Gelişmemiş ülkelerde hala can almaya devam eden Sıtma Mikrobunu taşıyan sivrisinekleri ortadan kaldırmak amacıyla, Batı Afrika ülkesi olan Burkina Faso'da genetiğiyle oynanmış binlerce sivrisinek doğaya bırakılacak.
Afrika'da ilk kez denenecek

Genetiği değiştirilmiş bir hayvanın doğaya bırakılması dünyada bir Afrika ülkesinde ilk kez gerçekleşecek. Genetiğiyle oynanmış ve hastalık taşımayan 10.000 kadar erkek sivrisinek, bu ay Batı Afrika ülkesi olan Burkina Faso'da bulunan bir köyde doğaya bırakılacak.
Sıtma hastalığı, bu mikrobu taşıyan dişi sivrisinek ısırığıyla bulaşan ve ölümle sonuçlanan tehlikeli bir hastalık. Burkina Faso'da sadece geçen yıl neredeyse 10 milyon sıtma vakası yaşanırken bunlardan yaklaşık 4000'i ölümle sonuçlandı.
Sputnik'te yer alan haberde Afrika'da 5 yaş altı çocukların ölümünde en büyük rolü yine Sıtma hastalığı oynuyor.

Genetiği değiştirilerek hastalıktan arındırılan sivrisinekler doğaya bırakılarak doğadaki dayanıklılıkları ve diğer sineklerle nasıl etkileşim kuracakları gözlemlenecek.

Projenin yürütücüsü konumundaki 'Target Malaria' konsorsiyumunun ilk amacı ise gen sürüm yöntemini kullanarak hastalık yayan sivrisineklerin sayısını en aza düşürmek.
İstatislikler, 2016 yılında dünya genelinde çoğunluğunu Afrikalı çocukların oluşturduğu, 445 bin kişinin Sıtma sebebiyle hayatını kaybettiğini söylüyor.
Kaynak: Sputnik