KONTAKT LENSLER
Kontakt lensler, kullanım çeşitliliği olan lenslerin bu çeşitliliği lens mecrasına yeni giren kişiler için kafa karıştırıcı olabiliyor. Kolay anlatım ve genel bilgilendirmeyle kullanıcılarına kontakt lens çeşitliliği hakkında gerekli bilgileri vermek istedim. Kontakt lensler, kullanım alanlarına, materyallerine ve kullanım sürelerine göre ayrılmaktadır.
Materyallerine Göre Kontakt Lensler:
· Yumuşak lensler: hidrojel adı verilen jel benzeri su oranı yüksek bir plastikten yapılır ve bu lensler esnek ve incedir.
· Gaz geçirgenli lensler: bu lensler yumuşak lenslerden daha fazla net görüş sağlar. Suyu çekemeyen bu lensler göz kuruluğu olanlar için önerilmemektedir.
· Silikon hidrojel lensler: yumuşak lenslere göre oksijen salınımı daha fazla olan lenslerdir. Dolayısıyla bu özelliği ile sayesinde ilgi gören bir lens çeşididir.
· Hibrit kontakt lens: hem yumuşak hem de gaz geçirgeni sağlayan sert yapılı kontakt lenstir.
Kullanım Alanlarına Göre Kontakt Lensler:
· Siferik kontakt lensler: miyop ve hipermetrop görme kusurları için kullanılan lenslerdir.
· Torik yumuşak kontakt lensler: astigmatlı kullanımının yanı sıra miyop ve hipermetrop için de kullanılan lens çeşididir.
· Multifokal lensler: hem yakın hem uzak kullanımını bir arada görülmesini mevcut kılan bu lenslerin ek olarak astigmatlı kullanımı de mevcuttur.
· Renkli lensler: hem numaralı hem de numarasız olmak üzere kozmetik alanında olduğu gibi sağlık alanında da kullanımı mevcuttur.
Kullanım Sürelerine Göre Kontakt Lensler:
· Kullan-at günlük lensler: gün içerisinde takılıp günün sonunda atılan lenslerdir. Kullanım süresi 10 ila 14 saat arası değişmektedir.
· 2 haftalık lensler: bu lensler gözden hiç çıkarılmadan takıldığında 7 güne düşmekle birlikte gündüz kullan gece çıkar çeklinde kullanırsanız 14 gün kullanabilen lenslerdir.
· Aylık kullanımlı lensler: normal kullanımda 30 gün gece gündüz çıkarılmadan kullanımda ise 2 haftaya düşen lenslerdir.
· Yıllık kullanımlı lensler: uzun ömürlü kullanım süresine sahip olduğu için kullanılması pek önerilmeyen hijyeni ekstra önem verilmesi gereken lenslerdir.
Doktor muayenesi ve onayıyla siz de kendi lens kullanımınızı seçebilirsiniz. Umarım faydalı bir bilgilendirme yazısı olmuştur.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer