleri eklenince sanatçı Vahit Tuna; "Kadına şiddete dur" demek için çok önemli bir projeye imza attı. Grafik Tasarım Sanatçısı Vahit Tuna, 2018 yılında Türkiye'de öldürülen 440 kadını temsilen 440 çift kadın ayakkabısını, Kabataş'ta bir kahve zincirinin sanat platformu olarak kullandığı bina duvarına astı.

Yanköşe isimli sanat mekanında "İsimsiz" adlı sergisiyle kadına şiddete dikkat çekmek için 440 topuklu kadın ayakkabısını sergilediğini söyleyen Tuna, mekanın iki yıldır 3 sergiye daha ev sahipliği yaptığını ve her çalışmanın 6 ay kaldığını aktardı. Tuna, 2018'de 440 kadının erkekler tarafından öldürülmesinin büyük bir acı olduğunu dile getirerek, "Son yıllarda artan kadına şiddet olayına dikkat çekmek için farklı işler üretiyordum. Dolayısıyla mekanın çok işlek bir caddede olması her türlü insanın gözü önünde yer alması nedeniyle, kadın cinayetleri konusu duvara taşımak istedim." değerlendirmesinde bulundu.

Vahit Tuna
Vahit Tuna

Kadın cinayetleriyle ilgilenen derneklerce ulaşılabilen rakamın 440 olduğunu sözlerine ekleyen Tuna, şu ifadeleri kullandı:

Bu nedenle kadınların topuklu ayakkabılarını orada gösterip, insanların konuyla ilgili düşünmelerini ve biraz da konuya dikkat çekmek için bu bir çalışmayı gerçekleştirdim. Kadın cinayetlerinin artmasındaki en büyük etken, ceza sistemiyle çok ilgili bir durumdur. Bu konuda hiçbir şekilde cezai indirimin olmaması gerektiğini düşünüyorum. Caydırıcılık konusu en baştaki temel etken olması gerekiyor, daha sonra da sosyal ve ekonomik taraflarına bakmak ve önlemler almak, küçük yaştan itibaren kadın cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak tavırların olması ve aile içerisinde de yer alması çok önemli bir durumdur.

Kabataş'ta 440 Çift Kadın Ayakkabısı Duvara Asıldı

"Türkiye'de erkekler fazla yüceltiliyor"

Vahit Tuna, kadına karşı şiddettin artmasında en büyük etkenin toplumsal yapılardan kaynaklandığını vurgulayarak, "Erkeklerin bu kadar çok yüceltildiği veya çok fazla el üstünde tutulduğu bir toplumda, erkekler kendilerinde fazlaca güç görüyorlar. O yüzden cinsiyet eşitsizliğini öncelikle ortadan kaldırmak gerekiyor. Kadına şiddet olayları sadece ülkemizde değil, dünyada da kadın şiddetiyle ilgili durumun çok kötü olduğunu, hatta bizden çok daha kötü ülkeler olduğunu görebiliyoruz." diye konuştu.

"İsimsiz" adlı sergi, Kabataş Meclis-i Mebusan Caddesi'nde 20 Mart'a kadar sanatseverlerin ve İstanbulluların beğenisine sunulacak.

Son Güncelleme: 20 Eyl 2019 / 04:09
Kabataş'ta 440 Çift Kadın Ayakkabısı Duvara Asıldı
12 Cevap