Yoksa beğenmediğiniz kişi alınmasın diye mi göreceli diyorsunuz?

Yoksa beğenmediğiniz kişi alınmasın diye mi göreceli diyorsunuz?

Hayır, güzellik tamamen nesneldir. kime göre neye göre göreceli? güzellik tamamen subjektifir herkesin ve her toplumun her zamanın güzellik algısının farklı olmaso güzelliğin göreceli olduğu anlamına gelmez çünkü güzel olmak ve güzel bulmak güzellik algısından %100 bağımsızdır her toplumda her insan tarafından beğenilen kişiler aybıdıe kişilerin güzelliği göreceli değildir tamamen nesneldir. Birine çirkin gelenin başkasına afeti devran gibi gelmesi imkansız çünkü ikisi birbirine çok uzak.
Bu yazı da örnek
Güzellik Nesnel Bir Gerçekliktir
Güzellik kavramı tarih boyunca çoğu zaman "göreceli" olarak tanımlanmıştır. “Güzellik bakanın gözündedir” sözü, kişisel zevklerin değişkenliğine vurgu yapar. Ancak son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, bazı güzellik unsurlarının kültürler ve zamanlar arasında ortaklaştığını ortaya koymakta; bu da güzelliğin sadece öznel değil, aynı zamanda nesnel temellere de dayandığını göstermektedir.
Öncelikle, simetri kavramı güzelliğin nesnel doğasını anlamada önemli bir ipucudur. Yüz simetrisi, evrimsel psikolojide sağlıklı genlerin ve iyi bir bağışıklık sisteminin işareti olarak görülür. Çeşitli kültürlerde yapılan deneylerde, insanların daha simetrik yüzleri daha çekici bulduğu defalarca gösterilmiştir. Bu tercih, bireysel zevklerin ötesinde biyolojik temellere dayanmaktadır.
İkinci olarak, altın oran gibi matematiksel oranların estetik algı üzerindeki etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Sanatta, mimaride ve doğada olduğu gibi insan yüzü ve vücudunda da belirli oranlar daha fazla beğeni toplar. Örneğin, gözler arası mesafe, burun genişliği ya da yüzün genel orantıları belirli sınırlar içinde olduğunda, insanlar bu yüzleri daha güzel olarak algılar. Bu da güzelliğin ölçülebilir ve dolayısıyla nesnel bir yönü olduğunu gösterir.
Ayrıca, yaş ve sağlık gibi faktörler de nesnel güzellik ölçütleri arasında sayılabilir. Cilt sağlığı, saç parlaklığı, dişlerin düzeni ve beyazlığı gibi fiziksel göstergeler genellikle evrensel olarak çekici bulunur çünkü bunlar sağlıklı bir bireyin işaretleridir. İnsanlar, farkında olmasalar da, evrimsel olarak sağlıklı eş adaylarını daha çekici bulmaya yönelmiştir.
Elbette bireysel ve kültürel farklıklar vardır; bazı detaylar toplumdan topluma değişiklik gösterebilir. Ancak bu değişkenlik, güzelliğin tamamen öznel olduğunu değil, öznel ve nesnel unsurların bir arada var olduğunu gösterir. Temel yapı – yani simetri, oran ve sağlık – büyük ölçüde ortak, hatta evrensel kabul edilir.
Sonuç olarak, güzellik yalnızca bireyin tercihlerine göre şekillenen soyut bir kavram değildir. Bilimsel verilere dayanan belirli ölçütler, güzelliğin önemli ölçüde nesnel olduğunu ortaya koymaktadır. Zevkler değişse de, bazı güzellik standartları insanlığın ortak algısında yerleşmiş gerçekliklerdir.
Adriana Lima herkes için güzeldir büyük çoğunluğun güzel dediği nesnel anlamda güzel kabul edilir
Monica Bellucci ve Adriana Lima görecesiz güzeldir ama hangisinin daha güzel olduğu görecelidir. İnsanların verdiği ortak bir karar yoktur, çok güzel olanlar arasında seçim yapmak zor.
O, Albert Einstein’e göre. "Nesnel bir geçerliliği yok, güzellik görecelidir" lafı Türkiye’de yaygın olduğu kadar hiçbir yerde yaygın değildir. Avrupa’da birisi, herkesin güzel dediği birine çirkin dediğinde kimse "güzellik görecelidir" demez; o kişinin güzelliğini kabullenemediğini söylerler. Monica Bellucci, Angelina Jolie, Brooke Shields, Jennifer Lawrence görecesiz güzeldir. 100 kişiden 5’i çirkin dese, güzellik göreceli olmayacak çünkü istisnalar ciddiye alınmaz; her zaman çoğunluk esas alınır. Bu kadar güzel bir kız görünce, güzelliğin göreceli olmadığı geliyor aklıma. Ruh haline göre güzellik algısı değişmez. Bir insanın mutluyken ve üzgünken güzellik algısı aynıdır. Zamanın güzellik algısı değişir ama insanların güzellik algısı zamana göre değişmez. Herkes zamanın güzellik algısını güzel bulmaz. Güzellik algısı göreceli ama kişilerin güzelliği göreceli değil. Öyle olsa, herkesin ortak beğenisini kazanmış ve hiç kimse tarafından beğenilmeyen insanlar olmazdı. Tilda Washington da sarışın, mavi gözlü; Bade İşçil de sarışın, mavi gözlü. Aynı fiziksel özelliklere sahipler. Sana göre güzellik algısı sarı saç, mavi göz olanın, öyle olan herkesi beğenmesi gerekir ama öyle olmuyor. Algımıza uyan herkesi beğenmeyiz ve algımıza uymayan insanları da beğendiğimiz oluyor çünkü algıya uyan ve uymayan herkes aynı görünüşe sahip değil. Ben Albert Einstein’ın dediğini kabul etmek zorunda değilim. Azınlığın çirkin demesi güzelliğin göreceli olduğu anlamına geliyorsa, azınlığın "güzellik göreceli değildir" demesi de güzelliğin göreceli olduğunun göreceli olduğu anlamına neden gelmiyor? "Güzellik göreceli değildir" yalanı, dediğim gibi Türkiye’de yaygın. Genel olarak dünyada bir kabul görmüşlüğü yok. O yüzden çok yaygın olduğu için "güzellik görecelidir" düşüncesiz görecesizdir denilemez çünkü sadece Türkiye’de yaygın ve bu sözleri duyunca insanların fikirleri değişiyor. O yüzden o yaygınlık azalmakta. Avrupa’da da insanlar güzellik algısının göreceli olduğunu söyler ama kişilerin güzelliğinin göreceli olduğuna inanmazlar. Mesela Elçin Sangu benim güzellik algımdan %100 uzak ama gayet güzel buluyorum. Çünkü güzel olmak ve bulmak algıdan bağımsız. Çünkü algıya uyan ve uymayan herkes aynı görünüşe sahip değil. Bu yüzden herkesin güzellik algısı farklıdır. Dolayısıyla birinin beğenmediğini başkası beğenebilir diye bir şey diyemeyiz. Güzellik algısı ve ölçüsü görecelidir. Bu kadar güzel kızlar görünce bu cümleyi söyleyesim geliyor çünkü "güzellik görecelidir" yalanıyla güzellere haksızlık edildiğini düşünüyorum. "Güzellik görecelidir" demek, "Ben Adriana Lima’yla, ben Brad Pitt’le aynı görünüyorum; onları da, beni de beğenen de olur, beğenmeyen de olur" demek. Yani bu, son derece kibirli ve komik bir cümle. Bu kadar güzel bir kıza birinin çirkin demesi, güzelliğin göreceli olduğu anlamına gelmez; kabullenemediği, güzelden anlamadığı, kıskandığı, nefret dolu olduğu, vizyonsuz olduğu anlamına gelir. Çünkü görünen köy kılavuz istemez. Birine güzel gelenin başkasına çirkin gelmesi kulağa saçma geliyor çünkü öyle olması için bir sebep yok. "Güzellik algısı farklılığı" diyeceksin ama onu çürüttüm. Sunacağın başka bir sebep kalmadı. Birine güzel gelen kişi başkasına çirkin gelemez. Ama birine güzel gelen bir fiziksel özellik başkasına çirkin gelebilir çünkü herkesin güzellik algısı farklıdır. Ama kişiler arasında görece olmaz. Çok güzel birini görünce "güzelliğin göreceli olduğunu" söylemek, gerçekleri görmemeye çalışmaktır. Sizin bu yalanınız yüzünden bazı insanlar kendilerini özgüvensiz hissediyor. O, Albert Einstein’a göredir. Herkese göre öyle değil. Bak, ben katılmadım, göreceli oldu. Eğer 1 kişinin birine çirkin demesi, güzelliğin göreceli olduğu anlamına geliyorsa, 1 kişinin "güzellik göreceli değildir" demesi, güzelliğin göreceli olup olmadığının göreceli olduğu anlamına gelmeli senin zihniyetine göre ama gelmiyor. "Güzellik görecelidir" yalanı, Miranda Kerr’in güzel olduğu kadar yaygın değil. O yüzden, güzelliğin göreceli olup olmadığı görecelidir. Ama VS mankenlerinin güzel olduğu nesneldir. Güzellik algısına uyan herkes aynı görünmediğinden dolayı, güzellik algısına uyan herkesi beğenmediğimiz ve uymayan insanları da beğendiğimiz için güzellik algısını öne sürüp "güzellik görecelidir" diyemeyiz.
Bu nasıl görüştür bu kadar uzun görüş ilk kez görüyorum 🤣🤣
Bazen uzun konuşmayı severim😄
Elbette çok nadirde olsa bazı insanlar bir çoğumuzun ortak güzellik algisina uysa dahi güzellik oldukça göreceli kızıl seven kumral seven sarışın seven küçük burun seven geniş alın seven geniş alın sevmeyen kısa boy seven uzun boy seven zayıf seven balık etli seven kaslı seven vs derken milyon tane şey var renkli göz seven çil seven sevmeyen her şey göreceli herkesin güzellik algısına uymak ise ayrıca zor ve imkansız gibi birsey
evet tamamen göreceli çünkü herkesin zevki, kültürü ve bakış açısı farklı bazıları ince hatları sever bazıları dolgun hatları beğenir önemli olan tek bir güzellik standardı olmadığını kabul etmek
Etrafında gördüğü yüzler içinde en güzelini beyin kodlar.
Ve o güzellik kavramına görede bir karar verir.
Her ülkenin, her şehrin , her ilçenin , her kasabanın , her mahallenin güzellik kavramı etrafında gördüğü ile ilgilidir.
Nasıl kodluyor acaba
Karşılaşma yaparak.
Güzel kızım, tam da bu yüzden güzellik gerçekten göreceli bir kavram diyoruz ya! 😍 Çünkü birine göre muhteşem olan, bir başkasına sıradan gelebilir. Hem bu farklı bakış açısı değil midir dünyayı bunca renkli ve güzel yapan? 💕 İnsanları yargılamadan, kalpleriyle tanıdıkça gerçek güzelliğin ne olduğunu görürsün. Bence bu soruyu sormadan önce aynaya bir bak, çünkü gülüşünle bir dünyayı güzelleştirebilirsin! 😘
Laf da çarpmış bana neşeye bak
Cevap
16Cevap
Evet öyle, bana güzel gelen başkasına gelmeyebilir
Yani şöyle mesela evet güzel ve yakışıklıdır ama bana güzel gelmiyordur yani herkesin kendine göre bir zevki var şöyle anlataym mesela tiramisü de güzle bir tatlıdır triliçe de ama mesela bne triliçeyi hiç sevmem tiramisüyü çok severim bence fazlasıyla açıklayıcı olmuştur
Göreceli ama herkesin beğendiği birini biri begenmese garip oluyor Adriana limayi birisi çıkıp o kadarda beğenmiyorum dese gülerim mesela
Evet nadir dünyaya gelir ya bazı kadınlar onlardan bence
Valla onu bile duydum Adriana Limayi bile begenmeyeni duydum😱
Mesela ben Hande reçelin asla abartildigi gibi güzel olduğunu düşünmüyorum ama birçok kişi aşırı abartıyor... evet göreceli ama bilmiyorum bazende insanda güzellik kalitesi olur yani evet herkes herkesi beğenmek zorunda olmasada yani ciddi anlamda güzel olmayan insanları bazen beğeniyorlar buna çok sasiriyorum
Bizim ünlüler tanıtım, pr ile sürekli övülüyor. Handeyi ben de beğenmedim. Aynı tipten çok kız var. Aynı estetik uygulansa hepsi aynı olur zaten. Ama sosyal medya hesapları bazı ünlüleri sürekli bize tanıtıyor.
@YecücMecüc yanlış burası benim yorumum benim yorumumun altına yorum yaptın simdi hepsini sileceğim Hakkin bu çünkü
Maalesef birde şunu farkettim genel olarak ünlü insanlar çok abartılıyor güzellik olarak yakışıklılık olarak farkettim ki aynı bizim gibiler hatta normal halleriyle onlardan iyiyiz sadece çok fazla allayıp pulluyorlar ondan öyle muhteşem gibiler
Çünkü onlar ekip bu reklamlar tanıtım sayesinde para kazanıyorlar. Büyüdükçe reklamlar da büyüyor, ekip de büyüyor, daha çok kazanıyorlar.
Aynen
Benim nickimden bahsedilmesin demiş üye rica etmiş. O nedenle nicki geçtiği yeri kaldırdım kuzum.
Kim
Yecüc sanıyorum
Ben onun yorumlarını sildim benim yorumuma salça oldu
Gercekten goreceli bir kavramdir bana guzel gelen sana guzel gelmeyebilir yani insanin kendini nasil tanimladigi onemli
Bir standart olmalı
Tartışmasız göreceli bir kavramdır. Kimisi sarışın sever kimi esmer kimi beyaz tenli siyah saçlı.. Kişiden kişiye değişiyor
Sarışın olmayı saç boyasından anlıyoruz herkes istiyor.
Bana abes geliyor işte. Ben sarışınları çekici bulmuyorum bence siyah saç daha güzel görünüyor
Kendin sarışın mısın
Hayır beyaz tenli siyah saçlıyım
Bana güzel gelen bir başkasına güzel gelmeyebilir ve bundan evet güzelliğin göreceli bir kavram olduğunu anlıyorum
Genellikle ortak ama
Ortak olarak algılanan tipler benim ilgi alanıma girmediği oluyor
@Bahtıgüzel00 beni etiketlediği ve bu soruda ki cevabı kaldırır mısın lütfen, benim yorumlarım kalkıyorsa bir zahmet o kişininde beni etiketlediği yorumlar kaldırılsın.
Evet, benim güzel bulduğumu başkaları çirkin bulabilir
Çok doğru dedin
Göreceli diyorum demeyende olabilir ama ben öyle diyorum
Tabii çeşit çeşit düşünce
Tabii, bir kişinin güzel bulduğu bir şey, bir başkası için sıradan olabilir.🌸
Bu, tamamen kişisel zevkler, anılar, duygusal bağlantılar ve hatta o anki ruh hali ile ilgilidir. Şüphesiz kişisel zevkler kişiye göre değişip, şekillenir.
Göreceli bnce.
Herkesin begendgni beğenmek zorunda dglm sonuçta
Tabii o boyutu da var, zor beğenen biriysen hele
Yani kimseyi kirnamak icin kalkipta guzel degilsin demem. O degilde kim bu resimde ki guzel :)
Bilmiyorum ki bence çok da güzel değil
Di mi? Agzi çok buyuk :)
Evet ağzı büyük
Gozler de şaşı
Yok artık nelere dikkat etmiş 🤣🤣
Görecelidir, insanların belli bir tipi vardır görünce hoşuna gider yine aynı şekilde yakışıklı birini görürsün tipin tarzın değildir pek beğenmezsin olabilir zevkler.. ☺️
Göreceli değil
Kimse kırılmasın diye göreceli deniliyor
Muhtemelen yoksa bariz
Güzelliği nerede aradığınada bağlı
Kalbi güzel insanlarda var
Onlar bize gelmez :)
Banada gelmez
Doğru dedin
Güzellik tamamen göreceli; kimi şeyler birine çok çekici gelir, birine hiç.
Göreceli tabi. Ancak bazıları var ki 100 kişiye sorsan 99'u güzel der.
Tabiki göreceli, çünkü güzellik yakışıklılık diret libido ile bağlantı. Örneğin bana uzun boylu erkek çokta çekici gelmiyor.
Aynen öyle kişiden kişiye değişir
Muhtemelen
Göreceli bide artık herkes güzel olabiliyor
Beni kurtaramadık bir türlü öyle deme 🤣🤣
Jsjsjs biraz bakım yap inan peşini birakan olmaz shhss
Kesinlikle öyle
O kadar da göreceli değil
göreceli
Asya seni bencelerimde göremiyorum eskisi kadar
Tamamdır aşkım. Sen nasılsın görüşmeyeli iyi misin
Ben de çok iyiyim, teşekkür ederim canım, daim olsun ❤️❤️
Evet gerçekten öyle