Güzellik görecelidir derdik. Ancak bilim adamları bilimsel olarak dünyanın en güzel yüzünü ve fiziğini seçtiler. İlk olarak bilimsel olarak dünyanın en güzel kadını Bella Hadid. Sonrasında ise dünyanın en iyi kadın fiziği Kelly Brook. Bu iki isim sizin güzellik algınıza uyuyor mu? Güzellik göreceliyse bu kadınlar neden seçildi?
%78 çıktı altın oran hesabım merak ettim baktım ui sorudan sonra gayet iyi bence 😃 gelelim konuya güzellik değil uyum diyelim biz buna bir formülle en yakın uyumu sağlayan kişilere formülün ana açıklamaları ithaf edilmiş. Nedir bu, estetik ve doğru oranla parça uyumlarıdır. Güzellik bence de göreceli değildir. Biri hakkında yapılan güzellik nitelemesi görecelidir, bu nitelemeyi yapan kişinin algısı, kimyasal olaylar vs kişilerin nitelikleri degiştirmesine yol açar ancak güzellik sabittir. Belli kriterlere sahiptir. Uyum, estetik gibi.
Burada anlatmak istediğim şeyi az kişi anladı ama senin anlayacağını biliyorum, anlatayım. Bilime bile her zaman güvenmemek gerekiyor. Çünkü bilim de çoğunluktan yana. Mesela 10 kişiye test yapıldığı zaman 6 kişinin bir soruya evet, 4 kişinin hayır dediğini düşün. Bilim sorunun cevabını evet olarak alır. Yani geriye kalan 4 kişinin hayır demesini aldırmaz. Eski bilim adamları sigaranın faydalı olduğunu, ciğerleri açtığını düşünüyordu. Bunun şimdi doğru olmadığını biliyoruz. Peki ya şimdi de biz yanılıyorsak?
Şunu göz ardı etmememiz gerekiyor. Bilim sabit değildir. Kesin şudur değmez dogmatikten ayıran özellik budur. Sürekli gelişir ve kesin yargıyı kendinden uzak tutar. Zaten bilimi seven ve tanıyan herkes bunun bilincindedir. Ancak şöyle bir konuda vardır. Bilimin şuanlık doğru dediği şeylerde ankette bağlı olmaz teste tabidir ve verilerini açıklamalara bağlarlar. Eğer bizde yanılıyorsak doğrusunu bulana kadar bunu devam ettireceğiz. Bir dağın arkasında ağac olduğunu düşünen ama kanıtı olmayan biri olmaktansan incelemeler ile orada bir ağac olduğunu bilen ama türünü bilmeyen biri olmayı tercih ederim.🙂
Bu kadınlardan daha güzel bin kat güzel kadınlar var ne alaka ya? :D christina pimenova daha güzel örneğin bu kadınlar ne alaka 2. kadının yüzü bellanında fiziği daha iyi bence tam tersi mi olmalıydı?
Bu bana Prof. Yörükoğlu'nun ideal kilo hakkında konuşmasını hatırlattı. İzlemek isteyen için. https://youtu. be/GF25OsQiJVw Sebebi de burada da güzelliği ölçerken sadece altın orana göre ölçmeleri. Ama diğer unsurları görmezden geliyorlar. Ne kadar ölçüm kriterleri azalırsa bilimde , o kadar sonucun yanlış çıkma olasılığı artıyor diye biliyorum.
Bilim dünyadaki tüm insanların güzellik algısının iç sesi değildir. Bella Hadid'i beğenmeyecek binlerce insan çıkar şöyle diyeyim bilim milyonlarca insanın gözü değildir farklı bakış açıları var.
Bilim nesnel değil miydi? Aslında burda anlatmak istediğim bilim yanılabilir. Sonuçta 10 kişi ile bir test yapıldığında 6 kişi doğru diyorsa doğru der bilim. Kalan 4 kişinin yanlış demesini aldırmaz. Eskiden bilim insanları sigaranın ciğerleri açtığını söylerlerdi. Ya şimdi?