Merhaba. Yüzüm de son 3 ay da çok ama çok nadir sivilce bulunuyordu. Ergenlik de de akne gibi sorunum yoktu. Bu son 3 ay da ama akne sorunum başladı. Her iki yanağımda sivilcelerim oluştu. Yakında 19 yaşına giricem, ve sizce neden birden çıktı? Ayrıca izler kalır mı 🤔
Halk arasında sivilce olarak bilinen akne; yüz, sırt, göğüs ve omuzlarda siyah ve/veya beyaz nokta, papül ve püstül olarak bilinen iltihaplı oluşumlar ile seyreder.
Ergenlik döneminde az veya çok neredeyse herkeste görülen bir problemdir. Birçok kişide ergenlik dönemi sonrasında tamamen gerilemektedir.
Sivilce sonrası iz kalması lezyonların çeşidi ve derinliğine göre değişir.
Ergenlik sonrası lezyonları devam eden veya yeni ortaya çıkan akne hastalarında özellikle kadınlarda hormon profilinin değerlendirilmesi gerekebilir. Akneye eşlik eden saç dökülmesi ve tüylenme gibi şikayetler bu açıdan önemlidir.
Akne lezyonları genellikle belli bir süre sonra geriler ancak iz kalma daha fazla olabilir. Bu açıdan erken tedavi önemlidir.
Tedavide topikal kullanılan oldukça etkili kombinasyonlar mevcuttur. Bu ilaçlar iz kalma şansını en aza indirmektedir. Doktorun öngöreceği şekilde kullanılmaları uygundur.
Ayrıca izler için farklı ilaçlar uygulanmaktadır.
6
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Cevabınız için çok teşekkür ederim Prof. Dr. Burhan bey. 1 ay sonra dermatolog da randevum var, bu sorunu 3 aydan beri yaşıyorum. Dediğiniz gibi, ben de de siyah nokta ile başladı, sivilceye dönüştü hatta ilthapa da olabilir. İlaç dediğiniz, krem mi yoksa oral alınacak ilaçlar mı?
Akneler ergenlik döneminde yüz, sırt ve göğüste az veya çok sıklıkta ortaya çıkabilir ve mikrop kapmazsa yani enfekte olmazsa kendiliğinden geçer. Akneler, özellikle 20 yaşından sonra kendiliğinden geçer Kızlar da zaten hormonel olarak özel günlerinde bir hasta yüzünde varsa 3 kez sülde yıka ama kremler sürme Akşam yatmadan önce kremleri sürüyorsunuz onlar rahatladım çok yağlanma liste yapıp sivilceyi büyütüyor
Ben 22 yaşındayım ve aynı sorunu yaşıyorum hastaneye gitmedim eczaneden anti akne jel kremi alıp kullandım bir arkadaşımın tavsiyesiyle 1 buçuk hafta neredeyse yarısı gitti iz bırakmadan tabi ama cilden cilde değişir sen yine hastaneye git senin ergenlik normal aslında benim akciğer yaglanmasindan kaynaklı
Hormonlardan olabilir.. ama rastgele kullanmayin.. doktor tavsiyesi kullanan kişiler vardı cevremde ve kötü oldu.. kişiden kişiye değişiyor dediğin gibi
Bende ya 22 yasındayım aynı sorun var sivilce lekesi icin acnelyse oneririm sivilceler için laboratuvarda yapma ilaç kullanıyorum bir bucuk aydır cok büyük fark var eski haline göre sivilce kalmadı lekeler geçmek üzere
Kuzum yanık degil o tahris oluyor bende yandı sanmış korkmuştum yüzüm kıpkırmızıydı acıyordu doktora sordum eczaneden hipokort al 5 gün kullan dedi aldım iki gün kullandım geçti korkma
Hormonlara beslenmeye veya uyku düzenine bağlı olabilir. Baharatlı beslenmek veya abur cubur tetikleyebilir onlara dikkat edip bol su içersen düzelebilir olmazsa doktora başvurman en iyisi tabiki de.
yani sivilcenin çıktığı yere bağlı olarak değişiyor. Bence ilk sebepini bilmelisin uyku düzenimi ya da beslenme ile ilgilimi. Sonra tedavj yaparsın. Önerebileceğim nadixa kremi var
Dostum sivilce olan yer genelde yağlı olur. O yüzden sivilceli olan yeri kuru tutmaya çalış. Yüzde olduğunu var sayarsak günde 2-3 kez sabunla yıka ve durula geçecektir.
Aynwn elleme ama neyap biliyomusun gece uyuyacan zaman limon sık pamuğa ve sonra sivilcenin üstüne ama sabah kalk bak akne olmuş kendisi düşecek elleme sakın yap dua edecen bana
Sivilceler nasıl geçer?
Akne lezyonları genellikle belli bir süre sonra geriler ancak iz kalma daha fazla olabilir. Bu açıdan erken tedavi önemlidir.
Tedavide topikal kullanılan oldukça etkili kombinasyonlar mevcuttur. Bu ilaçlar iz kalma şansını en aza indirmektedir. Doktorun öngöreceği şekilde kullanılmaları uygundur.
Ayrıca izler için farklı ilaçlar uygulanmaktadır.
Cevabınız için çok teşekkür ederim Prof. Dr. Burhan bey. 1 ay sonra dermatolog da randevum var, bu sorunu 3 aydan beri yaşıyorum. Dediğiniz gibi, ben de de siyah nokta ile başladı, sivilceye dönüştü hatta ilthapa da olabilir. İlaç dediğiniz, krem mi yoksa oral alınacak ilaçlar mı?
Umarım iz kalmaz.