ya ben kaktüs vs çok seviyorum bakıyorum ama sukulent 2 kez aldım ikisinde de yaprakları dökülüp çürüdü gitti neyi beceremiyorum acaba bilgili kişilerden yardım alabiliyor muyuz 😑🙈
Peyzaj mimarıyım ve kaktüs succulent koleksiyoneri sayılırım. Size küçük tüyolar vericem toplanıtoplanın.
Succulentlerde en bilinen yanlış sulamadir. Bitki içinde au bari tirdiği için fazla su istemez tamamen bir yanılgıdır. Bitkinin ayakta durmasını sağlayan şey turgor basıncı yani suyun coklugudur. Ama yaş olmamasına dikkat edilmelidir. Bahar ve yaz aylarında haftada 1 sulanması gerekmektedir. Sonrasında kasım ayı gibi tüm kış 2 haftaya çıkmalı sulama periyodu ama kontrol edilerek sulanmalıdır. Örneğin 10 günde de su isteyebilir 25 günde de. Özellikle iç mekanda parmakla kontrol edilerek nemini kaybetmeden sulamak faydalıdır.
Ikinci en önemli özellik aydınlık ve ışık. Istisnasiz tüm kaktüs ve succulent türleri bol ışık ve aydınlık ister. Işık az olan yerlerde suyu kullanamaz form bozulur ya da çürüyerek ölürler. O yüzden güneş banyosu yapmasında fayda var. Cam önünde epeyce süre kalabilir.
Ayrıca üzerine su spreyi yapabilirsiniz ortam çok sıcak olduğu zamanlarda.
Teşekkürler çok açıklayıcı faydalı olmuş da ben kaktüs bakıyorum zaten aynı bakımı ona da sağlıyorum ona rağmen çürüdü yani benzer olduklarını düşünüyordum orda mı hata yaptım acaba dedim. Sprey yapıyordum arada haftada 1 kola kapağıyla su veriyorum ev güney cephe pencere önündeler bilemiyorum tekrar almak istemiyorum yine çürür diye üzülüyorum sonra
Saksı secimi çok önemli. Succulentler geçirgen toprakta güzel yasarlar. O yüzden daha az ben ortamında sa iyi gelişirler. Bir tane daha al ve dene bence
Tatlım sen fazla suluyorsun benimde var bir kez öyle bir sorunla karşılaştım güneş alan bir yere koymalısın pencerenin önü vs topraklarına dokunup kuru olup olmadığını anlayabilirsin biraz çatlıyor zaten kuruduğunda öyle yaparsan birşey olmaz bir de sukulentin olgulanlaşmış yapraklarını yavaşça dikkatli bir şekilde koparıp saksindaki toprağın üzerine koyup bir süre dokunmazsan kökleniyor daha sonra onuda dikip sukulentini çoğaltabilirsin :)
ben sukulentlerimi yazın 4 günde 1 suluyorum. kışın bu kadar sık sulamama gerek kalmıyor. odamda sürekli güneş alan bölgedeler ve gerçekten çok hızlı büyüyorlar. düşen yapraklarını hiç ellemiyorum. onlar zaten toprakta oldukları yerde büyüyüp yeni bir sukulente dönüşüyorlar :)
Yahu tamam da kaktüsüme verdiğim aralıkla verdim diyorum kaktüsüm gelişti uzadı büyüyor ama o soldu gitti 1 2 haftada falan kola kapağıyla su veriyorum